397
Τρυφερό φιλί ανάμεσα στον νέο πρόεδρο και τη νέα Πρώτη Κυρία | REUTERS/Philippe Wojazer

Μακρόν: «Ο κόσμος χρειάζεται τη Γαλλία περισσότερο από ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 12:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/05/2017 14:35
Τρυφερό φιλί ανάμεσα στον νέο πρόεδρο και τη νέα Πρώτη Κυρία
|REUTERS/Philippe Wojazer

Μακρόν: «Ο κόσμος χρειάζεται τη Γαλλία περισσότερο από ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 12:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/05/2017 14:35

Υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που δεν τρόμαξαν τους περίπου 400 δημοσιογράφους και φωτογράφους και το πλήθος Παριζιάνων που συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, άρχισε η τελετή ανάληψης της προεδρίας της Γαλλίας από τον νεοεκλεγέντα Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν ανάγκη τη Γαλλία και αυτά που έχει διδάξει η Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη» τόνισε ο Μακρόν στη σύντομη ομιλία που παραχώρησε αφού ορκίστηκε πρόεδρος από τον πρωθυπουργό της χώρας Λοράν Φαμπιούς.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας -ο νεότερος από την εποχή του Ναπολέοντα-  τόνισε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του η αγορά εργασίας θα γίνει πιο ελαστική, ότι θα καλλιεργηθούν συνθήκες φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, ενώ σημείωσε ότι η καινοτομία θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του.

Αλλά το κυριότερο μήνυμα που ήθελε να περάσει ήταν ότι η χώρα του θα ξεπεράσει τους φόβους της. «Ολος ο κόσμος θα δώσει προσοχή σε ότι λέει η Γαλλία, γιατί μαζί θα ξεπεράσουμε τους φόβους και τα άγχη μας», είπε. «Θα δώσουμε το παράδειγμα ενός λαού που ξέρει πώς να εκπληρώνει τις αξίες και πεποιθήσεις του».

2017-05-14T080813Z_1877805726_RC1DA30ACC70_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Κομψή η Μπριζίτ Τορνιέ, σύζυγος του νέου προέδρου της Γαλλίας, φτάνει στο προεδρικό μέγαρο (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Ο 39χρονος πολιτικός έφθασε στις 10:00 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Δέκα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η Μπριζίτ Μακρόν, η σύζυγος του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας.

Υστερα περπάτησε αργά πάνω στο ίδιο κόκκινο χαλί ο Μακρόν επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, φτάνοντας στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου όπου βρισκόταν ο Ολάντ.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Ο Φρανσουά Ολάντ, χαμογελαστός, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του –τον οποίο είχε επιλέξει ο ίδιος για το υπουργείο Οικονομίας το 2014. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο, το χρυσό σαλόνι του πρώτου ορόφου, για μια συνομιλία που διήρκεσε μισή ώρα.

Παραδοσιακά στη συνομιλία, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει μερικά κρατικά απόρρητα στον διάδοχό του, αρχίζοντας από τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα διοριστεί τη Δευτέρα, 15 Μαΐου και η νέα κυβέρνηση της χώρας την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στον Μακρόν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...