263
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αριστερά) σε χειραψία με τον αμερικανό ομόλογό του Στιβ Μνούτσιν στη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας | REUTERS/Alessandro Bianchi

«Λίγο πιο κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος» λέει ο Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 17:27
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αριστερά) σε χειραψία με τον αμερικανό ομόλογό του Στιβ Μνούτσιν στη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας
|REUTERS/Alessandro Bianchi

«Λίγο πιο κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος» λέει ο Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2017, 17:27

Περισσότερο αισιόδοξος -απ’ ότι μας έχει συνηθίσει- για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, εμφανίστηκε  ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το πέρας της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας. Αφησε πάντως ανοικτό το αν αυτό θα συμβεί στο προσεχές Eurogroup ή σε απώτερο χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutshe Welle (DW) o γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι, παρά τις διαρκείς διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των G7 στο Μπάρι ότι η αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ενισχύθηκε. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι ήρθαμε πάλι λίγο πιο κοντά στον στόχο».

Πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όλων των λεπτομερειών προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία για την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, η εικόνα ήταν μάλλον διαφορετική, δείχνοντας ότι οι διαφωνίες Βερολίνου – ΔΝΤ παρέμεναν καθώς το ζήτημα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των G7. Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναδιατύπωσε τη σταθερή απαίτηση του Ταμείου για σαφείς δεσμεύσεις που να αφορούν τη λήψη μέτρων εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, επιτρέποντας έτσι στο ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ενδεικτικές της διάστασης απόψεων που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News