752
Μάιος 2015. Ο Βαρουφάκης παρακολουθεί τον Τσίπρα να μιλάει. Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε ξεχαστεί προτού καν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία! | Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης ξεμπροστιάζει Τσίπρα: «Δεν θα εφαρμόζαμε ποτέ το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 14:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/05/2017, 16:40
Μάιος 2015. Ο Βαρουφάκης παρακολουθεί τον Τσίπρα να μιλάει. Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε ξεχαστεί προτού καν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία!
|Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης ξεμπροστιάζει Τσίπρα: «Δεν θα εφαρμόζαμε ποτέ το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 14:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/05/2017, 16:40

Για μία ακόμη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την «περήφανη» διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Για τα capital controls είπε το γνωστό, ότι τα επέβαλε η ΕΚΤ, και προσπέρασε το γεγονός ότι ήταν εκείνος που έβαλε την υπογραφή του στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ένα ευφυολόγημα: «Εγώ υπέγραψα τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Δηλαδή ένας γιατρός που υπογράφει την (ληξιαρχική) πράξη θανάτου, δεν είναι ο δολοφόνος. Ο δολοφόνος ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Γενικά, όλα καλά τα έκανε ο κ. Βαρουφάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» των Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε τα όσα έκανε, τα «όχι» που όπως είπε πάντα τα καλωσόριζε ο ελληνικός λαός, την αντίσταση στον «αμελητέο υπάλληλο» Ντάισελμπλουμ και στην ΕΚΤ. «Οι τράπεζες έκλεισαν γιατί ο Ντάισελμπλουμ από τις 30 Ιανουαρίου με είχε απειλήσει ότι αν ζητούσα συζήτηση για τη δανειακή συμφωνία –που είχε αποτύχει, γιατί μην ξεχνάμε εκλεγήκαμε επειδή απέτυχε η δανειακή συμφωνία– αν επέμενα στη συζήτηση, θα έκλεινε τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης επέμεινε στο ότι η παρούσα συμφωνία δεν είναι βιώσιμη.

Ωστόσο ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε για τις συζητήσεις που είχε με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το περίφημο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2014 έγραφε ανοησίες, υπενθύμισε ότι ο ίδιος δεν ήταν τότε στην Ελλάδα αλλά στο Οστιν του Τέξας και μάλιστα παρέπεμψε σε άρθρο που είχε γράψει εκείνες τις ημέρες στο Protagon (διαβάστε εδώ) με το οποίο διαφωνούσε με τα όσα είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ημουν έξαλλος, έβγαινε ατμός από τα αυτιά μου, διαβάζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έλεγα πράγματα που δεν είναι κόσμια» περιέγραψε και αποκάλυψε ότι τότε θεώρησε ότι είχαν διαρραγεί οι σχέσεις του με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ότι “αν θέλεις να σε βοηθήσω πριν καταθέσετε το οποιοδήποτε οικονομικό πρόγραμμα, θα μου το δώσετε”. Δεν μου το έδωσαν. Εκεί θεώρησα ότι τελείωσαν οι σχέσεις μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι λογικό, έχεις γράψει ένα άρθρο με το οποίο αποδομείς το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης…» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά παρ’ όλ’ αυτά συνέχισε και έφτασε να γίνει υπουργός.

«Λαμβάνω ένα τηλεφώνημα από την Αθήνα, από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μη λέμε ονόματα δεν έχει σημασία… Σαν να μην έτρεχε τίποτα! Τους λέω: “Παιδιά, διαβάσατε το άρθρο μου; Γιατί μου μιλάτε; Δεν θα έπρεπε να μου μιλάτε”. Φαντάστηκα ότι διαβάζοντας το άρθρο μου θα θυμώνανε».

Στη συνέχεια παρέθεσε την απάντηση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «“Ελα μωρέ, τώρα σιγά… Αυτό είναι το πρόγραμμα ενός κόμματος, αλλά αν γίνουμε κυβέρνηση, εμείς σε θέλουμε υπουργό Οικονομικών –που δεν είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ– για να εφαρμόσεις το κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεσμεύεσαι”. Τους λέω: “Είστε καλά; Πάτε και λέτε στον λαό ένα πράγμα και πάτε να κάνετε κάτι άλλο;».

Τότε πώς δέχτηκε να γίνει υπουργός Οικονομικών; Εκεί ο Γιάνης αφηγήθηκε μια άλλη συζήτηση που είχε τον Νοέμβριο του 2014, σε σπίτι στην Κυψέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλά για την οικία Τσίπρα. Ηταν μια ολονύχτια συζήτηση στο τέλος της οποίας, τα ξημερώματα, αποδέχτηκε να γίνει υπουργός Οικονομικών. «Μου έδωσαν να καταλάβω ότι δέχονταν ότι ήταν λάθος το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δέχονταν την κριτική που έχω κάνει και συμφωνούσαν με όσα προτείνω» είπε και περιέγραψε ότι τελικά, εκείνο το ξημέρωμα του Νοεμβρίου 2014 βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα.

«Ερχεται ένας νέος άνθρωπος και σου λέει “σε δύο μήνες μπορεί να είμαι Πρωθυπουργός, σταμάτα να κάνεις κριτική, κάντο”. Εκείνη τι στιγμή έκανα άλλη μια προσπάθεια να βγάλω την ουρά μου απ’ εξω και ζήτησα να εκλεγώ βουλευτής. Μου είπαν μα “εσύ δεν θα εκλεγείς, δεν έχεις μηχανισμό”». Ο κ. Βαρουφάκης εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Β’ Αθηνών και φυσικά ήταν ο υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με τα γνωστά αποτελέσματα…

ΝΔ: «Συστηματική εξαπάτηση του ελληνικού λαού»

Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΝΔ που εξέδωσε ανακοίνωση:

«Τα όσα είπε σήμερα ο κ. Βαρουφάκης για την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα αποτελούν ομολογία για τις βαρύτατες ευθύνες του κ. Τσίπρα, του ίδιου του κ. Βαρουφάκη και της ηγετικής ομάδας της Κυβέρνησης. Συνειδητά ψέματα, σενάρια ρήξης και Grexit και συστηματική εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Οι Ελληνες συνεχίζουμε να πληρώνουμε τον βαρύτατο λογαριασμό τους. Η ημέρα που θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό πλησιάζει».

Μέσω twitter σχολίασε τις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...