658
Από το Τροκαντερό απέπλευσε το «Αβέρωφ» με προορισμό τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | INTIMEΝΕWS

Απέπλευσε έπειτα από 14 χρόνια το «Αβέρωφ» [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 10:43
Από το Τροκαντερό απέπλευσε το «Αβέρωφ» με προορισμό τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
|INTIMEΝΕWS

Απέπλευσε έπειτα από 14 χρόνια το «Αβέρωφ» [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 10:43

Επειτα από 14 χρόνια, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το θωρηκτό Αβέρωφ σήκωσε άγκυρα και απέπλευσε με τη βοήθεια ρυμουλκών, για ένα πολύ σύντομο ταξίδι.

Από το Τροκαντερό θα οδηγηθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εργασίες συντήρησης στα ύφαλα και στα εξωτερικά καταστρώματά του ενώ θα πραγματοποιηθούν και αναβαθμίσεις εσωτερικών χώρων. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

averof2
Η καθέλκυση του θωρηκτού στα ναυπηγεία των αδερφών Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την 12η Μαρτίου 1910 (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ)

Σύμφωνα  με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), «ο δεξαμενισμός του θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» είναι επιτακτικός καθώς και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης για την ασφαλή πλευστότητά του, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρόλος του, ως πλωτού μνημείου της ελληνικής ναυτικής Ιστορίας».

averof1
Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά για να δει από κοντά το πλοίο-σύμβολο, την 17η ή 18η Οκτωβρίου του 1944. Στο κατάστρωμα διακρίνεται ένα στρατιωτικό φορτηγό (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ)

Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό να φτάσει η στιγμή που θα ξαναδούμε το πολεμικό πλοίο να πλέει -ειρηνικά, εννοείται- στο Αιγαίο. Ενας από τους οραματιστές του ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου για το πλοίο-σύμβολο των αγώνων ανεξαρτησίας της Ελλάδας είναι ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Γουλανδρής.

Ο ίδιος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στην πρόταση του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας να αρχίσουν οι διαδικασίες δεξαμενισμού του πλοίου ώστε να μπορέσει το ίδιο να πλεύσει στη θάλασσα του Αιγαίου ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας.

averof4
Ομαδική φωτογραφία του πληρώματος του πλοίου στο πρόστεγο του θωρηκτού. Η φωτογράφηση έγινε πριν από το 1938 (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ)

«Ως τοπικός φορέας της γενέτειρας του Ναυμάχου Παύλου Κουντουριώτη και ως Ελληνες πολίτες, γνωρίζοντας τη διαχρονική ευαισθησία της οικογένειάς σας και τη δική σας προσωπικά στα εθνικά θέματα, σας παρακαλούμε θερμά να κάνετε ό,τι μπορείτε για τη σωτηρία του ιστορικού αυτού πολεμικού πλοίου», έγραφε η επιστολή του συλλόγου.

«Και ίσως κάποτε μπορέσει, με την ελληνική σημαία αναρτημένη στον ιστό του, να ταξιδέψει ξανά στο Αιγαίο όχι ως απειλή, αλλά ως ισχυρό σύμβολο ειρήνης, εθνικής αξιοπρέπειας και αναγκαίας υπενθύμισης ότι το Αιγαίο ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική θάλασσα, κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού», τόνιζε ο σύλλογος.

averof3
Φωτογραφία του θωρηκτού, από τη γέφυρα, χωρίς ημερομηνία λήψης (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ)

Βέβαια για να μπορέσει το συγκεκριμένο πλοίο να βγει στα ανοιχτά θα πρέπει προηγουμένως να εφοδιαστεί με νέες μηχανές, να ανακατασκευαστεί το κατάστρωμα και να γίνουν μεγάλες επισκευαστικές εργασίες και αντικαταστάσεις υλικών, κυρίως στο μηχανοστάσιό του. Και η απόπλευσή του προς τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μία καλή αρχή.

Το θωρηκτό «Αβέρωφ», είναι το μοναδικό, «εν ζωή» πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο, συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

213816
Αξιωματικοί του Ναυτικού αποδίδουν τιμές στο θωρηκτό (INTIMEnews / INTIMEsports)

Εκτός του ότι αποτέλεσε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του, το πλοίο αναδείχθηκε σε σύμβολο των αγώνων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, καθώς συνέβαλε καταλυτικά στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καταναυμαχώντας τον Οθωμανικό Στόλο στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (στις 3 Δεκεμβρίου 1912) και της ΛΗΜΝΟΥ (στις 5 Ιανουαρίου 1913), υπό τη χαρισματική ηγεσία και την επιδέξια ναυτοσύνη του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως θωρηκτό, στην πραγματικότητα το «Αβέρωφ» είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ (ήταν ακριβές αντίγραφο του ιταλικού θωρακισμένου καταδρομικού «Pisa» που είχε ναυπηγηθεί το 1907 με βάση σχέδιο του ναυπηγού Ιωσήφ Ορλάντο). Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 – 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

213801 (1)
Εργασίες στο κατάστρωμα του «Αβέρωφ» (INTIMEnews / INTIMEsports)

Το θωρηκτό δέχεται ετησίως 60.000 επισκέπτες, Ελληνες και ξένους, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μαθητές.

213800

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...