437
Φράχτης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στη Σονόρα της Αριζόνας | REUTERS/Rick Wilking

Κάνει πίσω ο Τραμπ (και) για την χρηματοδότηση του τείχους

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 08:39
Φράχτης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στη Σονόρα της Αριζόνας
|REUTERS/Rick Wilking

Κάνει πίσω ο Τραμπ (και) για την χρηματοδότηση του τείχους

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 08:39

Στον αέρα (προσωρινά, όπως λέει ο Λευκός Οίκος) παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, καθώς δεν προβλέπεται άμεσα να διατεθούν κονδύλια για το ζήτημα.

Αρχικά είχαν προϋπολογιστεί 1,5 δισ. δολάρια στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό των κρατικών υπηρεσιών ως  το τέλος του οικονομικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου. Μετά από πίεση των Δημοκρατικών, τα ποσά αφαιρέθηκαν από το προσχέδιο.

Η κατασκευή του τείχους και μάλιστα με έξοδα του Μεξικού ήταν βασική υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Το Μεξικό έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Η σύμβουλος του προέδρου Κελιάν Κόνγουει ανέφερε σε δηλώσεις της ότι τα κονδύλια για το τείχος δεν θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που πρέπει να ψηφιστεί ως την Παρασκευή. Πάντως εξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλή προτεραιότητα», διαβεβαίωσε η ίδια.

Αυτό αποτρέπει -επίσης προσωρινά- την αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα μπλοκάρουν το νομοσχέδιο σε περίπτωση που περιλάμβανε κονδύλια για το τείχος. Αν δεν ψήφιζαν το νομοσχέδιο θα «έκλειναν» τον δημόσιο τομέα, αναστέλλοντας τις εργασίες σε μεγάλο μέρος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Την Δευτέρα ο Τραμπ φέρεται να δήλωσε σε συντάκτες συντηρητικών μέσων ενημέρωσης ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιδέα της κατασκευής του τείχους και ότι θα βρει τα χρήματα για αυτόν.

Την Τρίτη επανήλθε με ένα tweet που συνέδεε στο θέμα και τα μέσα ενημέρωσης: «Μην αφήνετε τα ψεύτικα ΜΜΕ να σας λένε ότι άλλαξα την θέση μου για το ΤΕΙΧΟΣ. Θα χτιστεί και θα βοηθήσει να σταματήσουν τα ναρκωτικά, το τράφικινγκ κλπ».

Μέσα σε 100 ημέρες ο Τραμπ έχει μετακινηθεί από την πρόθεση άμεσης κατασκευής με χρήματα του Μεξικού, σε διάφορες προτάσεις έμμεσης χρηματοδότησης και πλέον στο «θα δούμε πότε, αλλά πάντως θα χτιστεί». Το κόστος αν και αρχικά είχε υπολογιστεί σε 12 δισ. δολάρια, αργότερα εκτιμήθηκε σε πάνω από 21 δισ., προκαλώντας ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους για το -σε κάθε περίπτωση δυσθεώρητο- ύψος του.

Εν τω μεταξύ, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων (και υποψήφιος για το χρίσμα πέρυσι) Τεντ Κρουζ κατέθεσε πρόταση που προβλέπει τη χρηματοδότηση μέτρων ασφάλειας στα σύνορα με περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από βαρόνους των ναρκωτικών όπως ο Ελ Τσάπο, ο οποίος κρατείται πλέον στις ΗΠΑ. Υπολογίζει ότι βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης πάνω από 14 δισ. δολάρια που προέρχονται από δραστηριότητες του μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών.

Οπως σημειώνει το BBC, το όλο θέμα έχει γίνει ένα σημαντικό μάθημα για τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που λέμε προεκλογικά και αυτά που κάνουμε στην κυβέρνηση.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους βρήκαν την ευκαιρία να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση και να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, το οποίο με τη σειρά του είναι ένα από τα βασικά πεδία επίδειξης πολιτικής πυγμής του εκάστοτε προέδρου.

Για την ώρα, το τείχος μένει ακόμη στα χαρτιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...