504
Η 38χρονη Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας και σεναριογράφος θα τιμηθεί τον Μάιο στις Βρυξέλλες | European Union Prize for Literature (euprizeliterature.eu)

Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Κάλλια Παπαδάκη!

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 15:04
Η 38χρονη Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας και σεναριογράφος θα τιμηθεί τον Μάιο στις Βρυξέλλες
|European Union Prize for Literature (euprizeliterature.eu)

Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Κάλλια Παπαδάκη!

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 15:04

Η Κάλλια Παπαδάκη είναι μία από τους 12 συγγραφείς που θα τιμηθούν με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2017, ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο  στους καλύτερους νέους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη.

Η ίδια, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή σεναρίων ταινιών μεγάλου μήκους -το πρώτο της σενάριο ήταν για την ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «September»- έχει γράψει αρκετά διηγήματα, ποιήματα καθώς και ένα μυθιστόρημα που γοήτευσε τους κριτές του βραβείου: Οι «Δενδρίτες».

Γεννήθηκε το 1978 στο Διδυμότειχο, μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ορεστιάδα και τελικά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Οταν πήγαινε 5η Δημοτικού ανακοίνωσε στην αδελφή της ότι θα γινόταν συγγραφέας. Κι όμως οι σπουδές της ήταν πιο «τεχνοκρατικές». Σπούδασε Οικονομικά (με υποτροφία) στις ΗΠΑ στο Κολέγιο Μπαρντ, λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη («μισή ώρα από το Γούντστοκ», όπως έχει πει σε συνέντευξή της) και ύστερα έκανε μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά, στο Πανεπιστήμιο Μπραντέις, στη Βοστόνη.

Αλλά διδάχθηκε γραφή σεναρίου στη Σχολή Σταυράκου, κάτι που της έδωσε το κίνητρο να αρχίσει να γράφει περισσότερο, «πάνω από πέντε σελίδες», δηλαδή. Το πρώτο της βιβλίο «Ο ήχος του ακάλυπτου» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πόλις» το 2009 και κέρδισε γρήγορα την προσοχή των κριτικών και λατρών της Λογοτεχνίας. Για αυτή τη συλλογή διηγημάτων, απέσπασε το βραβείο του Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από το περιοδικό «Διαβάζω».

Το 2011 κυκλοφόρησε η ποιητική της συλλογή «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» (Πόλις). Και το δεύτερο βιβλίο της, οι «Δενδρίτες», ένα μυθιστόρημα για τη ζωή δύο οικογενειών στις ΗΠΑ, στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, κέρδισε τις εντυπώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό το βιβλίο, επίσης εκδόσεων Πόλις, η κυρία Παπαδάκη θα τιμηθεί για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

«Με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδεικνύεται το αναδυόμενο λογοτεχνικό ταλέντο όλης της Ευρώπης», σχολίασε ο επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Τίμπορ Ναβράσκις. «Αναγνωρίζουμε τη σημασία του τομέα του βιβλίου στην ΕΕ και βοηθούμε τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους μεταφραστές και τους βιβλιοπώλες να προσεγγίσουν νέους αναγνώστες πέρα από τα σύνορα, προσφέροντάς τους περισσότερες επιλογές. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές του φετινού βραβείου».

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Βιβλίου προωθεί τη Λογοτεχνία και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο με κύκλους διαγωνισμών που επικεντρώνονται κάθε φορά σε διαφορετικές χώρες, ώστε να αναδεικνύονται περισσότεροι νέοι συγγραφείς. Η Ελλάδα είναι μία από τις 36 χώρες που διαγωνίζονται στον κύκλο «Δημιουργική Γραφή» (2014-2020) αναδεικνύοντας τις καλύτερες πέννες από τις συγκεκριμένες χώρες.

Οι υπόλοιποι νικητές του βραβείου: Ρούντι Ερεμπάρα (Αλβανία), Ινα Βουλτσάνοβα (Βουλγαρία), Σαντζίβ Σαχότα (Βρετανία), Αλντόρα Κ. Θόροντσεν (Ισλανδία), Οσβαλντς Ζέμπρις (Λετονία), Ουαλίντ Ναμπχάν (Μάλτα), Αλεξάνταρ Μπετσάνοβιτς (Μαυροβούνιο), Τζαμάλ Ουαριάτσι (Ολλανδία), Ντάρκο Τουσελτζακόβιτς (Σερβία), Σίνε Εργκούν (Τουρκία) και Μπιάνκα Μπελοβά (Τσεχία).

Μέλη της Επιτροπής στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2017 είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο εκδότης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός Λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαϊνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο το 2014 Μάκης Τσίτας. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

Ο κάθε νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ. Η τελετή απονομής θα λάβει πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...