618
Ο Αλέξης Τσίπρας ενώ προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τσίπρας για αξιολόγηση: «Θα κλείσει, αλλά ό,τι και να πω είναι Πρωταπριλιά…»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 17:03
Ο Αλέξης Τσίπρας ενώ προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τσίπρας για αξιολόγηση: «Θα κλείσει, αλλά ό,τι και να πω είναι Πρωταπριλιά…»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 17:03

Αισιόδοξος, αλλά και συγκρατημένος λόγω της… ημέρας, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στα γραφεία του κόμματος στη Κουμουνδούρου.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το αν η αξιολόγηση θα κλείσει τον Απρίλιο, είπε ότι «θα έχουμε συμφωνία», αλλά επισήμανε με χιούμορ πως «ό,τι και να σας πω, είναι Πρωταπριλιά και δεν θα το πιστέψετε».

Σε κάθε περίπτωση, η ακόμη ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κομματικό όργανο συνεδρίασε υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα που προσήλθε ευδιάθετος και χαλαρά ντυμένος με τζιν και μπουφάν-γιλέκο λίγο μετά τις 12. Η συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τη μία και ολοκληρώθηκε γύρω στις πέντε.

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν τα στελέχη του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης, εκτός του υπουργού Οικονομικών που είναι και μέλος της ΠΓ, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΓ επισημαίνει ότι «στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο».

Προσθέτει ότι οι καθυστερήσεις βαραίνουν τους δανειστές και δηλώνει ότι «δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

efi
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προσερχόμενη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας έχει ως εξής:

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση.

» Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει.

» Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

» Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

» Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στη γραμμή του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού, υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πιο σκληρής πλευράς των δανειστών, και επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και, γενικότερα, την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

» Η απέλπιδα προσπάθεια της εγχώριας «συμμαχίας των προθύμων», που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό.

» Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων

Νέα Δημοκρατία: «Θέατρο παραλόγου»

Ως «θέατρο του παραλόγου» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την συνεδρίαση και κυρίως την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την συζήτηση σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, από τη μία αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και από την άλλη παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, τονίζεται:

«Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου.

»Από τη μία, αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και, από την άλλη, παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές.

»Σε κάθε περίπτωση, ροκανίζουν το χρόνο, βυθίζουν την κοινωνία σε αβεβαιότητα και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο».