535
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πιερ Μοσκοβισί στο Στρασβούργο | Via Twitter

«Να μη χαθεί ο Φεβρουάριος» το μήνυμα Μοσκοβισί σε Θεοδωράκη

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 16:05
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πιερ Μοσκοβισί στο Στρασβούργο
|Via Twitter

«Να μη χαθεί ο Φεβρουάριος» το μήνυμα Μοσκοβισί σε Θεοδωράκη

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 16:05

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος, ούτε άλλα περιθώρια για πείσματα έστειλε ο Πιερ Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση, λίγο προτού φτάσει στην Αθήνα για να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ελάχιστα 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Κάποιοι περιγράφουν το μήνυμα του γάλλου επιτρόπου ως δραματικό και το μετέφερε μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα και να μην χαθεί ο Φεβρουάριος, δεν υπάρχουν περιθώρια για Μάρτιο ή Απρίλιο», διεμήνυσε κατά πληροφορίες ο Μισκοβισί ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μοσκοβισί συνεχίζει να εκτιμά ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει «εγκαίρως», εφόσον βέβαια το ΔΝΤ πάψει να επιμένει σε «παράλογα πράγματα και σε λανθασμένους υπολογισμούς».

Κατά το ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι έχει αναλάβει έναν ρόλο «γεφυροποιού»: από τη μία πλευρά προσπαθεί να πείσει το Ταμείο να μετριάσει τις απαιτήσεις του, διότι «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα» και από την άλλη να πείσει την κυβέρνηση Τσίπρα να μην δείξει αδιαλλαξία ή να μην τρενάρει άλλο τη διαπραγμάτευση. Χρόνος άλλος δεν υπάρχει,  επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ο Μοσκοβισί.

Στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού ο Μοσκοβισί μετέφερε ότι οι Τσίπρας και Τσακαλώτος επιθυμούν να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Ωστόσο, στους κύκλους των δανειστών διατηρούνται αμφιβολίες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα υποστηρίξουν τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Στ. Θεοδωράκης ενδιαφέρθηκε να μάθει αν έχει ζωντανέψει ξανά το φάντασμα του Grexit επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και έλληνες βουλευτές που μιλούν για επιστροφή στη δραχμή. «Αυτά είναι αστεία πράγματα» φέρεται να απάντησε ο γάλλος επίτροπος

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε την Δευτέρα το βράδυ και με τον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επίσης φάνηκε ανήσυχος για την παράταση της διαπραγμάτευσης. «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες» είπε στον συνομιλητή του.

Μετά τη συνάντηση με τον Μοσκοβισί ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και πρέπει να κλείσει τώρα τον Φεβρουάριο. Το ΔΝΤ να μην απαιτεί παράλογα μέτρα και να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμους. Αυτό συζητήσαμε και με τον κ. Μοσκοβισί ο οποίος διαδραματίζει αυτές τις κρίσιμες στιγμές έναν σημαντικό ρόλο. Και η δική του άποψη, χωρίς βέβαια να μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του, είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη και να μην επιμένει σε αριθμούς και προβλέψεις που και στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί λανθασμένες.

» Δυστυχώς η κυβέρνηση σπατάλησε για άλλη μια φορά πολύτιμο χρόνο και τώρα η χώρα βρίσκετε ξανά με την πλάτη στον τοίχο. Δεν είναι όμως ώρα για αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν είναι ώρα για να αποδοθούν ευθύνες. Καλούμε την κυβέρνηση να μη χάσει τον Φλεβάρη, να μην χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση του Μάρτη, να μην μπει η Ελλάδα στη δίνη των εκλογικών αναμετρήσεων Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας. Μένουν μόνο λίγες μέρες και για άλλη μια φορά το Ποτάμι ενημερώνει τον ελληνικό λαό για την κρισιμότητα των στιγμών. Το τυχοδιωκτικό σενάριο της καθυστέρησης που συζητούν κάποιοι στην κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλειφθεί. Όχι άλλες ζαριές με τις ζωές των Ελλήνων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...