700
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του CDU το μεσημέρι της Δευτέρας | INTIMENEWS/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

FAZ: «Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 09:17
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του CDU το μεσημέρι της Δευτέρας
|INTIMENEWS/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

FAZ: «Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;»

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 09:17

Στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία θέτει το ερώτημα: «Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;».

Το ερώτημα στην FAZ τίθεται την ημέρα ακριβώς που έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Σόιμπλε με τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο. Χθες Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ στην οποία εξέθεσε το πρόγραμμα της ΝΔ και τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται «γιατί ο έμπειρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλάει δημόσια για το Grexit; Υπάρχει πραγματική διένεξη ή κρύβεται προεκλογική τακτική;»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός από τα προεκλογικά οφέλη στη Γερμανία στα οποία  ενδέχεται να ελπίζει ο κ. Σόιμπλε (ας θυμηθούμε δε ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το SPD πολύ κοντά πίσω από το CDU), ίσως υπάρχει και κάτι άλλο. «Εκτός από τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ίσως τον υπουργό Οικονομικών να ενδιαφέρει ποιος θα σχημάτιζε μια καινούργια κυβέρνηση στην Ελλάδα, εάν γίνονταν σύντομα εκλογές. Και αυτός, εδώ και καιρό, δεν είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η δημοφιλία έχει πληγεί εξαιτίας των περικοπών».

Οπως προσθέτει το δημοσίευμα, «η Νέα Δημοκρατία έχει εν μέρει ανανεωθεί και κυρίως διαθέτει έναν νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θεωρείται μόνο στην Ελλάδα ως καλύτερη εναλλακτική.

» Ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι 48 ετών, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ ενώ εργάστηκε για την τράπεζα Chase Manhattan και για την εταιρεία McKinsey στο Λονδίνο και υπό τον Σαμαρά ως υπουργός προχώρησε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά με τη συνάντηση της Δευτέρας με την κυρία Μέρκελ και αυτήν της Τρίτης, η FAZ σημειώνει: «Εάν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών διαθέτουν χρόνο, σημαίνει πως δεν πρόκειται για κάτι δευτερεύον. Και πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια συνάντηση μεταξύ μελών της οικογένειας των συντηρητικών κομμάτων. Σε τελική ανάλυση γιατί οι πιο σημαντικοί πολιτικοί της Γερμανίας να συναντήσουν έναν ξένο αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν οι επόμενες κανονικές εκλογές είναι το 2019;

» Η λέξη κλειδί είναι “κανονικές”. Πράγματι υπάρχουν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, όχι μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ. Το θέμα συζητείται από συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές. Ο λόγος είναι η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα καθώς και η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον μέτρα λιτότητας. Νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντίσταση και να κάνουν πιο πιθανές τις εκλογές».

Ο γερμανόφωνος Τύπος για την Ελλάδα

Από την πλευρά της η Neue Zürcher Zeitung σχετικά με την αναζωπύρωση της συζήτησης για το Grexit σχολιάζει: «Εάν δει κανείς τα γεγονότα υπάρχουν δυο επιλογές: είτε η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από τον κορσέ του ευρώ είτε οι πιστωτές θα εγγυηθούν ένα ουσιαστικό κούρεμα του χρέους. Οι Ευρωπαίοι όμως δεν θέλουν καμία από αυτές τις λύσεις. Τι αναμένεται;

Ο χρόνος είναι ευνοϊκός για την Αθήνα. Τους επόμενους μήνες υπάρχουν σημαντικές εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε καμία από αυτές τις χώρες η κυβέρνηση δεν έχει συμφέρον για μια κλιμάκωση της κρίσης, την οποία θα χρησιμοποιούσαν οι ακροδεξιές δυνάμεις. Θα διατηρηθούν λοιπόν τα αισιόδοξα σενάρια, η προθυμία για χειρουργικές επεμβάσεις περικοπής του χρέους και η μεταβίβαση της επόμενης δόσης στην Αθήνα πριν το καλοκαίρι όταν θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις του χρέους. Αυτό μπορεί κανείς να το πει είτε πολιτική ρεαλισμού είτε άρνηση της πραγματικότητας».

Σε ένα άλλο ζήτημα, η Deutsche Welle αναφέρει ότι η γερμανική Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα φιλοξενεί ένα μακροσκελές ρεπορτάζ για την πολύ άσχημη κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων και στη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό.

Για τα πανεπιστήμια γράφει η εφημερίδα: «Πολλοί πανεπιστημιακοί έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Oποιος ακόμα την έχει θα πρέπει να εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες για λιγότερα χρήματα. Οι ελληνικές εφημερίδες εκτιμούν ότι 11.000 θέσεις έχουν δεν έχουν πληρωθεί».

Για τους νέους που έχουν φύγει η εφημερίδα γράφει: «Η Ελλάδα ζει εδώ και χρόνια ένα brain drain, τη φυγή δηλαδή ανθρώπων που έχουν σπουδάσει. Εν δυνάμει επαγγελματίες, στων οποίων την εκπαίδευση επένδυσε η Ελλάδα και εργάζονται στο εξωτερικό δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας τους. Σύμφωνα με μελέτες αποδεικνύεται ότι σπάνια όσοι μεταναστεύουν επιστρέφουν. Μόνο από το 2010 έως το 2013 εγκατέλειψαν 350.000 Έλληνες την πατρίδα τους. Περίπου 270.000 από αυτούς ήταν μεταξύ 20 και 39 ετών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...