500
O Eυκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. Τώρα εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Τσακαλώτος για μια κυβέρνηση σαν την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 10:11
O Eυκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. Τώρα εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Τσακαλώτος για μια κυβέρνηση σαν την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 10:11

Πόσες φορές σκέφτηκε να πει «άι σιχτίρ πια» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης; «Πολλές». Και μπορεί να υπάρξει τελικά συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα; «Βεβαίως και μπορεί!». Και τι μήνυμα θα έστελνε αυτός στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μιλάει για ευρώ δύο ταχυτήτων; «Οτι το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας και ότι πρέπει να θυμάται ένα παλιό αγγλικό ρητό: “Nα φοβάσαι αυτό που εύχεσαι”». 

Η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Δημοσιεύεται μία ημέρα μετά την νέα κρίση που προκάλεσαν τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα περί ανθρώπων που «δεν είναι καλά στην ψυχή τους». Ο κ. Τσακαλώτος λέει πως δεν βρίσκει κανένα λόγο να μην ευχηθεί «χρόνια πολλά» στον Πόουλ Τόμσεν και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Είναι ένας εορταστικός Τσακαλώτος αυτός που περιγράφεται στη συνέντευξη στον «Εφ.Συν». Ο υπουργός Οικονομικών, ας πούμε, μιλάει για την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ και την παρομοιάζει με την κυβέρνηση. Εξηγεί ο κ. Τσακαλώτος ότι η κυβέρνηση προσπαθεί όπως η ηρωίδα στο βιβλίο του Λούις Κάρολ να μετασχηματιστεί.

«Δεν αποκτούμε “μαγικές ιδιότητες” αλλά χωρίς να αλλάζουμε απόψεις, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που κάποιες φορές μας ξεπερνούν».

Λέει χαρακτηριστικά: «Μέρες γιορτής στις οποίες σκέφτομαι να ξαναδιαβάσω, μαζί με τα παιδιά μου, την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”. Βασικό τέχνασμα της αφήγησης του συγγραφέα, Λιούις Κάρολ, είναι ότι η Αλίκη μετασχηματίζεται. Συρρικνώνεται για να περάσει μέσα από ένα στενό πέρασμα, ψηλώνει για να φτάσει κάποιο αντικείμενο, ή, πίνοντας κάποιο ποτό, τρώγοντας κάποιο κέικ ή δαγκώνοντας ένα μανιτάρι, αποκτά μαγικές ιδιότητες! Κάπως έτσι είναι και για μας αυτή η περίοδος».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών θέτει ως ορόσημο το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου εκφράζοντας την ελπίδα εκεί να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος, η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία τον Ιανουάριο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας.

Στην ερώτηση αν οι εξαγγελίες Τσίπρα μπλόκαραν την πορεία της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν θέλουν να είναι “γενναιόδωρα” με τη ρύθμιση του χρέου, αν και δεν ζητάνε να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι ζητάει πιο γενναία μέτρα για το χρέος – αν και πείθει όλο και λιγότερο γι’ αυτό – αλλά θέλει και τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων. Προφανώς δεν αποτελεί σημείο ισορροπίας για εμάς να μην έχουμε ελάφρυνση χρέους και να αναγκαστούμε να νομοθετήσουμε μέτρα…».

Οσον αφορά στο ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και χωρίς αυτό, ενώ το κατηγορεί ότι έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζονται σε αυθαίρετους υπολογισμούς.

Εξομολογείται, ακόμα, ότι θα άλλαζε πολλά πράγματα αν γύριζε πίσω στο χρόνο παραπέμποντας, ωστόσο, «στα απομνημονεύματα μου» αλλά και ότι είναι πολλές οι φορές που έχει φτάσει στο σημείο να πει «άι σιχτίρ πια» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «αλλά συνήθως δείχνω αυτοσυγκράτηση».

Σε ερώτηση για το ευρώ δύο ταχυτήτων αναφέρει ότι «δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...