2069
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στο σημείο όπου ο Τυνήσιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς. Καλυμμένη με ισοθερμική κουβέρτα η σορός του τρομοκράτη | REUTERS/Stringer

Νεκρός στο Μιλάνο ο μακελάρης του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 07:53
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στο σημείο όπου ο Τυνήσιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς. Καλυμμένη με ισοθερμική κουβέρτα η σορός του τρομοκράτη
|REUTERS/Stringer

Νεκρός στο Μιλάνο ο μακελάρης του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 07:53

Ο μακελάρης του Βερολίνου είναι νεκρός. Αλλά όχι στη Γερμανία. Μολονότι ήταν καταζητούμενος και είχαν μοιράσει παντού τη φωτογραφία του, αυτός είχε καταφέρει να φτάσει στο Μιλάνο, όπου και σκοτώθηκε. Επομένως ο δράστης έφυγε μέσα από τα χέρια των γερμανικών Αρχών, αλλά όχι μόνο αυτή τη φορά. Οπως αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Μαρόκου είχε προειδοποιήσει τις Αρχές δύο φορές μέσα στο 2016, για τις δράσεις του τυνήσιου Ανίς Αμρί. Με σχετική επιστολή που έστειλαν οι μαροκινές αρχές στο Βερολίνο την Παρασκευή, υπενθυμίζουν ότι είχαν ενημερώσει  -στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 11 Οκτωβρίου- τις γερμανικές Αρχές ότι ο ύποπτος είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και ότι είχε συνδέσεις με το ISIS, προειδοποιώντας ότι ήταν ικανός προβεί σε ακραίες τρομοκρατικές πράξεις.

marok

Δυστυχώς, δικαιώθηκαν. Ο δράστης οδήγησε ένα φορτηγό επάνω σε αθώους ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Μάλιστα πριν το κάνει, δήλωσε πίστη στο ISIS, σε βίντεο που δημοσίευσε η ίδια οργάνωση. Μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι Αρχές τον αναζητούσαν στη Γερμανία. Αλλά το πρωί της Παρασκευής, 23 Δεκεμβρίου ο δράστης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στο Μιλάνο!

Νωρίτερα δε η αστυνομία της Δανίας είχε αναφέρει ότι ένας άνθρωπος με τα χαρακτηριστικά του Ανίς Αμρί είχε θεαθεί και στο Ααλμποργκ, γεγονός που όχι μόνο μαρτυρά τη γενικότερη σύγχυση αλλά και το πρόβλημα του ελέγχου των συνόρων εντός Σέγκεν: ο Αμρί την Τρίτη βρισκόταν ακόμα στο Βερολίνο, τον είχαν δει σε τέμενος όταν ακόμα δεν ήταν ύποπτος και μέχρι την Πέμπτη η γερμανική αστυνομία θεωρούσε ότι είναι τραυματίας και άρα έχει μείνει στη χώρα – όμως εκείνος είχε ήδη καταφέρει να διασχίσει τη… μισή Ευρώπη και φτάσει μέσω Γαλλίας στην Ιταλία!

Οπως μετέδωσε το Reuters, ο Τυνήσιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Παρασκευής σε πλατεία του Μιλάνου. Πριν πέσει από τα πυρά, είπε «μπάσταρδοι αστυνομικοί», όπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι των ερευνών. Το Panorama γράφει ότι ο Αμρί εντοπίστηκε σε έλεγχο ρουτίνας στην Πλατεία της Πρωτομαγιάς, στην περιοχή Σέστο Σαν Τζιοβάνι, μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου, στις 3.30 π.μ. ξημερώματα Παρασκευής. Δύο αστυνομικοί τον υποπτεύθηκαν, ζήτησαν τα έγγραφά του, αλλά ο Τυνήσιος τράβηξε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί. Τελικά τον σκότωσε ένας νεαρός αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε στον ώμο.

Italian Interior Minister Marco Minniti (L) and cheif of police Franco Gabrielli attend a news conference in Rome, Italy, to announce that the suspect in the Berlin truck attack was killed in a shoot-out in a suburb of the norhtern Italian city of Milan, December 23, 2016. REUTERS/Alessandro Bianchi
Ο υπ. Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και σε δεύτερο πλάνο ο αρχηγός της ιταλικής Αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι στη συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη το πρωί της Παρασκευής (REUTERS/Alessandro Bianchi)

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι  ανακοίνωσε ότι ο άνθρωπος που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στο Μιλάνο είχε τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα με αυτά που βρέθηκαν στο φορτηγό του Βερολίνου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ο 24χρονος Ανίς Αμρί» είπε ο Μινίτι, ο οποίος έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στους αστυνομικούς που εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη και ανακοίνωσε ότι ο τραυματίας αναρρώνει εκτός κινδύνου. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο τραυματισμένος αστυνομικός λέγεται Κριστιάνο Μόβιο. Μάλιστα η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία του στο νοσοκομείο.

Cristian Movio, the Milan policemen who shot dead the suspect in the Berlin Christmas market truck attack, talks on a mobile phone as he lies injured in a hospital bed in Milan, Italy December 23, 2016. Polizia di Stato press office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
(Polizia di Stato press office/Handout via REUTERS)

Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι αν το 22άρι πιστόλι με το οποίο ο τρομοκράτης πυροβόλησε κατά των αστυνομικών είναι το ίδιο με το οποίο σκότωσε τον πολωνό οδηγό της νταλίκας, προτού την οδηγήσει επάνω στο πλήθος. Και φυσικά στο ποιος τον βοήθησε να ταξιδέψει από το Βερολίνο ως το Μιλάνο ανενόχλητος.

Πένθος, σοκ, οργή: Στο μεταξύ, η Γερμανία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ από την φονική επίθεση που σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στην καρδιά της χώρας. Είναι η χειρότερη τέτοια επίθεση στην περίοδο της ενωμένης Γερμανίας και σίγουρα ένα ισχυρό πλήγμα τόσο στο αφήγημα της γερμανικής ουτοπίας που έχτισαν τόσα χρόνια οι πολιτικοί και κυρίως η Ανγκελα Μέρκελ.

Αν και η αγορά άνοιξε το πρωί της Παρασκευής, για πρώτη φορά μετά την επίθεση της περασμένης Δευτέρας, ο φόβος είναι διάχυτος. Οπως και το πένθος.

People mourn beside flowers and candles placed at the Christmas market at Breitscheid square in Berlin, Germany, December 22, 2016, following an attack by a truck which ploughed through a crowd at the market on Monday night. REUTERS/Fabrizio Bensch TPX IMAGES OF THE DAY
Νύχτα 22ας Δεκεμβρίου. Επισκέπτες στην αγορά επιστρέφουν. Οχι για να ψωνίσουν, αλλά για να πενθήσουν…(REUTERS/Fabrizio Bensch)

Το βίντεο που δημοσιοποίησε η Bild, αποτελεί πλέον την εικονογράφηση ενός εθνικού τραύματος. Η επίθεση με το φορτηγό καταγράφηκε από κάμερα αυτοκινήτου: στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα το φορτηγό στα αριστερά καθώς πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Στη συνέχεια, κόσμος εμφανίζεται να τρέχει πανικόβλητος προς διάφορες κατευθύνσεις. Συνολικά 12 άτομα πέθαναν και 48 τραυματίστηκαν από την επίθεση.

https://www.youtube.com/watch?v=EhVstYvQUQg

Εκπρόσωπος του γραφείου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας που έχει αναλάβει τις έρευνες δήλωσε την Πέμπτη ότι τα στοιχεία που συνέλεξε η εγκληματολογική και ιατροδικαστική υπηρεσία από το φορτηγό-φονιά καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ύποπτος από την Τυνησία Ανίς Αμρί ήταν όντως το πρόσωπο που οδηγούσε. «Δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του φορτηγού, στην πόρτα του οδηγού και πίσω από το κάθισμα του οδηγού», είπε η Φράουκε Κέχλερ.

Το φιάσκο: Ωστόσο όλο και περισσότερες επικρίσεις ακούγονται για τους χειρισμούς της γερμανικής αστυνομίας. Πρώτα έπιασαν άλλον ύποπτο, εκείνον τον άμοιρο Πακιστανό, μετά άφησαν τον Ανίς Αμρί να φύγει μέσα από τα χέρια τους. Βίντεο τον δείχνει να αναχωρεί από τέμενος που στις Αρχές ήταν γνωστό ως άντρο του Ισλαμικού Κράτους, λίγες ώρες μετά τη φονική επίθεση στην αγορά. Εκείνη την ώρα, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ο Αμρί δεν θεωρείτο ύποπτος γιατί οι Αστυνομικοί είχαν στα χέρια τους τον Πακιστανό. Επειτα, όταν κατάλαβαν ότι ο Ανίς Αμρί ήταν ο οδηγός επέδραμαν στο τέμενος αλλά δεν βρήκαν κανέναν. Ακολούθως πίστευαν ότι είναι τραυματίας και άρα δεν θα έφευγε από τη Γερμανία. Αλλά τελικά ταξίδεψε ως το Μιλάνο!

Berlin Christmas market truck attack suspect Anis Amri is seen leaving a Berlin mosque on December 20, 2016 at 0349 am, hours after a truck ploughed through a crowd at the Breitscheid square in Berlin, in this still image taken from a surveillance camera made available on the RBB Abendschau website on December 23, 2016. MANDATORY CREDIT. RBB Abendschau/via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Η φιγούρα του Ανίς Αμρί διακρίνεται στο κατώφλι ενός τεμένους στο Βερολίνο, ξημερώματα Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, ώρες μετά την επίθεση. Τότε ακόμα δεν τον θεωρούσαν ύποπτο γιατί είχαν συλλάβει τον λάθος άνθρωπο (RBB Abendschau/via REUTERS TV)

Ο Αρμίν Λάσετ, αναπληρωτής πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είπε ότι οι αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της γερμανικής αστυνομίας «θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση».

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε για το πώς εργάστηκαν οι Αρχές δεν μπορούν παρά να μας σοκάρουν» είπε ο Λάσετ στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Η οικογένεια των Αμρί: Ο Αμρί επικηρύχθηκε για 100.000 ευρώ, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τυνησίας ανέκρινε την οικογένειά του. Ο πατέρας του, δήλωσε σε τοπικό σταθμό ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης στην Ιταλία για την πυρπόληση σχολείου και ότι πάντα είχε προβλήματα με τον νόμο αλλά όχι σε βαθμό να προβεί σε μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση.

Οι Αμρί ζουν στην Ουεσλάτια στα κεντρικά της Τυνησίας. Από εκεί ο Ανίς έφυγε τον Μάρτιο του 2011 με το κύμα μεταναστών «αλ-Χόρκα» και πήγε στην Ιταλία.  Οι γονείς του δηλώνουν βέβαιοι πως «ριζοσπαστικοποιήθηκε» σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Ανίς μετανάστευσε παράνομα στην Ιταλία, όπου έμεινε για χρόνια προτού μεταβεί στη Γερμανία.

Walid, brother of suspect Anis Amri who is sought in relation with the truck attack on a Christmas market in Berlin, speaks to members of the media near their home in Oueslatia, Tunisia December 22, 2016. REUTERS/Zoubeir Souissi
O Ουαλίντ Αμρί, αδελφός του καταζητούμενου τρομοκράτη, μιλάει στα ΜΜΕ (REUTERS/Zoubeir Souissi)

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι αρκετές και συγκεχυμένες. Οπως μετέδωσε την Πέμπτη η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, ο Ανίς Αμρί είχε καταδικασθεί για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα και παρέμεινε έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Κατάνια και του Παλέρμο.

Την Παρασκευή, νέες αποκαλύψεις του ιταλικού Τύπου σκιαγράφησαν ένα προφίλ φανατικού ισλαμιστή: ο Ανίς Αμρί φέρεται να απείλησε χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι» όταν βρισκόταν σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σικελίας. Αιτία της ακραίας αυτής συμπεριφοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, φέρεται να ήταν το ότι ο χριστιανός κρατούμενος δεν ήθελε να ακούσει τις επίμονες προτροπές του Ανίς Αμρί να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις υποψίες που εκφράζονται ότι ο Τυνήσιος είχε ήδη ασπαστεί τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, προτού βρεθεί στη Γερμανία.

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ένα βίντεο που δημοσίευσε η τρομοκρατική οργάνωση ISIS, όπου εμφανίζεται ο ίδιος να ορκίζεται πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Στο υλικό, ο 24χρονος Τυνήσιος Ανίς Αμρί εκφράζει την επιθυμία του να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους που σκοτώνονται σε αεροπορικές επιδρομές. Το βίντεο έφερε στο φως η αμερικανική υπηρεσία SITE, η οποία παρακολουθεί τζιχαντιστική προπαγάνδα στο Διαδίκτυο.

Handout pictures released on December 21, 2016 and acquired from the web site of the German Bundeskriminalamt (BKA) Federal Crime Office show suspect Anis Amri searched in relation with the Monday's truck attack on a Christmas market in Berlin. REUTERS/BKA/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Οι φωτογραφίες του δράστη όπως δημοσιεύτηκαν από την German Bundeskriminalamt, την Εγκληματολογική Υπηρεσία της Γερμανίας (REUTERS/BKA/Handout via Reuters)

Κατά τις δηλώσεις του πατέρα του, είχε πάντοτε μπλεξίματα με τον νόμο, όμως στην Ιταλία ήρθε σε στενή επαφή με εξτρεμιστές. Οταν αποφυλακίσθηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών της Τύνιδας. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τυνησίας δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ο άνδρας έφθασε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015, ενώ το αίτημά του περί χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2016. Ωστόσο δεν απελάθηκε, καθώς η Τυνησία αμφισβητούσε επί μήνες ότι ήταν υπήκοός της.

Ο πατέρας του δήλωσε πως τα τελευταία έξι χρόνια δεν είχε επαφές με τον ίδιο ούτε και τη μητέρα του, ωστόσο επικοινωνούσε τακτικά με τα επτά αδέλφια του που δηλώνουν σοκαρισμένα από τη στιγμή που έμαθαν για την επίθεση.

Νέες πληροφορίες για το δίκτυο των τζιχαντιστών στη Γερμανία

Νέες πληροφορίες για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας, στο Βερολίνο, έρχονται στο φως από την αναφορά 345 σελίδων των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, που επικαλείται το πρακτορείο CNN.

Οπως αποκαλύπτεται, ο Ανίς Αμρί ήταν μέλος το δικτύου στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτους,υπό την καθοδήγηση του ακραίου ισλαμιστή κήρυκα, Αμπού Γαλά. Ο ιρακινός Γαλά, θεωρείται από τους Γερμανούς εισαγγελείς, ένας από τους νευραλγικούς συνδέσμους του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, έχοντας εδραιώσει ένα δίκτυο στον οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και 20 Γερμανοί υπήκοοι.

Τόσο ο Γαλά όσο και ο στενός του συνεργάτης Σιμεόνοβτις, έχουν συλληφθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, μαζί με άλλες τρεις ηγετικές φιγούρες του δικτύου.

Οπως προκύπτει, πυρήνας των δραστηριοτήτων τους ήταν η βόρεια Ρηνανία-Βεσταφαλία, και οι νότιες περιοχές της Σαξονίας. Εκτός από τη διοργάνωση «εισαγωγικών σεμιναρίων», το ΙΚ ανέβαζε και στον Ιστό, πλήθος βίντεο με κηρύγματα του Γαλά, με καλυμμένο το πρόσωπό του. Έτσι απέκτησε και το ψευδώνυμο του «κήρυκα χωρίς πρόσωπο».

Οι επίδοξοι καμικάζι συγκεντρώνονταν επίσης στο Ντόρτμουντ και το Χίλντεσχάιμ, για εκδρομές και ασκήσεις στη φύση, ώστε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Για τη χρηματοδότηση του δικτύου οι τζιχαντιστές επιδίδονταν σε ληστείες και απάτες με δάνεια ενώ, για την επικοινωνία τους, χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή κωδικοποίησης, Telegram. Την εποχή που ακόμη ο Αμρί προαλειφόταν για μέλος του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2015, ο Σιμεόνοβιτς τον πήρε μαζί με άλλους επίδοξους σε αρκετές από αυτές τις εκδρομές.

Οταν ο Αμρί ξεκίνησε τις συζητήσεις για τις λεπτομέρειες της επίθεσης στο Βερολίνο κάποια μέλη πρότειναν να γεμίσουν το φορτηγό με μπιτόνια βενζίνης γύρω από μία βόμβα αλλά τελικά ακολουθήθηκε διαφορετική τακτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...