833
Είναι... κρύα τα μπαλάκια της UEFA; |

Τι… τρέχει με τα μπαλάκια της UEFA;

Sportscaster Sportscaster 15 Δεκεμβρίου 2016, 07:09
Είναι... κρύα τα μπαλάκια της UEFA;
|

Τι… τρέχει με τα μπαλάκια της UEFA;

Sportscaster Sportscaster 15 Δεκεμβρίου 2016, 07:09

Πάλι Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα; Πάλι θα παλέψει με κάποιο «θηρίο» η Αρσεναλ; Πάλι ευνοημένη η Ρεάλ Μαδρίτης; Αν και «στα ψιλά», διεθνή ΜΜΕ σπέρνουν -ξανά- ζιζάνια: πόσο αξιόπιστες είναι οι κληρώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης; Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, στην κλήρωση των ομίλων του Champions League, οι καχύποπτοι ξεσάλωσαν όταν ο άλλοτε αρχι-σκόρερ της Λίβερπουλ, Ιαν Ρας, είχε μια δυσκολία να ανοίξει τα μπαλάκια με τα ονόματα των ομάδων. Ιδίως τα καταλανικά Μέσα το έκαναν μέγα ζήτημα. Υστερα, ακολούθησαν κι άλλοι.

Η αλήθεια είναι, πως ο παλαίμαχος διεθνής Ουαλός έκανε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση: πήρε ένα μπαλάκι, το άνοιξε και έβγαλε το χαρτάκι με το αριστερό του χέρι. Στη συνέχεια κατέβασε τα χέρια του σε ένα σημείο που δεν τα έβλεπαν οι κάμερες ή τα μάτια των παρευρισκομένων, κι έπειτα σήκωσε το χαρτάκι με το δεξί. Ηταν το ίδιο χαρτάκι ή κάποιο άλλο; Οι καταλανικές εφημερίδες Sport και Mundo Deportivo έκαναν -τότε- μεγάλο θόρυβο, επειδή το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδικασίας αφορούσε τη Ρεάλ. Τα χέρια του Ρας έστειλαν τη «Βασίλισσα» να αγωνιστεί σε έναν (θεωρητικά) εύκολο όμιλο, με αντιπάλους την Μπορούσια Ντόρτμουντ, την Σπόρτινγκ Λισαβώνας και τη Λέγκια. Ο Ρας ομολόγησε στο Twitter ότι είχε κάποιο πρόβλημα με τα μπαλάκια, όμως αυτή η εξήγηση δεν έσβησε τη φωτιά της καχυποψίας. Κάθε άλλο…

Εξίσου περίεργη ήταν η συμπεριφορά του Ρομπέρτο Κάρλος, παλιάς δόξας της Ρεάλ: ο Βραζιλιάνος έπιασε ένα μπαλάκι -από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας- για να ολοκληρώσει τον όμιλο στον οποίον είχαν ήδη κληρωθεί, η Αρσεναλ, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Βασιλεία. Ξαφνικά, όμως, το άφησε πάλι στο γυάλινο μπολ, ανακάτεψε και πήρε κάποιο άλλο μπαλάκι: αυτό που έκρυβε το όνομα της Λουντογκόρετς. Αυτή η ασυνήθιστη κίνηση επανέφερε στη μνήμη όσων λατρεύουν τη συνωμοσιολογία, τις «αποκαλύψεις» που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ. Αν και ένας άνθρωπος που έχει αποβληθεί από το ποδόσφαιρο για διαφθορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαιτέρως αξιόπιστος, οι καταγγελίες του -στην εφημερίδα της Αργεντινής La Nacion- είχαν προκαλέσει σάλο, ιδίως στην Ιταλία.

https://www.youtube.com/watch?v=KhNapmFjM10

Ο Μπλάτερ είχε ερωτηθεί από την εφημερίδα, εάν οι κακές σχέσεις που είχε με τον (τότε) πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής, θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά, τον όμιλο στον οποίο κληρώθηκε η εθνική ομάδα της χώρας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας (2014). «Υπάρχει μόνον ένα άτομο που είχε τη δύναμη να κάνει κάτι τέτοιο: ο Αρτέμιο Φράνκι, στις κληρώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης», απάντησε ο πρώην ηγέτης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Μα, πώς; «Είναι πολύ απλό», εξήγησε ο Μπλάτερ. «Βάζουμε κάποια μπαλάκια στο ψυγείο. Αρκεί να τα αγγίξει κάποιος, για να καταλάβει ποια είναι κρύα και ποια ζεστά. Ποια πρέπει να τραβήξει, και ποια όχι. Στη FIFA δεν έχει συμβεί ποτέ, όμως συνέβη σε άλλες κληρώσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και εγώ ήμουν μάρτυρας». Ο ιταλός παράγοντας -τον οποίο ο Μπλάτερ κατηγόρησε… κάπως καθυστερημένα- έχει αποβιώσει από το 1983. Διετέλεσε πρόεδρος της UEFA από το 1973 έως το 1983. Μιλάμε για πολύ παλιές εποχές, όμως το ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν είναι τι (και αν) έκανε ο Φράνκι. Είναι οτι ομολογείται από τα πλέον επίσημα χείλη, πως υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να γίνει λαθροχειρία.

Τον Μάρτιο του 2013, ο τούρκος πρώην διαιτητής Αχμέτ Τσακάρ (ο οποίος «σφύριξε» στο Euro 1996 και στο Champions League), μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του (στο κανάλι Beyaz TV) για «στημένη» κλήρωση στους «8» του Champions League, με σκοπό να μη συναντηθούν πρόωρα η Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και να μην πέσουν πάνω στην Μπάγερν Μονάχου και τη Γιουβέντους (που κληρώθηκαν αντίπαλοι).

Ο Τσακάρ, ο οποίος -πλέον- εργάζεται ως σχολιαστής στην τουρκική τηλεόραση, αποκάλυψε μια πιο… πρωτοποριακή μέθοδο χειραγώγησης των κληρώσεων. Είπε οτι ο Πάτρικ Κλάιφερτ και Στιβ ΜακΜάναμαν είχαν κρυμμένο, στο μανίκι τους, ένα μεταλλικό βραχιολάκι που προκαλούσε δονήσεις σε κάποια μπαλάκια. Ετσι, γνώριζαν πότε και ποια έπρεπε να τραβήξουν. Ισχυρίστηκε, επίσης, οτι ο τότε υπεύθυνος κληρώσεων της ΟΥΕΦΑ -και νυν πρόεδρός της- Τζιάνι Ινφαντίνο, κατά τη διάρκεια της κλήρωσης κουνούσε ύποπτα τα χέρια του κάτω από το τραπέζι.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς (2013), μια μέρα πριν από την κλήρωση για τους «16» του Champions League, ένας μυστηριώδης λογαριασμός στο Twitter με τίτλο “uefacorruption” αποκάλυπτε τα οκτώ ζευγάρια, μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακός – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την επομένη, στη Νιόν, η… προφητεία βγήκε αληθινή.

Κάτι πολύ παράξενο συνέβη και το 2012, πάλι στη φάση των «16»: Η δοκιμαστική κλήρωση ανέδειξε ακριβώς τα ίδια ματς που προέκυψαν στην επίσημη, την επόμενη μέρα. Οι άγγλοι «μπουκ» είχαν υπολογίσει οτι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν μόλις μία στα δύο εκατομμύρια.

Τον Δεκέμβριο του 2015 μπήκε στο παιχνίδι της καχυποψίας και η Sun, η οποία στον τίτλο της αναρωτήθηκε: «Μήπως η κλήρωση ήταν… λίγο στημένη;». Αναφερόταν στον τρόπο με τον οποίο ο Χαβιέ Ζανέτι… χάρισε στη Ρεάλ την αντίπαλο των ονείρων της, τη Ρόμα, στη φάση των «16». Το χέρι του πήγε κατευθείαν στο μπαλάκι με το όνομα της Ρεάλ, χωρίς να ακουμπήσει κάποιο άλλο. Το βίντεο που ανέβασε η σουηδική ιστοσελίδα «expressen.de» επισημαίνοντας οτι «κάτι ύποπτο συνέβη με το συγκεκριμένο ζευγάρι», έγινε viral στο Διαδίκτυο.

Φαντασιοπληξίες; Αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας που κάποιους εξυπηρετούν; Πολύ πιθανόν, αφού τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αποδείχτηκε. Αλλά, το ζήτημα είναι οτι δεν ακούγονται στα καφενεία. Σοβαροί -υποτίθεται- άνθρωποι τα λένε και τα γράφουν επωνύμως. Το χειρότερο, για την UEFA, είναι πως σημαντική μερίδα φιλάθλων τα πιστεύει. Τα σχόλιά τους στο Διαδίκτυο, αυτό δείχνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...