892
| Nick Paleologos / SOOC

Βενιζέλος: «Στο Eurogroup δουλεύουν τον Τσακαλώτο και μετά ο Τσίπρας δουλεύει τον λαό»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 19:18

Βενιζέλος: «Στο Eurogroup δουλεύουν τον Τσακαλώτο και μετά ο Τσίπρας δουλεύει τον λαό»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 19:18

Στην αποδόμηση της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας περί ρύθμισης του ελληνικού χρέους, αλλά και στον ισχυρισμό ότι με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους ο Αλέξης Τσίπρας «δουλεύει» τον ελληνικό λαό, επειδή οι Ευρωπαίοι «δουλεύουν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προχώρησε το Σάββατο, μέσω μάλιστα της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «7» και στη Βάλια Πετούρη, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε σε γενικές γραμμές «θετική» τη βοήθεια προς τους χαμηλοσυνταξιούχους:

«Το να δίνει κανείς ένα βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και γενικά σε ανθρώπους που περνούν δύσκολα είναι πάντα θετικό, αλλά αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν δει περικοπές επικουρικών συντάξεων μετά το 2015, δηλαδή σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία φυσιολογικά θα έπρεπε να είμαστε εκτός Μνημονίου. Η κυβέρνηση με δική της ευθύνη οδήγησε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Άρα αυτό που τους δίνει είναι προσχηματικό, γιατί ήδη το έχει πάρει εις το πολλαπλάσιο και επίκεινται μέτρα –ήδη αναφερθήκατε– γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει τώρα να ληφθούν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για νέες περικοπές, δυστυχώς, στις κύριες συντάξεις και για μείωση στο φορολογικό», σημείωσε.

Ακολούθως επανέλαβε τη θέση ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για μείωση χρέους με ορίζοντα το 2060 όλες οι αποτιμήσεις πρέπει να γίνονται σε τιμές εκείνης της χρονολογίας: «Εάν μας έχουν υποσχεθεί μείωση 40 δισεκατομμυρίων το 2060, ξέρετε πόση είναι η μείωση του 2012 σε τιμές 2060; Ενα τρισεκατομμύριο 330 δισεκατομμύρια Ευρώ. Δηλαδή η περικοπή που εμείς επιφέραμε το 2012 με τιμές 2060. Αν δεν είχε συμβεί η περικοπή, αυτή θα ήταν η τιμή του χρέους το 2060, είναι 650% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών είχε επιβλέψει και διαχειριστεί το περίφημο PSI στις αρχές του 2012.

Ο ίδιος σημείωσε πως «η ιστορία του χρέους έχει δηλητηριάσει τον δημόσιο βίο διότι εμείς κάναμε μία τεράστια περικοπή το 2012, μία περικοπή 107 δισεκατομμυρίων καθαρό ποσό σε ονομαστική αξία, δηλαδή περίπου 53% του ΑΕΠ και επιπλέον μία περικοπή άλλων 100 δισεκατομμυρίων σε παρούσα αξία, άλλο 50% του ΑΕΠ και αυτό χλευάστηκε, συκοφαντήθηκε στο όνομα μιας… λεβέντικης άποψης που έλεγε εμείς θα πάρουμε μονομερή μέτρα και θα παύσουμε τις πληρωμές και θα κουρέψουμε το χρέος μόνοι μας, το οποίο είναι επονείδιστο και άρα παράνομο».

Και υποστηρίζοντας ότι στην Ευρώπη «μας δουλεύουν» είπε: «Μας δουλεύουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Eurogroup μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Διότι όταν μας λένε ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ούτως ή άλλως τα μεσοπρόθεσμα, τα περιβόητα, θα τα δούμε μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018, αν τα δούμε. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχουν, εξαφανίστηκαν από τη συζήτηση. Τα βραχυπρόθεσμα, λέει, θα αποδώσουν μείωση στο χρέος 40 δισεκατομμύρια το 2060… Αυτό είναι το δούλεμα. Δουλεύει το Eurogroup τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Τσακαλώτος τα μεταφέρει στον κ. Τσίπρα και όλοι μαζί πάνε να δουλέψουν τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι από το 2018 ο κ. Τσακαλώτος έχει ουσιαστικά συμφωνήσει νέο Μνημόνιο καθώς οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια ακόμη απαιτούν μέτρα.

«Το 2018 τον Ιούλιο τελειώνει το Μνημόνιο 3 που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο και τώρα έχουν δεσμευτεί σε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτό για το 2019 και ίσως για δέκα χρόνια και λέει δέκα χρόνια μετά… δηλαδή μέχρι το 2029 και λέει ο κ. Τσακαλώτος ότι τα δέκα είναι πολλά.  Δηλαδή πόσα είναι τα ανεκτά, τα επτά, τα πέντε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Αυτό που έχει συμβεί είναι συγκλονιστικό και γίνεται έτσι χαλαρά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, παρεμπιπτόντως, αυτό που λένε οι νέοι στο by the way, μπαίνουμε στο Μνημόνιο 4 έτσι, χωρίς να ανοίξει μύτη, δεν το συζητάμε καν».

«Ο κ. Τσίπρας υπερέβη σε χυδαιότητα τον υπουργό του»

Αργότερα το Σάββατο και μετά τις ομιλίες στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στο θέμα κατηγορώντας τον κ. Τσακαλώτο για υπεκφυγές και κακής ποιότητας χιούμορ και τον Αλέξη Τσίπρα για χυδαιότητα. Η δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν η ακόλουθη:

«Ο κ. Τσακαλώτος δεν αποτόλμησε να αντικρούσει στην Ολομέλεια της Βουλής τους αριθμούς που δείχνουν την αποτυχία της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης για το χρέος, η οποία οδήγησε στο μνημόνιο τέσσερα για την περίοδο μετά το 2018 με σκληρά μέτρα αλλά χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

» Οι αριθμοί είναι μη αντικρούσιμοι. Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεται, ως οικονομολόγος τουλάχιστον, ότι όταν του λένε ότι θα μειωθεί το χρέος το 2060 κατά 40 δις, αυτό σημαίνει ότι το 2012 το χρέος μειώθηκε, με προβολή στο 2060, κατά 1 τρις 330 δις, με πολύ λογικές και φιλικές υποθέσεις για το μέσο επιτόκιο.

»Αντί λοιπόν να αντιτάξει αριθμούς και επιχειρήματα επιχείρησε να λοιδορήσει, με το κακής ποιότητας χιούμορ του, τα …μαθηματικά μου. Λες και ισχυρίστηκα ότι είμαι μαθηματικός. Απλώς η εμπειρία και η αίσθηση ευθύνης με έχουν οπλίσει με τη δυνατότητα να θέτω τα κρίσιμα ερωτήματα σε ιδιαίτερα έμπειρους και ικανούς οικονομολόγους και μαθηματικούς που κινούνται διεθνώς με άνεση στα σχετικά πεδία.

»Ομως ο κ. Τσίπρας υπερέβη σε χυδαιότητα τον υπουργό του. Την ίδια ώρα που γλείφει εκεί που έφτυνε και εκλιπαρεί για ένα μικρό συμπλήρωμα του PSI/ OSI του 2012, επαναλαμβάνει τις στερεότυπες γελοιότητες του για την παρέμβαση που έγινε στο χρέος το 2012 , την οποία βλέπει δυστυχώς τώρα με το κιάλι.

»Δεν τολμούν όμως να ανοίξουν συζήτηση στη Βουλή με κάποιον που ξέρει. Ωραία αίσθηση δημοκρατίας, πολυφωνίας και διαλόγου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...