452
| Nikos Libertas / SOOC

Αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΝΟ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 20:05

Αναστολή της απεργίας αποφάσισε η ΠΝΟ

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 20:05

Σε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων προχώρησαν οι ναυτικοί καθώς η ένταση στα λιμάνια της χώρας αλλά και η απειλή της επιστράτευσης από την κυβέρνηση, έφεραν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) μπροστά σε νέα δεδομένα. Την απόφαση τους διευκόλυνε και η γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης για μη αύξηση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων. Η απόφασή τους σηματοδότησε την άμεση επανεκκίνηση των δρομολογίων.

«Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, αναστέλλουμε την απεργία και βλέπουμε αργότερα τι θα γίνει» τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα πρόβλημα των ναυτικών δεν επιλύθηκε από την κυβέρνηση. Διαφορετική εικόνα της κατάστασης είχε η κυβέρνηση. «Ικανοποιήσαμε πλήρως τα αιτήματα των ναυτικών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Πρυτάνευσε η λογική επιτέλους μετά από διάλογο δέκα ημερών» σχολίασε επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα (αύξησης της) φορολόγησης για τους ναυτικούς».

Την Παρασκευή, ο υπουργός αναφερόμενος στην απόφαση της ΠΝΟ να παρατείνει μέχρι το πρωί της Κυριακής την απεργία -η οποία συμπλήρωνε την όγδοη ημέρα την Παρασκευή- είχε εμφανιστεί διατεθειμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είχε εξηγηγήσει ότι ο λόγος που δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, είναι ότι «ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλουμε τους ναυτικούς να μαλώνουν με τους νησιώτες» είχε δηλώσει και είχε σημειώσει ότι «αν μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν έχει δοθεί λύση, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο επιστράτευσης.

Την Παρασκευή στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών.

Οι αγρότες ζητούσαν να δρομολογηθεί ένα ακόμη πλοίο ασφαλείας, προκειμένου να μεταφερθούν τα ευπαθή προϊόντα τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ είναι τεράστια. Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έσπευσαν στο σημείο ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στους αγρότες και τους απεργούς ναυτεργάτες είχαν κλιμακωθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Οσο το Blue Horizon της Blue Star Ferries ήταν ακινητοποιημένο, οι συγκεντρωμένοι αγρότες το πολιόρκησαν. Κάποιοι είχαν σκαρφαλώσει στα σκοινιά που κρατούσαν δεμένο το πλοίο στο λιμάνι. Στα αιτήματά τους οι ναυτεργάτες απαντούσαν ότι δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία τους και μία ομάδα εξ αυτών ανέβηκε στο ακινητοποιημένο πλοίο. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, οι αγρότες άρχισαν να πετούν αντικείμενα και φωτοβολίδες στο σημείο οπού βρίσκονταν οι ναυτεργάτες με την «αντίπαλη πλευρά» να απαντά με ρίψεις νερού πάνω από το πλοίο.

 

Στη συνέχεια αγρότες έβαλαν φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ στο λιμάνι. Λόγω των επεισοδίων, ένα ασθενοφόρο έσπευσε στο λιμάνι για να παραλάβει τον λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη, ο οποίος ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

neakriti1
Κάποιοι κυριολεκτικά σκαρφάλωσαν στα σκοινιά που κρατούσαν δεμένο το πλοίο

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...