606
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις πυραμίδες | Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Ο Πρωθυπουργός στις Πυραμίδες με το μυαλό στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 08:00
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις πυραμίδες
|Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Ο Πρωθυπουργός στις Πυραμίδες με το μυαλό στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 08:00

Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνοτουρκικά έχει ανοίξει. Είτε πρόκειται για ένα σενάριο της τεχνητής έντασης για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, είτε για μια ευρύτερη αναδιάταξη γεωπολιτικών θέσεων, είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα το ζήτημα των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας θα μας απασχολήσει.

Ενδεικτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κάιρο όπου βρέθηκε την Τρίτη για την τέταρτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητηση προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου επισκέφτηκε το απόγευμα τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας.

_a7584981476211050
Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη στην αιγυπτιακή τηλεόραση με φόντο τις πυραμίδες της Γκίζας (Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)

Ωστόσο την ώρα που ο Πρωθυπουργός έκανε την εθιμοτυπική και λίγο τουριστικού ύφους επίσκεψη στα αξιοθέατα της Αιγύπτου, η Αγκυρα προέβαινε σε μια νέα κίνηση που φαίνεται να αθροίζεται στις προσπάθειές της για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν δύο NOTAM με τις οποίες όχι μόνον καλούν την Αθήνα να μην προβεί σε προγραμματισμένες ασκήσεις στη θαλλάσια περιοχής δυτικά του Καστελόριζου αλλά, παράλληλα, σημειώνουν ότι το ακρητικό νησί βρίσκεται στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, με την ΝΟΤΑΜ Α4447/16 με την οποία αναφέρονται στην αντίστοιχη ελληνική Α2200/16, η οποία δεσμεύει περιοχή Δυτικά του Καστελόριζου λόγω διεξαγωγής άσκησης SAR το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο (MEIS στην τουρκική, όπως αναφέρεται) είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, η Αγκυρα εξέδωσε την Τρίτη και την ΝΟΤΑΜ Α4455/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις την άσκηση SAR (18-19/10) ανήκει στην τουρκική περιοχή Ερευνας-Διάσωσης, καλώντας ως εκ τούτου τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τις τουρκικές.

Δεν είναι η πρώτη ενέργεια του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν που δείχνει να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο. Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι η Αθήνα υπέβαλε υπόμνημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ για τη δέσμευση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου από την Τουρκία για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο – ήταν μια αποκάλυψη της «Καθημερινή της Κυριακής», που ανέδειξε το θέμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου. Ηταν ένα επεισόδιο. Μέχρι το επόμενο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...