376
Ελληνικό υποβρύχιο στο Αιγαίο | Frangiskos Samsas / SOOC

Τουρκικά υποβρύχια σε ολόκληρο το Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2016, 13:30
Ελληνικό υποβρύχιο στο Αιγαίο
|Frangiskos Samsas / SOOC

Τουρκικά υποβρύχια σε ολόκληρο το Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2016, 13:30

Υπόμνημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ για τη δέσμευση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου από την Τουρκία για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο υπέβαλε η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.

Ελληνικές πηγές υπογραμμίζουν πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η κίνηση τουρκικών υποβρυχίων έχει ως στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).  Κάτω από το νερό δεν μπορεί να υπάρξει αναχαίτιση, όπως συμβαίνει στον αέρα, οπότε η αποχώρηση των τουρκικών υποβρυχίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν μόνο προσωρινή. Στην Αθήνα δεν αποκλείουν και νέες αντίστοιχες κινήσεις της Τουρκίας που, φυσικά, θα πρέπει να συνδεθούν και με τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως συχνά η Τουρκία επιλέγει να εκτονώνει στα ελληνοτουρκικά εντάσεις από το εσωτερικό της.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Το Ποτάμι ζήτησε από την Τουρκία «να πάψει να προκαλεί» και να «επιδείξει συμπεριφορά κράτους το οποίο σέβεται διεθνείς συμφωνίες και κανόνες αποδεκτούς από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, εγκαταλείποντας την προβολή της ισχύος έναντι του δικαίου», παραπέμποντας και στις «πρόσφατες παράφωνες δηλώσεις της πολιτικής της ηγεσίας σε σχέση με τη συνθήκη της Λωζάνης»

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, ζήτησε άμεση ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Αποτελεί πάγια θέση μας, ότι δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν, αλλά και δεν παραχωρούμε σπιθαμή από τα δικαιώματα του Ελληνισμού, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε πλευρά, ότι η φιλειρηνική στάση που έχει η χώρα μας, δεν σημαίνει υποχωρητικότητα και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση  αδυναμία», τόνισε ο ίδιος.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την υπερδραστηριότητα τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι διαγράφεται μία πορεία χειροτέρευσης στα εθνικά θέματα «όπως και για όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...