457
| REUTERS/Suzanne Plunkett/File Photo

Μια Αιγύπτια στην κορυφή της πυραμίδας του LSE

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 14:29

Μια Αιγύπτια στην κορυφή της πυραμίδας του LSE

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 14:29

Οι φήμες για την Νεμάτ Σαφίκ έλεγαν ότι μπορεί και να γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα έπιανε το τιμόνι της Τράπεζας της Αγγλίας. Τελικά θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει το φημισμένο London School of Economics. Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η 53χρονη Σαφίκ θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο από τη μία θέση για να αναλάβει την άλλη τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε θα καθίσει σε μια καρέκλα που πριν από αυτήν είχαν καθίσει παγκοσμίου φήμης κοινωνιολόγοι όπως ο Αντονι Γκίντενς και ο Ραλφ Ντάρεντορφ.

Πώς έφτασε στη μία κορυφή και μετά στην άλλη; Ως προϊόν της διαρροής των αιγυπτιακών εγκεφάλων. Η οικογένειά της εγκατέλειψε την Αίγυπτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960 για επιστρέψει λίγα χρόνια αργότερα. Η Σαφίκ τελείωσε στην πατρογονική Αλεξάνδρεια το σχολείο και στη συνέχεια ξεκίνησε τις σπουδές της στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Επειτα από έναν χρόνο πήρε μεταγραφή για το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης – Αμερστ όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες. Επιστρέφει στο Κάιρο για δυο χρόνια όπου εργάζεται για την αμερικανική Agency for International Development. Η συνέχεια θα την βρει στην Αγγλία για σπουδές στο London School of Economics, το St Antony College και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μητέρα δίδυμων από τον δεύτερο γάμο της, η Νεμάτ Σαφίκ εντάχθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας πριν από δυο χρόνια όταν ο καναδός κυβερνήτης του ιδρύματος Μαρκ Κάρνεϊ δημιούργησε πέντε θέσεις αντιπροέδρων. Υποψήφια τότε ήταν και μια άλλη γυναίκα, η Ιταλίδα Λουκρέτσια Ρέιχλιν, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σήμερα καθηγήτρια στο London Business School. Τελικά επικράτησε η υποψηφιότητα της Σαφίκ που στο μεταξύ είχε χρηματίσει και υποδιευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

content_L72_Houghton_Street
Το παλαιό κτίριο του LSE στην καρδιά του Λονδίνου

Η θητεία της ήταν πενταετής, ενώ οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα αντικαθιστούσε τον Κάρνεϊ, η θητεία του οποίου λήγει το 2018. Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί. Στην Τράπεζα της Αγγλίας πάντως ήταν υπεύθυνη για το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ρόλος που θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικός μετά το σκάνδαλο Λίμπορ για την χειραγώγηση των ισοτιμιών. Hταν επίσης μέλος της επιτροπής για τον καθορισμό των επιτοκίων, είχε αρμοδιότητες στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Αγγλίας στα διεθνή φόρα.

Αυτοί ήταν οι (ισχυροί) λόγοι για τους οποίους λεγόταν ότι μπορεί να αντικαθιστούσε τον Κάρνεϊ στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας δεν παρέλειψε να της πλέξει το εγκώμιο: «Με τη δουλειά της και το παράδειγμά της αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, της εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον». Και η ίδια τι λέει; «Σήμερα περισσότερο από πότε είναι απαραίτητη η μακρά παράδοση του LSE για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής».

Μοιάζει να είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...