583
Από αριστερά: Ο Τζον Κένεντι, η Χίλαρι Κλίντον, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ | Getty Images/Reuters/CreativeProtagon

Πίσω από την πνευμονία της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:38
Από αριστερά: Ο Τζον Κένεντι, η Χίλαρι Κλίντον, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Λουδοβίκος ΙΔ΄
|Getty Images/Reuters/CreativeProtagon

Πίσω από την πνευμονία της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:38

Στη Γαλλία του Λουδοβίκου ΙΔ’ ήταν κάτι σαν τελετή: κάθε πρωί που ξυπνούσε ο βασιλιάς Ηλιος οι γιατροί του παλατιού εισέβαλαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του και τον εξέταζαν. Επειτα ακολουθούσε ένα μίνι ιατρικό συμβούλιο. Ο βασιλιάς ήταν εντάξει και σε θέση να ασκήσει τα υψηλά καθήκοντά του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες του 21ου αιώνα τέτοιες τελετές δεν υπάρχουν. Αλλά μπορεί να μην είναι και πολύ μακριά η στιγμή τους: οι εποχές όπου ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ μπορούσε να κρύψει την αναπηρία του, ο Τζον Φ. Κένεντι το γεγονός ότι έπασχε από τη νόσο του Αντισον και ο Ρόναλντ Ρίγκαν τα πρώτα συμπτώματα της Αλτσχάιμερ έχουν περάσει.

Και την εποχή εκείνη ο πρόεδρος δεν έπρεπε μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται υγιής. Οι γιατροί του Ρούσβελτ, για παράδειγμα, είχαν επινοήσει ένα σύστημα στήριξης από σίδερα για να φανεί ότι ο πρόεδρος μπορούσε να περπατήσει μόνο με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού, ενώ ο Κένεντι υποτίθεται ότι είχε απλώς μια ενόχληση στην πλάτη.

Αυτή όμως είναι η εποχή όπου ο πρόεδρος υποβάλλεται κάθε χρόνο σε εξετάσεις στο Ναυτικό Νοσοκομείο για να πληροφορηθεί το έθνος τις τιμές του σε τριγλυκερίδια. Είναι η εποχή του ιατρικού φακέλου. Και ο ιατρικός φάκελος της Χίλαρι Κλίντον δεν είναι πολύ καθαρός. Το 2012 είχε πέσει στο σπίτι της με αποτέλεσμα να υποστεί αιμάτωμα στο κεφάλι το οποίο της προκάλεσε διπλωπία. Μια κάμερα την είχε απαθανατίσει να περπατά υποβασταζόμενη, υποτίθεται ότι πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ο επίμονος βήχας που την είχε αναγκάσει να διακόψει μια προεκλογική της ομιλία είχε διασκεδαστεί από το επιτελείο της ως «αλλεργία στον Τραμπ».

Μήπως έχει τελικά κάτι σοβαρό η Χίλαρι; Στο Διαδίκτυο οι φήμες οργιάζουν αλλά δεν κάνουν κανέναν σοφότερο. Αντίθετα, προκαλούν πολλά ερωτήματα για την ικανότητα των μηχανών αναζήτησης να ξεσκαρτάρουν τις πραγματικές πληροφορίες από τις θεωρίες συνωμοσίας. Η Washington Post επισήμανε αυτό ακριβώς το πρόβλημα σε ρεπορτάζ της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε για την υγεία της Χίλαρι Κλίντον στο Google». «Πρόκειται για αποτυχία της Google, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται στα πρώτα αποτελέσματα» έγραψε στο Twitter ο τεχνολογικός συντάκτης των New York Times Φαρχάντ Μανζού.

Για την κοινή γνώμη, ωστόσο, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Η Χίλαρι είχε διαγνωστεί με πνευμονία από την Παρασκευή και το έκρυψε, ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να κρύβει, μήπως λέει ψέματα; Για μια κοινωνία που από τον ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον έως τον δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον δεν συγχωρεί το ψέμα στους πολιτικούς, το τελευταίο ερώτημα έχει μια σχεδόν υπαρξιακή διάσταση. Το σκηνικό έχει ήδη στηθεί: όπως οι διάφοροι ειδικοί στα τηλεοπτικά δίκτυα αναρωτιόντουσαν εάν ο Μπιλ έλεγε ψέματα για τον λεκέ της Μόνικα Λιουίνσκι έτσι και τώρα η τηλεοπτική Αμερική θα περάσει ώρες, ημέρες και εβδομάδες ακούγοντας αναλύσεις επί αναλύσεων για το εάν η Χίλαρι λέει ψέματα για την πνευμονία.

GettyImages-512026552
Η Χίλαρι Κλίντον χάνει την ισορροπία της κατά την επίσκεψη της στο σπίτι της φιλανθρωπικής οργάνωσης SC Strong για άστεγους και πρώην χρήστες, τον Φεβρουάριο (Mark Makela/Getty Images/Ideal Images)

Μόνο αναλύσεις; Όχι. Οι αντίπαλοι της υποψήφιας των Δημοκρατικών θα είναι ανελέητοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όπως υπενθυμίζει ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος Breibart και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV έχουν εξαπολύσει εδώ και εβδομάδες μια σκληρή εκστρατεία, ενώ το χάσταγκ #HillaryHealth γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο Twitter. Κάπως έτσι, οι θεωρίες συνωμοσίες θα αναβαπτιστούν τις επόμενες ημέρες στην κολυμπήθρα του δημοσίου συμφέροντος. Κι ας μοιάζει με ανθρωποφαγία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...