2073
| SOOC

Οσα είπε και όσα δεν έπρεπε να πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2016, 15:00

Οσα είπε και όσα δεν έπρεπε να πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2016, 15:00

Εντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και εκπροσώπους του νομικού κόσμου προκάλεσε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τόσο οι αναφορές του κ. Τσίπρα σε θέματα τρέχουσας πολιτικής όσο και η… προαναγγελία των αποφάσεων του ΣτΕ αποτελούν σημείο σκληρής κριτικής. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα «κουρασμένο πρωθυπουργό των απολύσεων και της διαπλοκής» και του καταλογίζει ότι «έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα, αλλά παραμένει σφηνωμένος στην καρέκλα του». «Ψυχραιμία Αλέξη… Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ. «Γι’ αυτό δεν θα πας μακριά. Μην κρίνεις εξ’ ιδίων τα αλλότρια, συγκυβερνήτη της ακροδεξιάς απόφυσης» πρόσθεσε το ΠΑΣΟΚ. «Συνεχίζει να προκαλεί τη λογική μας» σχολίασε το Ποτάμι.

Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσε η διατύπωση του Πρωθυπουργού που, όταν ρωτήθηκε για τις επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είπε ότι θεωρεί απίθανο να ανατραπεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ουσιαστικά για πρώτη φορά Πρωθυπουργός προβαίνει σε… προαναγγελία δικαστικής απόφασης.

Η συνέντευξη

Η κυβέρνηση αποκλείει τις πρόωρες εκλογές, εκτιμά ότι η οικονομία βαίνει καλώς και εκτιμά ότι η λύση για το θέμα του χρέους είναι πιο κοντά από ποτέ. Δεν είχε ουσιαστικές ειδήσεις η συνέντευξη του Πρωθυπουργού καθώς λίγο ως πολύ, στα θέματα αιχμής, επανέλαβε όσα είπε στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο.

Η σημαντικότερη στιγμή της συνέντευξης ήταν όταν η δημοσιογράφος του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα ρώτησε τον Πρωθυπουργό για ποιο λόγο πρέπει να χάσει τη δουλειά της με κυβερνητική απόφαση (δείτε εδώ την ερώτηση). Ηταν μία παρέμβαση που εκνεύρισε τον κ. Τσίπρα προκαλώντας του αμηχανία, αλλά και… σήκωμα του δαχτύλου προς τη δημοσιογράφο, καλώντας την να θυμηθεί πόσοι έκλαψαν για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. «Χάθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας και για αυτούς δεν έκλαψε κανείς, όπως και για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να κρατάνε ομήρους εργαζόμενους. Το νταβατζιλίκι και το αεριτζιλίκι τελείωσαν στη χώρα» είπε εμφανώς εκνευρισμένος. «Τα έσοδα από τη δημοπρασία είναι έκτακτα και θα τα διαθέσουμε σε έκτακτες δαπάνες.»

«Τα κανάλια δεν τα κλείνει η κρίση, αλλά εσείς» επανήλθε η Ειρήνη Σαββοπούλου από το Star. «Αυτό που σας κλείνει -αν σας κλείσει- είναι η απόφαση των ιδιοκτητών σας να μην αγοράσουν άδειες» απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Το πρόβλημα είναι σημαντικό, αλλά το δικό σας πρόβλημα δεν είναι σημαντικότερο από το πρόβλημα των άλλων εργαζόμενων που έχασαν τη δουλειά τους.»

«Είναι δυνατόν η κυβέρνηση της Αριστεράς να προτάσσει μόνο το κόστος;» ρώτησε ο Χρήστος Τσιγουρής από το Mega. «Μα, ο Μαρινάκης πληρώνει όσο τρία Champions League και ο Μητσοτάκης έρχεται και λέει ελάτε να τα πάρετε δωρεάν. Πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τον κ. Μητσοτάκη επειδή είναι ένας νέος άνθρωπος. Και όμως μπλόκαρε το ΕΣΡ για να στηρίξει τους επιχειρηματίες. Κάποιοι είπαν ότι είναι πολλά τα λεφτά και δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Τολμώ να πω ότι αυτό ίσως ήταν μία λογική απόφαση.» Αναφερόμενος δε στην ποιότητα της ενημέρωσης είπε ότι «Υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικότητας». Δεν έδωσε δε καμία πιθανότητα στην ακύρωση του διαγωνισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας…

Οι σημαντικότερες επισημάνσεις του Πρωθυπουργού

Πρόωρες εκλογές: Η ΝΔ ζητεί εκλογές, συμπλέοντας με τα συμφέροντα ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και διαδικασία αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Η «αριστερή παρένθεση» ξεχείλωσε. Η απαίτηση για εκλογές είναι πλέον γραφική. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά από σταθερότητα. Θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017. Και θα είναι μεγάλη.

Χρέος: Οι περισσότεροι που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μία οριστική λύση. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση για το θέμα του χρέους. Ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιπαράθεσης μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει λύση ως το τέλος του χρόνου, αλλιώς θα φύγει από το πρόγραμμα. Αυτό είναι και το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης για αυτό το θέμα. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, δικαιούται μία λύση. Και αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες.

Υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί ο «Κόφτης»; Είμαστε συνεπείς στους στόχους μας, θα σφίξουμε τα δόντια, θα βοηθήσει και η ανάπτυξη και θα τους πετύχουμε. Από το 2018 και μετά η επίτευξη των στόχων θα έχει να κάνει με τη συμφωνία για το χρέος. Η μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά είναι εφικτή, ρεαλιστική και αναγκαία.

Ανασχηματισμός και συνεργασίες: Οι ανασχηματισμοί δεν αναγγέλλονται ποτέ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και βλέπουμε ότι η κ. Γεννηματά, αρνούμενη την απλή αναλογική, επέλεξε να είναι στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου σε άμεσο χρόνο και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα διεύρυνσης με δυνάμεις που επιλέγουν να στηρίζουν την Νέα Δημοκρατία.

Συντάξεις: Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις. Και οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν είδαν μειώσεις. Υπάρχει μία μείωση στις επικουρικές που έχει επίπτωση στο 10% των συνταξιούχων. Ουσιαστικά το 5% των συνταξιούχων υφίσταται μία σημαντική μείωση. Οι υπόλοιποι έχουν μικρές μειώσεις.

ΕΛΣΤΑΤ: Είναι μία διαμάχη που αφορά τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που αφορούν τη συμφωνία που υπογράψαμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διερευνήσει όλες αυτές τις σκοτεινές πτυχές, ώστε να δούμε τι ακριβώς συνέβη τότε. Η παρέμβαση της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη. Ρώτησαν να μάθουν αν αμφισβητούμε τα στοιχεία που έχουμε υπογράψει. Προκαλεί εντύπωση η δήλωση του κατηγορούμενου Γεωργίου που είπε ότι αν καταδικαστεί η Ελλάδα δεν θα έχει να περιμένει κάτι για το χρέος.

Προσφυγικό: H Τουρκία τήρησε τη συμφωνία και μας έδωσε μία ανάσα. Ωστόσο είναι μία δύσκολη συμφωνία αφού οφείλουμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Εξετάζουμε όλες τις αιτήσεις για άσυλο και αυτό δημιουργεί συνθήκες συμφόρησης. Κάνουμε ότι μπορούμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Στο επόμενο διάστημα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός επιστροφής προς την Τουρκία. Μένει βέβαια και η Ευρώπη να υλοποιήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Επρεπε να έχουν μετακινηθεί 33.000 άνθρωποι και έχουν μετακινηθεί μόνο 3.000.

Εμπιστεύεται τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα; Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, όμως οι αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Εργαστήκαμε και πετύχαμε να γίνονται αποκρατικοποιήσεις και να διατίθενται πόροι στην ανάπτυξη.

Εξάρχεια: Αυτή η κατάσταση δεν είναι δημιούργημα της τελευταίας περιόδου, αλλά των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Αν κάποιος έβαλε χέρι στα Εξάρχεια, είναι η δική μας κυβέρνηση που εξάρθρωσε το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Καραμανλής ή Μητσοτάκης; Ο Κώστας Καραμανλής έχει κριθεί από την ιστορία. Η ΝΔ έχει διαφορές από τότε. Επι της περιόδου Καραμανλή η στρατηγική του ήταν ο μεσαίος χώρος και αργότερα έγινε ένας χώρος που υιοθέτησε τον Αδωνι και τον Βορίδη. Αυτά είναι στοιχεία που προβληματίζουν και τον συντηρητικό κόσμο. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να υπερβεί το όνομά του και να φέρει μία νέα πνοή στον τόπο. Είναι αυτό που σηματοδοτεί: η συνέχεια ενός παλιού πολιτικού συστήματος.

Γερμανικές αποζημιώσεις: Το θέμα παραμένει ανοιχτό. Είναι ζήτημα τιμής και δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα σε μας και στη Γερμανία, αλλά όσους αντιστάθηκαν απέναντι στο ναζισμό. Δεν θα κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις, αλλά δεν θα το αφήσουμε και στα συρτάρια.

Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία εκτόξευσαν τα πυρά τους κατά του Πρωθυπουργού προσωπικά και κατ’ επέκταση της κυβέρνησής του.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΝΔ γράφει: «“Και συνεχίζουμε τα ψέματα”. Αυτός είναι ο τίτλος της σημερινής συνέντευξης του Πρωθυπουργού. Του Πρωθυπουργού που συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους Έλληνες. Του Πρωθυπουργού του “μαύρου” στα κανάλια με τους απολυμένους εργαζόμενους και το χτύπημα στη Δημοκρατία και στην πολυφωνία. Του μαύρου στη διαφάνεια αφού αρνείται να φέρει τα πόθεν έσχες των καναλαρχών στη Βουλή.

Του μαύρου στη ζωή των συνταξιούχων που κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα ότι τσεκούρωσε τις συντάξεις τους. Του μαύρου σε όλους τους Έλληνες που υπερφορολογεί, διαλύοντας κάθε σταθερό σημείο στη ζωή τους.

Ενας κουρασμένος Πρωθυπουργός των απολύσεων και της διαπλοκής, που έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα, αλλά παραμένει σφηνωμένος στην καρέκλα του. Ένας μεταλλαγμένος πολιτικός, αμετανόητος στην κατηφόρα του.

Μοιάζει τουλάχιστον αστείο ο Πρωθυπουργός του τρίτου – αχρείαστου – Μνημονίου, των capital controls και της ύφεσης να ισχυρίζεται ξαφνικά ότι μπορεί να φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη. Αλλά ό,τι και να πούμε εμείς, οι πολίτες τώρα ξέρουν. Ελπίζουμε να τον είδαν όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες.

Συνιστούμε στον κ. Τσίπρα να περιμένει μια εβδομάδα. Οι πολίτες θα ακούσουν την συμφωνία αλήθειας και την πρόταση ελπίδας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και θα βγάλουν οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους».

ΠΑΣΟΚ: «Η αλαζονεία του Τσίπρα»

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.

“Ψυχραιμία Αλέξη…Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου. Γι’ αυτό δεν θα πας μακριά. Μην κρίνεις εξ’ ιδίων τα αλλότρια, συγκυβερνήτη της ακροδεξιάς απόφυσης”, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Σημειώνεται ότι ο κ.Τσίπρας, σε ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που «έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη στάση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη στάση της Φώφης Γεννηματά. «Επέλεξε να είναι παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

ΚΚΕ: «Ομολογία φτώχειας»

Για ομολογία φτώχειας και κοροϊδίας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΚΚΕ. «Οι “δεσμεύσεις” στο λαό για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, άδικους φόρους που δεν καταργούνται, όπως ο ΕΝΦΙΑ, μειωμένες συντάξεις, μισθούς πείνας, συσσίτια και ψίχουλα για λίγους, είναι ομολογία πως η φτώχεια και η κοροϊδία καλά κρατούν», αναφέρει.

Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι ο λαός να υπομείνει αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να χάψει το καινούργιο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και να είναι «στο περίμενε» της ανεργίας και της φτώχειας, μήπως πέσει κανένα ψίχουλο απ’ το τραπέζι της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, τονίζει ο Περισσός και συμπληρώνει: «Με τη χτεσινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, με υποσχέσεις και δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και ζεστό χρήμα από τα αναπτυξιακά πακέτα. Μαζί με τη διαβεβαίωση πως στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που άφησαν πίσω τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα προστεθεί και ό,τι ακόμα κατεδαφίσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα πάντα με το αντεργατικό κεκτημένο της ΕΕ».

Η εργατική τάξη ο λαός απ’ το «περίμενε» του κ. Τσίπρα μπορεί να περάσει απέναντι από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο, να πάρει τη θέση του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής για να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του, καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Το Ποτάμι: «Το νταβατζιλίκι ζει και βασιλεύει με νέα πρόσωπα»

O κ. Τσίπρας βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη, με εκείνους που αφήνει άνεργους, αλλά δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να τους απαντήσει.  Αυτό σχολίασε το Ποτάμι για την συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και συνέχισε ως εξής: «Κατά τη συνήθη τακτική του συνέχισε να πυροβολεί τη λογική και να κάνει το μαύρο- άσπρο, λέγοντας τις γνωστές κορώνες για το νταβατζιλίκι που πέθανε. Οι πάντες γνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν πέθανε αλλά ζει και βασιλεύει, με νέα πρόσωπα στη θέση παλιών, φίλους και κουμπάρους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κατά τα λοιπά όσοι πίστευαν ότι θα ακούσουν κάποιο σχέδιο για το μέλλον της χώρας, τζάμπα περίμεναν. Προέχουν οι εσωτερικές διευθετήσεις εντός του καθεστώτος» αναφέρει το Ποτάμι.

ΔΗΜΑΡ: «Ακόμη και ο Πινόκιο θα ζήλευε»

«Aκόμη και ο Πινόκιο θα ζήλευε, με τις σημερινές επιδόσεις του πρωθυπουργού. Εκτός και εάν πραγματικά πιστεύει ότι μόνο το 10% των συνταξιούχων πλήττονται από το τσουνάμι των περικοπών στο ασφαλιστικό».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση  δεν αποτελεί τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να κρύβονται πίσω από τη δικαιοσύνη (στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ) για να μην αποδώσουν πολιτικές ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους της μακροχρόνιας κρίσης ή η χρήση του κοινωνικού αυτοματισμού και ενός αδιανόητου κυνισμού για την ιδιωτική τηλεόραση ως μέσου διαφυγής από τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επικείμενη απώλεια της εργασίας χιλιάδων  εργαζόμενων.

Οσον αφορά το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ας μην προτρέχει και ας μην ανησυχεί για τις εξελίξεις στον χώρο μας. Ισχυρή αυτόνομη κεντροαριστερά χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα υπάρξει, με ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, διεκδικώντας την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να μην καθιερωθούν οι συνθήκες ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού, τον οποίο όψιμα υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας ξεχνώντας τις πάγιες θέσεις της αριστεράς. Η κεντροαριστερά δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός για να ασκήσει τις συντηρητικές πολιτικές του, αντίθετα με την κυβέρνηση που σήμερα δεν αποτελεί απλώς το συμπλήρωμα αλλά τον κύριο εκφραστή σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...