756
| intimenews

«Ανάκαμψη με δίκαιη ανάπτυξη»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 22:44

«Ανάκαμψη με δίκαιη ανάπτυξη»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 22:44

Το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της ανάκαμψης σε δίκαιη ανάπτυξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ομιλία δεν περιείχε υποσχέσεις για παροχές αν και έκλεισε με μία ενδιαφέρουσα δέσμευση του κ. Τσίπρα για πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών που βαρύνουν ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σε γενικές γραμμές ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να παρουσιάσει την εικόνα μίας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, μπαίνει σε στάδιο ανάπτυξης και μάλιστα έχει και κονδύλια για κοινωνική πολιτική. O Βασίλης Λεβέντης βρέθηκε στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου. Οπως και ο Ιβάν Σαββίδης. Για άλλη μία φορά εντύπωση προκάλεσε ο αγιασμός προ της πρωθυπουργικής ομιλίας και η ομιλία του Μητροπολίτη Ανθιμου…

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και κυρίως της διαπραγμάτευσης που έκανε με τους εταίρους. Οπως είπε, το αποτέλεσμα της ήταν θετικό, γλίτωσε τον ελληνικό λαό από μέτρα 20 δισ. ευρώ και πέτυχε καλύτερους όρους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων. «Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν.» 

Αναφερόμενος εμμέσως στις εξαγγελίες που είχε κάνει, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε όσα επιθυμούσε, λόγω του αρνητικού συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη. Επέμεινε, πάντως, ότι τα δύσκολα είναι πίσω και η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. «Σήμερα, για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 0,2% σε σχέση με το πρώτο και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016.»

Αμεσοι στόχοι της οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό θα είναι, κατά τον Πρωθυπουργό, καταλυτικό για την είσοδο της οικονομίας σε στάδιο ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε εκ νέου την πρόταση του προς επενδυτές να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δεσμεύεται για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, κατατίθεται νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του με έναν δικαιότερο φόρο, αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει το 2017. Ωστόσο θα επεκταθούν οι απαλλαγές σε μεγαλύτερες κατηγορίες υπόχρεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έσοδο από τις τηλεοπτικές άδειες το οποίο θα διατεθεί σε δράσεις στην Υγεία, στην εκπαίδευση, αλλά και σε ένα πρόγραμμα, το «Γυρίζουμε Ελλάδα» που θα χορηγεί κίνητρα για τον επαναπατρισμό επιστημόνων. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς»

«Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό. Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο. Πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μιας νέας Ελλάδας μέχρι το 2021, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη παραγωγή νέου πλούτου. Αλλά ταυτόχρονα αν δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις ώστε αυτός ο πλούτος να διανεμηθεί δίκαια.»

ΝΔ: «Ο πρωθυπουργός ξέρει μόνο να αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια σε όλους »

Ο πρωθυπουργός είναι ένας «αμετανόητος λαϊκιστής» που «ποτέ δεν πίστεψε στις μεταρρυθμίσεις και ποτέ δεν θα μπορέσει να τις εφαρμόσει» σχολίασε η ΝΔ μετά το πέρας της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «η μόνη πολιτική που ξέρει είναι αυτή που αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια σε όλους.

»Εκφωνώντας μια ομιλία – αγγαρεία ξέχασε την μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους που διαλύει με τη φοροκαταιγίδα, τους συνταξιούχους που γκρεμίζει τη ζωή τους, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες. Πως θα μπορούσε άλλωστε να τους πει κάτι; Είναι ακριβώς εκείνοι στους οποίους είπε τα πιο μεγάλα, τα πιο προκλητικά ψέματα. Από λαϊκιστής δεν γίνεσαι εκσυγχρονιστής σε ένα βράδυ.

Καταλήγει η ανακοίνωση λέγοντας ότι «όταν και τα αποψινά πυροτεχνήματα σβήσουν, το μαύρο θα επιστρέψει στη χώρα και στις ζωές των Ελλήνων.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...