581
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων | REUTERS/Lean Daval Jr

Ο πρόεδρος που λούζει με ύβρεις (και) τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2016, 10:38
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων
|REUTERS/Lean Daval Jr

Ο πρόεδρος που λούζει με ύβρεις (και) τον Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2016, 10:38

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που εξελέγη πανηγυρικά στην προεδρία των Φιλιππίνων τον περασμένο Μάιο, έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι με κάθε τρόπο θέλει να προβάλει την εικόνα του ηγέτη που τα λέει ωμά και χωρίς στρογγύλεμα.

Τόσο ώστε να μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος των θυμάτων των λεκτικών του επιθέσεων, με τελευταίο θύμα τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα που ακύρωσε τη συνάντηση που θα είχαν στο Λάος στα πλαίσια της συνόδου του ASEAN.

Αφορμή έγινε η δήλωση του Ντουτέρτε όταν τον ρώτησαν για τα σχόλια που αναμενόταν να κάνει ο Ομπάμα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Φιλιππίνες, και ειδικά για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην εκστρατεία εναντίον των ναρκωτικών.

«Πρέπει να δείχνεις σεβασμό, να μην πετάς έτσι ερωτήσεις και δηλώσεις» είπε ο Ντουτέρτε αναφέροντας τι θα έλεγε στον Ομπάμα. Και συνέχισε: «Πουτ… γιε, θα σε βρίσω μέσα σε αυτό το φόρουμ» λέγοντας τη φράση στη γλώσσα του. «Θα κυλιέστε μέσα στη λάσπη σαν γουρούνια αν μου το κάνετε αυτό», απείλησε.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν άμεση, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τονΝτουτέρτε, την πρώτη που θα είχαν, αν και αρχικά ο Ομπάμα ταλαντεύτηκε ανάμεσα στο αν θα πάει στη συνάντηση ή όχι, όπως γράφει ο Guardian. Ο Ομπάμα επρόκειτο να συναντηθεί τελικά με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε.

Πάντως ο Ντουτέρτε επανήλθε προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μέσω δήλωσης διευκρίνισε ότι το σχόλιο δεν ήταν προσωπική επίθεση και ζήτησε συγγνώμη. Η συνάντηση συμφωνήθηκε από κοινού να μετακινηθεί σε άλλη ημερομηνία, ανέφερε η φιλιππινέζικη προεδρία

«Δεν θέλω να τσακωθώ μαζί του, είναι ο πιο ισχυρός πρόεδρος του κόσμου» είπε ο Ντουτέρτε φτάνοντας στο Λάος.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξελέγη στην προεδρία των Φιλιππίνων τον Μάιο με κεντρική υπόσχεση να πατάξει την εγκληματικότητα, να εξαλείψει τα ναρκωτικά και τις συμμορίες που τα διακινούν στη χώρα του. Την ημέρα της ορκωμοσίας του τον Ιούνιο είπε στο πλήθος: «Αν γνωρίζετε εθισμένους, πηγαίνετε και σκοτώστε τους, γιατί θα ήταν πολύ οδυνηρό να το κάνουν οι γονείς τους».

Το κύμα εξωδικαστικών δολοφονιών που ακολούθησε είναι άνευ προηγουμένου και πρακτικά εκτός ελέγχου. Οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.400 θανάτους, γεγονός που ανάγκασε ακόμα και τον ΟΗΕ να παρέμβει ζητώντας να μπει ένα τέλος. Ο ίδιος έχει κατά κάποιο τρόπο προαναγγείλει 100.000 θανάτους και τόσα πολλά πτώματα στον κόλπο της Μανίλας «που θα παχύνουν τα ψάρια».

Οσο για τον κατάλογο αυτών που υπέστησαν το υβρεολόγιο του προέδρου, όπως τον συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Μια επίθεση κατά του πρεσβευτή των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες χώρα («πουτ…. γιε, γκέι»)
  • Επίθεση -απρόκλητη μάλιστα- κατά του ΟΗΕ («Αντε γ…, ΟΗΕ, δεν μπορείς να σταματήσεις τη σφαγή στη Μέση Ανατολή, δεν μπορείς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου στην Αφρική, σκάστε όλοι σας»). Σε άλλη περίπτωση απείλησε με αποχώρηση από τον Οργανισμό αν εξετάσει τις καταγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, ενώ έχει χαρακτηρίσει τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, «άχρηστο άνθρωπο».
  • Σχόλια για την διένεξη με την Κίνα για τα νησιά στην θάλασσα της Νότιας Κίνας, για τα οποία είπε πριν εκλεγεί ότι θα πάει μόνος του με τζετ σκι σε νησί που δραστηριοποιούνται οι Κινέζοι, θα στήσει μια σημαία και μετά θα πει στους Κινέζους «Σκοτώστε με».
  • Και για τον Πάπα Φραγκίσκο, για τον οποίο είχε πει πριν την εκλογή του στην προεδρία, ότι εξαιτίας του είχε μπλοκαριστεί στο μποτιλιάρισμα που έφερε η επίσκεψη του Πάπα στη Μανίλα. «Κάναμε πέντε ώρες να πάμε από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο. Ρώτησα ποιος ήρθε και μου είπαν ο Πάπας. Ηθελα να του πω: ‘Πάπα, πουτ… γιε, go home, μην ξανάρθεις ποτέ’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...