568
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος στο βήμα της εκδήλωσης | Nikos Libertas/SOOC

Ακόμα μία κίνηση στο Κέντρο, υπό το βλέμμα του Αλέκου Παπαδόπουλου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 12 Ιουλίου 2016, 11:12
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος στο βήμα της εκδήλωσης
|Nikos Libertas/SOOC

Ακόμα μία κίνηση στο Κέντρο, υπό το βλέμμα του Αλέκου Παπαδόπουλου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 12 Ιουλίου 2016, 11:12

Επώνυμους δεν είχε. Πλην του Αλέκου Παπαδόπουλου που είναι ο μέντορας του εγχειρήματος και  δυο ιστορικών στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Γιάννη Ρέγκα και του Λαοκράτη Χαλβατζή, το κοινό στην επίσημη πρώτη, της Δημοκρατικής Ευθύνης, χθες το βράδυ στο Ιδρυμα Κακογιάννη, ήταν … ετερόκλητο.

Ηταν εκεί πρώην εφοριακοί, πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώην Αρεοπαγίτες, δικαστικοί, εργάτες όλοι μαζί πήραν τις θέσεις τους στο αμφιθέατρο και περίμεναν να αρχίσει η παρουσίαση του νέου κόμματος, που έχει ως κεντρικό μήνυμα το «Συνείδηση στην Πολιτική».

Στη πρεμιέρα της νέας πολιτικής κίνησης που συγκροτήθηκε με την ενεργό συμμετοχή του τέως βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, το παρών έδωσαν, κατά το πλείστον 40ρηδες, 50ρηδες αλλά και αρκετοί νέοι. Οι περισσότεροι πρώην στελέχη του Ποταμιού, λίγοι από τη ΔΗΜΑΡ και ακόμη λιγότεροι από το ΠΑΣΟΚ. Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη , στην οδό Πειραιώς, ορισμένα  καθίσματα ήταν κενά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα ειωθότα. Με σύντομο βίντεο που θύμιζε αρκετά το concept και την αισθητική του Ποταμιού. Στη συνέχεια ένας -ένας,  νέοι επαγγελματίες κι επιστήμονες,  μαζί με τον Χάρη Θεοχάρη παρουσίασαν τους βασικούς στόχους ενός προγράμματος το οποίο πολλάκις το περιέγραψαν ως καινοτόμο και πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Πολλοί από αυτούς (συγκρότηση σώματος Γερουσίας, διοικητικός εκσυγχρονισμός  και περιφερειακή συγκρότηση του κράτους κ.α) έχουν την σφραγίδα του Αλέκου Παπαδόπουλου και τα  έχει διατυπώσει σε άρθρα και συνεντεύξεις του τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην υπουργός εξήρε την προσπάθεια όσων συμμετείχαν  από την αρχή σ΄ αυτή την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι δεν ιδρύεται ένα  ακόμη κόμμα αλλά  πρόκειται «για εγχείρημα  εμπιστοσύνης και ευθύνης» και πως «δεν έχει οπλαρχηγούς , κι αν αποκτήσει θα αποτύχει». Κατά τον πρώην υπουργό ένα από τα προβλήματα σήμερα στη πολιτική ζωή είναι η προσπάθεια να ανακυκλωθούν τα παλιά κόμματα και να εμφανιστούν ως καινούργια.

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος κατέκρινε «την ανεύθυνη διαχείριση τη δεκαετία 2000-2010, που χρεωκόπησε τη χώρα διαλύοντας τη παραγωγική βάση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αυτογνωσίας του λαού ενώ ζήτησε από τους παριστάμενους να στηρίξουν και να διαδώσουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Ευθύνης.

Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ενεργοποίηση νέων επιτυχημένων, όπως έλεγε, επαγγελματιών και στη μίνι δεξίωση που ακολούθησε στο φουαγιέ του Ιδρύματος Κακογιάννη  μετά το τέλος της εκδήλωσης .

Από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έγινε σαφές ότι η Δημοκρατική Ευθύνη έχει αυτιά και μάτια ανοιχτά για το τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς . Κατά μία ερμηνεία συγκροτήθηκε  για να συμμετάσχει στην ευρύτερη προσπάθεια ως συλλογικότητα κι όχι ως μεμονωμένες προσωπικότητες.

Το θέμα άφησε ανοικτό ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας για ενότητα και διάλογο στο Κέντρο αρκεί να μην επικρατήσει η λογική των κομματικών μηχανισμών.

Οι κομματικοί στρατοί βρίσκονται στο στόχαστρο του νέου κόμματος: «Αυτό είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, ξεκινάμε μία κίνηση από το μηδέν, γιατί πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να διορθώσουμε γερασμένους και φθαρμένους μηχανισμούς που ξέρουν να κάνουν εκστρατείες μόνο με ένα στόχο, για να βρουν μετεκλογικά δουλειά. Θέλουμε να πείσουμε γιατί έχουμε τη γνώση, τη θέληση, ξέρουμε τη λεπτομέρεια…»

Ο κ. Θεοχάρης υπερασπίστηκε στην άποψη σύμφωνα με την οποία managers θα πρέπει να αναλάβουν στο Δημόσιο. Αντιθέτως αρνητική ήταν η άποψη ενός άλλου ομιλητή, του κ. Θ. Παπαλιάγκα, από τη Λάρισα, ο οποίος είπε ότι δεν ενδιαφέρει ο διάλογος που εξελίσσεται.

Ο Χάρης Θεοχάρης πάντως είπε και πάλι ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική ενώ αίσθηση  προκαλεί η προγραμματική θέση της  Δημοκρατικής Ευθύνης  που τάσσεται μακροπρόθεσμα υπέρ της αλλαγής του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία , αντί Προεδρευομένης που ισχύει με το Σύνταγμα του 1975.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...