406
Τα κύματα στην παραλία Κολαρόι στο Σίδνεϊ έχουν καταστρέψει αρκετές πολυτελείς κατοικίες | Reuters

Οι καταιγίδες στην Αυστραλία «κατάπιαν» 50 μέτρα από παραλία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 12:01
Τα κύματα στην παραλία Κολαρόι στο Σίδνεϊ έχουν καταστρέψει αρκετές πολυτελείς κατοικίες
|Reuters

Οι καταιγίδες στην Αυστραλία «κατάπιαν» 50 μέτρα από παραλία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2016, 12:01

Η δύναμη του νερού δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Πόσο μάλλον της «θυμωμένης» θάλασσας. Αρκετές πολυτελείς κατοικίες στην παραλία Κολαρόι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εξαιτίας των τεράστιων κυμάτων και της παλίρροιας που έχουν προκαλέσει σοβαρή διάβρωση του εδάφους.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα όπου η περιοχή δέχεται «επίθεση» από τη θάλασσα, ενώ η παραλία, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, έχει μειωθεί κατά 50 μέτρα λόγω των σφοδρών καταιγίδων που πλήττουν την ανατολική πλευρά της Αυστραλίας. Επί του παρόντος, έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις. Το θετικό είναι ότι την Τρίτη τα φαινόμενα παρουσίασαν σημαντική ύφεση, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην πολιτεία της Τασμανίας να έχει κάπως ομαλοποιηθεί.

Οι ιδιοκτήτες των πολυτελειών κατοικιών στην παραλία Κολαρόι είδαν ξαφνικά τεράστια κύματα να ορμούν κατά πάνω τους και να καταστρέφουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Αρκετά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ άλλα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ιαν Τέρνερ, βρέθηκε τη Δευτέρα στην παραλία και διαπίστωσε με τα μάτια του ότι η παραλία έχει χάσει περίπου 50 μέτρα ως συνέπεια της παλίρροιας και των καταιγίδων.

2016-06-06T061612Z_1400839129_S1AETIHIKQAA_RTRMADP_3_AUSTRALIA-WEATHER
Αρκετά σπίτια στην παραλία Κολαρόι κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση/Reuters

Συνάμα, επιβεβαίωσε ότι πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να ακούς ολοκάθαρα τα τριξίματα στα υποστυλώματά τους. Ζήτησε, δε, από τους ιδιοκτήτες να επιδείξουν προσοχή και να μην εισέλθουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους εάν προηγουμένως δεν έχουν ελεγχθεί από ειδικούς.

Οι μηχανικοί θα αξιολογήσουν τις ζημιές στα σπίτια, ενώ το Συμβούλιο Ασφάλισης της Αυστραλίας δήλωσε ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες εξαιρούν από τα συμβόλαιά τους με πελάτες τέτοιου είδους θεομηνίες. Κάτι που σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να αποζημιωθούν ποτέ.

2016-06-06T042525Z_1152620878_S1AETIGYOZAA_RTRMADP_3_AUSTRALIA-WEATHER
Κάτοικοι της περιοχής επιθεωρούν το σημείο όπου τα κύματα «σκάβουν» την παραλία/Reuters

Την Τρίτη επιβεβαιώθηκε ένας ακόμη θάνατος, ο τέταρτος στη σειρά, από το θεομηνία. Πρόκειται για την 75χρονη Κάθλιν Αλφορντ, η οποία ζούσε στη βόρεια Τασμανία. Πάντως, οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν τον σύζυγό της παρά το γεγονός ότι είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι τους που είχε κατακλυστεί από νερά και μπάζα. Οι Αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσαν άλλους τρεις θανάτους, ενώ τρεις άνθρωποι αναζητούνται ακόμη. Παράλληλα, ζήτησαν από τους κατοίκους των περιοχών Ιντερμέι και Λονγκφορντ, στην Τασμανία, να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς ο κίνδυνος από τις πλημμύρες παραμένει ενεργός, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να εκκενωθούν κατοικίες σε αυτές τις περιοχές.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...