963
Πανοραμική άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας το πρωί του Σαββάτου κατά την έναρξη της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο | Alexandros Michailidis / SOOC

Με «τελετουργικό» η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2016, 13:14
Πανοραμική άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας το πρωί του Σαββάτου κατά την έναρξη της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο
|Alexandros Michailidis / SOOC

Με «τελετουργικό» η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2016, 13:14

Μοιάζει πια με τελετουργικό. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μια ένσταση αντισυνταγματικότητας, έτσι για το «ζέσταμα», η ένσταση θα υποστηριχθεί από την αντιπολίτευση αλλά θα απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφίας και θα αρχίσει έπειτα η συζήτηση, «σε κλίμα έντασης», όπως ορίζει και το δημοσιογραφικό κλισέ.

Ετσι και το Σάββατο. Από το πρωί ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέτρα – ένα μπαράζ έμμεσων φόρων, αποκρατικοποιήσεις χωρίς προηγούμενο και βεβαίως ο πολυσυζητημένος «κόφτης».

Το σχέδιο νόμου είχε ήδη ψηφιστεί τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του στις αρμόδιες Επιτροπές μόνο από την πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η συνεδρίαση λοιπόν, άρχισε σε κλίμα έντασης και με τον Ανδρέα Λοβέρδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοθετήματος, ειδικώς όσον αφορά τις διατάξεις για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Υπέρ της προτάσεως επιχειρηματολόγησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ την απέρριψαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και φυσικά η κυβέρνηση, με τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Η πρόταση απορρίφθηκε, το «τελετουργικό» που λέγαμε.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών και των ειδικών αγορητών για το πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η διαδικασία ολοκληρώνεται καταρχάς τα μεσάνυχτα, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή, αργά το απόγευμα.

Προκλήσεις από τον Κασιδιάρη

Από αυτά που ξεχώρισαν στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου ήταν η άκρως επιθετική και υβριστική συμπεριφορά του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.

Ο υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης με τρόπο που προκάλεσε την εντονότατη αποδοκιμασία του προεδρεύοντος Νικ. Κακλαμάνη, στράφηκε κατά πάντων με τρόπο ο οποίος παρομοιάστηκε, από κοινοβουλευτικό παράγοντα, «με εκείνον που συναντάται σε συγκρούσεις συμμοριών στους δρόμους». Ενδεικτικά της εν λόγω συμπεριφοράς είναι ότι πέταξε το CD που είχε διαμοιραστεί στους βουλευτές με περιεχόμενο το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, ενώ αποκάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων «πόρνες των νταβατζήδων τους»…

Διαφωνία των ΑΝΕΛ για τροπολογία

Ωστόσο, το μεσημέρι το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ έδωσε άλλη είδηση: μολονότι ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος στην ομιλία του στην Ολομέλεια υπερασπίστηκε κατά τα αναμενόμενα στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο, προέκυψαν ενδοκυβερνητικές τριβές λόγω τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία αφορά το «πάγωμα» κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής για δυο χρόνια για τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εμπίπτουν μεταξύ όλων των άλλων και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε ως όρο να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ την επίμαχη τροπολογία μόνον στην περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι πρώτα θα υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 (συν των αναδρομικών) και κατόπιν να υπάρξει «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από 1.1.2017 έως 31.12.2018.

Ο ίδιος ο Δ. Καμμένος εξάλλου μολονότι στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής δεν αναφέρθηκε στο θέμα, λίγη ώρα πριν σε τηλεοπτική εκπομπή είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του!

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ρύθμιση αφορά δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς, μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ κ.ά.

Αυτή η «εμπλοκή» κινητοποίησε καθώς λέγεται τους μηχανισμούς στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ και έγινε γνωστό που θα υπάρξει σχετική δήλωση-παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο που έχει εγερθεί με τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.

Βενιζέλος: «Είμαστε καταδικασμένοι αν εσείς συνεχίσετε να κυβερνάτε»

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος.

Αφού αποδόμησε τη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξέθεσε την εντυπωσιακή αναδίπλωση της κυβέρνησης και αφού υπογράμμισε τις στρεβλώσεις της διακυβέρνησης -γεννώνται διαρκώς ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου» τόνισε -, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Αν αυτή η μεταστροφή, αν αυτό το νέο πάθος σας, η υποταγή οδηγούσε κάπου, έβγαζε τη χώρα στο ξέφωτο, θα έλεγα χαλάλι του και χαλάλι σας, αλλά πρόκειται να γίνει αυτό;  Θα ανακάμψει η οικονομία και θα προκύψει και πολιτικό όφελος για εσάς;  Δυστυχώς δε θα γίνει, γιατί το οικονομικό πρόβλημα είναι δευτερογενές, χρειάζεται πολιτική και κοινωνική εμπιστοσύνη κι αυτή δεν υπάρχει, άρα εγκλωβίζεστε μόνοι σας και εγκλωβίζετε και τη χώρα.

» Τώρα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα νομιμοποίησης; Προφανώς δημιουργεί πρόβλημα νομιμοποίησης και το νιώθετε στις κοινωνικές αντιδράσεις, το νιώθετε μέσα στη συνείδησή σας, άλλο αν το ομολογείτε ή όχι.

» Αλλά και αυτό δεν απαντά  στο πραγματικό ερώτημα του κόσμου:  μπορούμε να πετύχουμε εθνική υπέρβαση με τη νοοτροπία που εκπέμπει η κυβέρνηση, με αυτό το στυλ του αυταρχισμού, της μονομέρειας, του μικροκομματισμού;  Όχι βεβαίως, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εθνικής υπέρβασης γιατί, όπως σας είπα προηγουμένως, πρέπει να υπάρχουν θεσμικές, πολιτικές και οι κοινωνικές προϋποθέσεις κι αυτές δεν μπορείτε να τις διασφαλίσετε για τη χώρα.

» Δυστυχώς, είμαστε καταδικασμένοι, εάν συνεχίσετε εσείς να κυβερνάτε τον τόπο, σε μία στασιμοχρεωκοπία που σπαταλά εθνικό χρόνο και εθνικό κεφάλαιο.  Πρέπει να το κατανοήσετε, για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ιστορικής σας ευθύνης».

Τσακαλώτος: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για το Eurogroup

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε αρχικά τα όσα λέγονται για «δήθεν διαπραγμάτευση» λέγοντας ότι το ελληνικός χρέος κυριάρχησε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία.

Για το επερχόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για να προσθέσει πως ό,τι πάρουμε σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κλίμακα θα είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο και όχι «αν χρειαστεί» όπως έλεγε η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Δεν θα υπάρχει πάντως κούρεμα στα ταμεία και στα ομόλογα, είπε ακόμη.

Πρόσθεσε ότι με τη διευθέτηση του χρέους θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία θα μπει σε καλύτερο δρόμο και θα προσελκύσει επενδύσεις: «Αν πάρουμε κάτι για το χρέος, θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα είναι ένα σήμα πως η ελληνική οικονομία μπορεί να διαχειριστεί το χρέος. Ετσι θα αντισταθμιστούν και τα υφεσιακά μέτρα» του νομοσχεδίου.

Σχετικά με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να τηρήσει τις ισορροπίες και να μην επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα. «Προσπαθήσαμε να βάλουμε δικλείδες», υπογράμμισε σχετικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...