887
Νίκος Παππάς και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές της συζήτησης στη Βουλή | Nikos Libertas / SOOC

Η πάταξη της διαπλοκής και οι «επίκαιρες» αντιδράσεις του Μαξίμου

Νίκος Παππάς και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές της συζήτησης στη Βουλή
|Nikos Libertas / SOOC

Η πάταξη της διαπλοκής και οι «επίκαιρες» αντιδράσεις του Μαξίμου

Η εξ αναβολής, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή, με τίτλο τις «εξελίξεις στην Δικαιοσύνη» και πραγματικό θέμα τη «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ κατά της διαπλοκής, αντιμετωπίζεται από όλες τις πολιτικές πτέρυγες ως κομβική εξέλιξη της τρέχουσας πολιτικής περιόδου.

Με όλα τα μέτωπα στο πραγματικό πεδίο ευθυνών της κυβέρνησης (δηλαδή την διακυβέρνηση) ανοιχτά, το Μέγαρο Μαξίμου είναι φανερό ότι έχει επενδύσει πολιτικά στο κλίμα που θα επιδιώξει να καλλιεργήσει στην Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

Το μεταναστευτικό επιδεινώνεται καθημερινώς -την Δευτέρα, πχ. το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αποφάσισε την σφράγιση των συνόρων με την Ελλάδα έως το τέλος του 2016-, η αξιολόγηση λέγεται ότι προχωρεί, αλλά κανείς δεν αντιλαμβάνεται πώς ακριβώς και πότε θα κλείσει και η διεθνής απομόνωση της χώρας εγκαθιδρύεται ως νέο καθεστώς προϊόντος του χρόνου. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν απαντά επί της ουσίας τίποτε ή μάλλον, όποτε απαντά, το θέμα είναι άλλο: η διαπλοκή.

Σε αυτό το κλίμα, είναι από όλες τις συζητήσεις φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς θα επιχειρήσουν το βράδυ της Τρίτης να εμφανιστούν ως κατήγοροι κατά του διεφθαρμένου και διαπλεκόμενου «παλαιού» πολιτικού συστήματος και να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάτι σαν λευκή επιταγή για την όποια πολιτική του επιδίωξη, καθώς το υπέρτερο αγαθό είναι η κάθαρση.

Το κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει της συζήτησης δείχνει πάντως ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα μείνει ανενόχλητος στην προσπάθειά του αυτή. Και σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα κυβερνητικά στελέχη τον έχουν προειδοποιήσει να μην τραβήξει την συζήτηση στα άκρα.

Οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία πιθανώς θα τεθούν από την αντιπολίτευση, δείχνουν κάποια πράγματα:

–  Οτι ούτε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ήταν άμοιροι ευθυνών (βλ. δημοσίευμα του Βήματος για την σχέση συμβούλου που διατηρούσε ο Ι. Δραγασάκης στην Τράπεζα Αττικής, ή τις δραστηριότητες της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ή τις πρόσφατες παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου προς συγκεκριμένη δικαστή για τους χειρισμούς συγκεκριμένης υπόθεσης, κ.ά.),

–  Ούτε σήμερα μπορεί να μιλά σαν να ήταν το κόμμα των αρχαγγέλων της κάθαρσης, που δεν συνδιαλέγεται με κανέναν.

Το πλέον ενδεικτικό στοιχείο των τελευταίων ημερών ήταν ο τρόπος με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου, δια επισήμων ανακοινώσεων έσπευσε να υιοθετήσει δύο δημοσιεύματα τού κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μη διαπλεκόμενου Τύπου, άμα τη εμφανίσει τους.

Το πρώτο ήταν αυτό των Επικαίρων της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το οποίο δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ν. Σηφουνάκης, Δ. Τσιρώνης) κατήγγειλαν τον Βαγγέλη Βενιζέλο για παρασκηνιακές σχέσεις και διασυνδέσεις με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Το δημοσίευμα εμφανίστηκε κατά παράδοξο τρόπο στο Εθνος, ένα έντυπο που μέχρι πρότινος για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι σαν μητρόπολη της διαπλοκής – όχι πια όμως

Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν αστραπιαία, σε βαθμό που κίνησε την υποψία και του πλέον ανυποψίαστου. Εν είδει γραφείου Τύπου του εκδοτικού οίκου, το κέντρο λήψεως αποφάσεων της κυβέρνησης ανέφερε τα εξής σε επίσημη ανακοίνωσή του:

«Κάθε μέρα που περνάει από την αναβολή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως , πολλαπλασιάζοντας τα αναπάντητα ερωτήματα και τις απορίες για τις ειδικές σχέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος με οικονομικά συμφέροντα. Μετά το σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» και την αποκάλυψη των επιστολών των κυρίων Σηφουνάκη και Τσιρώνη, όλοι καταλαβαίνουν για ποιο λόγο το σύστημα Μητσοτάκη – Σαμαρά – Βενιζέλου ενοχλήθηκε από την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διασφαλίσει την σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου.  Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή τον κ. Βενιζέλο να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταμαρτυρούν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του και τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Ακολούθησε ένα άλλο δημοσίευμα, προϊόν υποκλαπείσας συνομιλίας από τους κοριούς των υπηρεσίες ασφαλείας, στο οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εμφανιζόταν να έχει σχέσεις με έναν εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση των «δημοσιογράφων – εκβιαστών». Το δημοσίευμα αυτό εμφανίστηκε κατά παράδοξο τρόπο στο Εθνος, ένα έντυπο που μέχρι πρότινος για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι σαν μητρόπολη της διαπλοκής – όχι πια όμως.

Και σε αυτό το δημοσίευμα η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν εντυπωσιακά ταχεία. Σε δήλωσή της η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε τα εξής: «Εκπληκτη η κοινή γνώμη πληροφορείται από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος τις ένθερμες σχέσεις ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις πολιτικού εκβιασμού με τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο. Πολύ περισσότερο όταν, όπως έχει αποκαλυφθεί πριν από λίγες ημέρες, η ΝΔ πλήρωνε τακτικά στα πρόσωπα αυτά, μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο κ. Κουμουτσάκος, που σε αντίστοιχη περίπτωση θα είχε ήδη ζητήσει παραιτήσεις, οφείλει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το είδος των σχέσεων που διατηρούσε με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό και το είδος των υπηρεσιών που αγόραζε από αυτούς, ο ίδιος και το κόμμα του. Η νέα ηγεσία της ΝΔ, είναι έκθετη και οφείλει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη για την δυσώδη αυτή υπόθεση».

Τα περιστατικά είναι αν μη τι άλλο ενδεικτικά για τις διαθέσεις της κυβέρνησης – τουλάχιστον στο επικοινωνιακό πεδίο. Οι αναφλέξεις στις εστίες έντασης γίνονται ελεγχόμενα, η αξιοποίησή τους είναι ταχεία και οι κατηγορίες τείνουν να είναι τετριμμένες: ένα-δύο συγκροτήματα Τύπου, πέντε-έξι δημοσιογράφοι, ο Βενιζέλος και ο Μητσοτάκης είναι οι πρωτομάστορες της διαπλοκής και η υπαίτιοι όλων των δεινών.

Προς το παρόν, κάποιοι έχουν επιλέξει να πορευτούν με την σημερινή κυβέρνηση στον δρόμο αυτό.

Οι εξελίξεις στη δημόσια συζήτηση, αλλά κυρίως στον κλάδο των ΜΜΕ και στο πώς θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο -αν και εφόσον προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες- θα αποτελέσουν κριτήριο για τα μελλούμενα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...