496
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ την Τρίτη, όπου αναφέρθηκε και στα οικονομικά του κόμματος... | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για οικονομική εξυγίανση στη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ την Τρίτη, όπου αναφέρθηκε και στα οικονομικά του κόμματος...
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για οικονομική εξυγίανση στη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θιασώτης της θεωρίας πως το Κράτος και όλοι οι φορείς, που επιχορηγούνται από αυτό, θα πρέπει να είναι λειτουργικοί, ευέλικτοι και σε καμία περίπτωση κοστοβόροι. Αυτό το δόγμα εφάρμοσε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μολονότι έχει παραδεχθεί επί μέρους λανθασμένους χειρισμούς παραμένει πιστός στη συγκεκριμένη αρχή.

Ως πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια εξοικονόμησης στους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος είχε προαναγγείλει ανάλογες παρεμβάσεις και στα οικονομικά του κόμματος, καθώς οι γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν πλέον παρελθόν και ο υπέρογκος δανεισμός από τις αρχές του 2000 καθιστά το οικονομικό μοντέλο της ΝΔ μη βιώσιμο.

Η αρχή έγινε με τη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων του κόμματος, που θα ολοκληρωθεί λίγο μετά το Πάσχα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει πως το κόμμα δεν μπορεί να καταβάλλει το υπέρογκο ενοίκιο των 98.000 ευρώ για το παρόν κτίριο της λεωφόρου Συγγρού.

Η νέα έδρα της ΝΔ θα είναι σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή, όπως το Μοσχάτο, πρόκειται για ένα βιομηχανικό κτίριο και το σημαντικότερο: η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι εντυπωσιακή καθώς από τις 98.000 ευρώ το μηνιαίο κόστος του ενοικίου «κατακρημνίζεται» στις 9.800 ευρώ.

Οπως προβλέπει και η ελληνική νομοθεσία, ο κ. Μητσοτάκης θα ενθαρρύνει τις οικονομικές προσφορές προς το κόμμα, οι οποίες για ποσά άνω των 20.000 ευρώ θα πρέπει να είναι επώνυμες

Ακόμη μία σημαντική περικοπή είναι αυτή του έμψυχου δυναμικού που απασχολεί η ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι η δραστική μείωση των υπαλλήλων από 215 που είναι σήμερα σε λιγότερους από 100. Είναι γνωστό πως οι υπάλληλοι της ΝΔ παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ενώ θα απαιτηθεί και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τις αποζημιώσεις όλων εκείνων που θα απομακρυνθούν.

Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και η ΝΔ, αντανακλάται στο ιλιγγιώδες ποσό των χρεών της που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός του κόμματος φθάνει τα 185 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τους τόκους το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η ΝΔ οφείλει σε προμηθευτές περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ ενώ χρωστά άλλα 5 εκατομμύρια για την ενοικίαση των κτιρίων. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει το κόμμα έχει μειωθεί (καθώς είναι ευθέως ανάλογη του εκλογικού της ποσοστού), και το 60% αυτής έχει παρακρατηθεί για την εξυπηρέτηση των δανείων, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του οικονομικού εκτροχιασμού.

Σημαντικό κομμάτι στην αλλαγή νοοτροπίας, που προσπαθεί  να εμφυσήσει στο κόμμα η νέα ηγεσία είναι και οι τρόποι χρηματοδότησής του και δη ο ιδιωτικός χαρακτήρας αυτής. Στη νέα αρχή που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης κομβικό ρόλο έχει η συνεισφορά των μελών και φίλων της ΝΔ.

Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ ενός ανοιχτού και διάφανου μοντέλου χρηματοδότησης τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από οργανισμούς, κατά τα πρότυπα του αμερικάνικου μοντέλου. Οπως προβλέπει και η ελληνική νομοθεσία, ο κ. Μητσοτάκης θα ενθαρρύνει τις οικονομικές προσφορές προς το κόμμα, οι οποίες για ποσά άνω των 20.000 ευρώ θα πρέπει να είναι επώνυμες, ενώ τα ποσά που είναι μικρότερα του συγκεκριμένου ορίου θα συγκεντρώνονται μέσω του λεγόμενου crowd funding.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...