780
| INTIMEnews/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με σχέδιο άμυνας ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 16 Φεβρουαρίου 2016, 08:16

Με σχέδιο άμυνας ο Κυριάκος στις Βρυξέλλες

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 16 Φεβρουαρίου 2016, 08:16

Να προλάβει τυχόν πιέσεις, που μπορεί να του ασκηθούν από ανώτατους ευρωπαίους παράγοντες κατά τη διήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά το χθεσινό (Δευτέρα) πρόγευμα εργασίας, που παρέθεσε στους 27 πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές: «Δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών, που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης».

Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να χαράξει εγκαίρως σαφείς γραμμές άμυνας στις «παραινέσεις», που έχουν δεχθεί όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του σε αντίστοιχες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ): να συμβάλλουν στην ομαλή και χωρίς πισωγυρίσματα υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, ακόμη και εάν αυτό προϋποθέτει την υπερψήφιση δύσκολων νομοθετημάτων, όπως το Ασφαλιστικό.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στους πρεσβευτές, χωρίς μάλιστα να προκληθεί.

Διαχειρίσιμη πίεση

Μολονότι δεν ομολογείται δημοσίως, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ γνωρίζουν για το κλίμα που θα συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης στους κόλπους του ΕΛΚ, ωστόσο σημειώνουν πως η όποια πίεση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Στις αποσκευές του ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει σύμφωνα με πληροφορίες και προσχέδιο του κυβερνητικού του προγράμματος, σε μεγάλο βαθμό κοστολογημένο, ούτως ώστε να πείσει τους εταίρους μας ότι η ΝΔ είναι υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική δύναμη. «Εχουμε προτάσεις και δεν λαϊκίζουμε» επισημαίνει τακτικός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, που προϊδεάζει ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να εμπεδωθεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής και όχι δεδομένος, ούτε αναλώσιμος.

Το ζήτημα πάντως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων τέθηκε και στο περιθώριο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία καθόρισε την ημερήσια διάταξη του επικείμενου τακτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε ο αυξημένος βαθμός ετοιμότητας του κόμματος για παν ενδεχόμενο, «δεν θα συλλάβει κανείς τη ΝΔ κοιμωμένη» διαβεβαίωνε αργότερα έμπειρο στα οργανωτικά θέματα μέλος του οργάνου. Πάντως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων τάχθηκαν υπέρ της εκτίμησης ότι οι πρόωρες εκλογές δεν φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ελέχθη ότι θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών της ΕΕ έδειξαν σύμφωνα με πληροφορίες ζωηρό ενδιαφέρον για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο γύρω από την οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις όσο και γύρω από το μείζον θέμα του Προσφυγικού. Συγκεκριμένα, πολλοί εξ αυτών επιθυμούσαν να μάθουν ποιες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, αλλά και γιατί η ΝΔ επιμένει να ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα για το διάστημα της πρώτης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στιγμιότυπο από το πρόγευμα εργασίας του κ. Μητσοτάκη με τους πρεσβευτές των 27 της ΕΕ. Στο βάθος διακρίνεται και η κυρία ντόρα Μπακογιάννη (INTIMEnews/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε τις τραγικές ολιγωρίες του πρώτου 8μηνου του 2015, καυτηρίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας ότι ανάλογες τοποθετήσεις δεν βοηθούν μία χώρα και έναν λαό, που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζονος κλίμακας ζήτημα, όπως το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την προσέγγιση που ανακυκλώνουν ορισμένοι στην Ευρώπη περί κλεισίματος των βορείων συνόρων μας, ενώ υπογράμμισε πως η Τουρκία θα πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη αναφορικά σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης αλλά και να αναγνωρίσει την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του σαφούς διαχωρισμού μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών. Στη ΝΔ επικρατεί έντονος προβληματισμός και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αναχαίτιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, ιδίως όταν αυτή «επεβλήθη» ύστερα από συνάντηση της Ανγκελας Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτολγου. Στη λεωφόρο Συγγρού εκφράζονται φόβοι ότι η εμπλοκή μιας ουδέτερης στρατιωτικής δύναμης στο Αιγαίο πιθανώς να ενισχύσει έστω και ακούσια τις πάγιες τουρκικές αναθεωρητικές επιδιώξεις.

Η κριτική για το Συνέδριο και η παραίτηση Ιωαννίδη

Εν τω μεταξύ, η ημερήσια διάταξη του τακτικού Συνεδρίου του κόμματος καθορίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη του οργάνου άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της ηγεσίας για την προκήρυξη του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία του έπρεπε να είχε προκύψει μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Επιπλέον τονίστηκε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το επεισόδιο με την παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη εν όψει των εκλογών και του Συνεδρίου της οργάνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανή και μία δεύτερη υποψηφιότητα απέναντι στον Βασίλη Γεωργιάδη, που υποστηρίζεται από τον γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο. Καθοδόν προς το Συνέδριο, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πως θα αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε ένα μέρος του καραμανλικού στρατοπέδου τόσο για τις επιλογές προσώπων, όσο και για τον πολιτικό βηματισμό της νέας ηγεσίας σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...