1089
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προσήλθε να ψηφίσει το μεσημέρι της Κυριακής και εν συνεχεία είχε σύντομη κουβέντα με συνέδρους | Menelaos Myrillas / SOOC

Με 93,54%, επανεξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας!

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2016, 23:30
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προσήλθε να ψηφίσει το μεσημέρι της Κυριακής και εν συνεχεία είχε σύντομη κουβέντα με συνέδρους
|Menelaos Myrillas / SOOC

Με 93,54%, επανεξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας!

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2016, 23:30

Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα, τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν πρωτιά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Με βάση πληροφορίες του iefimerida.gr, δεύτερος εκλέγεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τρίτος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Τέταρτος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πέμπτος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έκτος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έβδομος ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και όγδοος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης. Στις πρώτες θέσεις, μετά τον κ. Φίλη, βρίσκονται, σύμφωνα με τα γνωστά ως αυτή την ώρα στοιχεία, επιφανή στελέχη του κόμματος. Με την πανηγυρική επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κλείνει απόψε τις εργασίες του το 2ο συνέδριο του κόμματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,54%.

Για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 2.926, ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν:

Αλέξης Τσίπρας: 2.548
Λευκά: 176
Ακυρα: 34

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε να ψηφίσει γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής και εν συνεχεία είχε σύντομη κουβέντα με συνέδρους που βρίσκονταν στις κάλπες εκείνη την ώρα. Οι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή είναι 419 και θα εκλεγούν 151. Ο κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι 45 σταυρούς. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή, μπαίνουν ως 2 σταυροί.

Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα και εν συνεχεία θα γίνει η καταμέτρηση. «Ψηφίζουμε σήμερα για την ανάδειξη των κεντρικών οργάνων του κόμματος μας και την επικύρωση των θέσεων του Συνεδρίου μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με τις εν εξελίξει ψηφοφορίες. «Η ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας είναι η αρχή μιας νέας σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία», σημείωσε επίσης.

Το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα έχει στόχο να επιστρέψει και να πάρει εκδίκηση, να γυρίσει στρατηγικά δικαιωμένο, τόνισε το βράδυ του Σαββάτου, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου, κλείνοντας τη συζήτηση.

«Η Δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», ανέφερε σχετικά με το ζήτημα του τηλεοπτικού τοπίου.

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού, μιλώντας και πάλι για προσπάθεια «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος από τις δυνάμεις της διαπλοκής».

Κάλεσε ακόμη τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα τη ΝΔ να απαντήσουν θετικά στην προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Αν ακόμα και τώρα, στην ύστατη αυτή προσπάθεια, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρήσει να ξαναμπλοκάρει το ΕΣΡ, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία δεν μπλοκάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τρεις δύσκολοι μήνες»

Χαρακτήρισε το επίπεδο της συζήτησης που έγινε στο συνέδριο από την Πέμπτη το βράδυ αντάξιο της ευθύνης που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είπε ότι ως χώρα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή και σε λίγο «θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι «να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπεία, τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας».

«Είχαμε σκοπό να κλείσουμε την αξιολόγηση για να φτάσουμε στην κρίσιμη συζήτηση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Συνεχίζουμε να τηρούμε τη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Οι ολιγωρίες δεν μπορούν και δεν θα γίνουν αποδεκτές. Εχουμε μπροστά μας τρεις μήνες δύσκολους, που θα κρίνουν πολλά, ενόψει της ερχόμενης τριετίας μέχρι τις εκλογές το 2019, θεωρούμε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για να συζητηθεί το χρέος, η τακτική της καθυστέρησης μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε, ενώ έθεσε ως στόχο «να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια άλλη Ελλάδα». Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι στη ζωή και στην πολιτική δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα και αποφάσεις. «Η στιγμή της απόφασης είναι μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας», είπε χαρακτηριστικά. «Οταν αναλάβαμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό δεν είχαμε εγγυήσεις. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα, γι’ αυτό μας επέλεξε ο λαός».

Λιάκος Γιάννης / IntimeNews
Λιάκος Γιάννης / IntimeNews

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις «κομπάρσους της διαπλοκής», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο «άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει».

«Ολοι κατανοούν πια ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Προσφυγικό και συμφωνία με Τουρκία

Το Προσφυγικό και οι επιπτώσεις του τόσο στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Ευρώπη, κάνοντας την αντιδιαστολή ανάμεσα στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι νησιώτες τους πρόσφυγες, την ώρα που στην Ευρώπη υψώνονταν τείχη, ήταν το επόμενο κεφάλαιο στην δευτερολογία του κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επέλεξε να επισκεφτεί τη γειτονική χώρα τρεις φορές μέσα σε έξι μήνες. «Πήραμε την ευθύνη αυτών πρωτοβουλιών και καλά κάναμε», είπε.

«Θέλουμε την λύση στο Κυπριακό και στηρίζουμε την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. «Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής από πλευράς των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι διμερές πρόβλημα, αφορά το διεθνές δίκαιο. Λύση με εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», υπογράμμισε.

Για τους συνεργάτες του

Ο κ. Τσίπρας, όμως, έσπευσε να υπερασπισθεί και τους συνεργάτες του που όπως είπε βάλλονται από τον Τύπο, λέγοντας ότι «με μικρούς μισθούς συμβάλλουν τα μέγιστα στο κυβερνητικό έργο».

«Ας επιχειρήσουμε να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας τις δυνάμεις της κοινωνίας. Να στηριχθούμε στις δυνάμεις της Αριστεράς. Χρειαζόμαστε περισσότερη συντροφικότητα, αλληλεγγύη, διάθεση για προσφορά και ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Ο αγώνας θα είναι μακρύς. Ο δρόμος θα είναι ακόμα ανηφορικός. Εχουμε δύναμη να φτάσουμε στην κορυφή. θα βρίσκουμε το παλιό να μας πολεμάει. Εχουμε ψυχή, έχουμε πίστη, εμπιστοσύνη στις αξίες μας, στις ιδέες μας που έρχονται από μακριά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, σε ερώτηση αν βλέπει κλίμα συναίνεσης από την αντιπολίτευση στο θέμα ανασυγκρότησης του ΕΣΡ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε αντιφάσεις στις τάξεις της, συγκεκριμένα «οι μισοί θέλουν και οι μισοί όχι».

Στο εύλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί, πρώτα θα «ανασχηματίσουμε» το κόμμα και μετά την κυβέρνηση».

Και κατέληξε: «Μη βιάζεστε, κάθε πράγμα στον καιρό του».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου τις ομιλίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, από τις κερκίδες του Ταε Κβον Ντο- ενώ είχε και χαλαρή κουβέντα με μέλη της Νεολαίας τού ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...