454
Λογικό είναι ο Πρωθυπουργός να προσπαθήσει να μπει ανάμεσα σε μία προσέγγιση του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ | INTIMENEWS

Υπάρχουν συριζαίοι στο ΚΙΝΑΛ;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 29 Δεκεμβρίου 2018, 08:41
Λογικό είναι ο Πρωθυπουργός να προσπαθήσει να μπει ανάμεσα σε μία προσέγγιση του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ
|INTIMENEWS

Υπάρχουν συριζαίοι στο ΚΙΝΑΛ;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 29 Δεκεμβρίου 2018, 08:41

Το βασικό ερώτημα των εκλογών είναι απλό: ποιος θα κυβερνήσει αυτήν τη χώρα; Να το κάνουμε πιο ακριβές; Εντάξει. Ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας; Θεωρητικά, ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Λογικά, ο Μητσοτάκης. Συνεπώς το ερώτημα διαμορφώνεται ως εξής: Θα έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία; Αυτό θα το μάθουμε το βράδυ μίας Κυριακής -κοντός ψαλμός.

Αν ο Μητσοτάκης έχει αυτοδυναμία, σχηματίζει κυβέρνηση και ψάχνει τη διαφορά που τον χωρίζει μέχρι τις 180 ψήφους, προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να εκλέξει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν οι δημοσκοπήσεις λένε αλήθεια, θα έχει να τηλεφωνήσει μόνο στη Φώφη. Το ίδιο θα κάνει και στην περίπτωση που δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία. Άλλος κυβερνητικός εταίρος πλην του ΚΙΝΑΛ δεν διαφαίνεται, αυτή τη στιγμή, στον εκλογικό ορίζοντα. Στην περίπτωση που δεν τα βρουν, η χώρα οδηγείται σε εκλογές με απλή αναλογική.

Και έρχεται, λοιπόν, ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, να πει το εξής: το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνεργαστεί με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που «θα φέρει τον όλεθρο» και δεν θα φοβηθεί και δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ αφού το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει «προοδευτική διακυβέρνηση». Αργότερα και μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε, πήγε να το μαζέψει λέγοντας ότι μπορεί ο Μητσοτάκης να είναι νεοφιλελεύθερος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και οι άλλοι προοδευτικοί. Η διευκρίνιση δεν χάλασε το πάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου μοίρασε non paper σύμφωνα με το οποίο η Φώφη πάει να γίνει ουρά του Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα το κυβερνητικό «ρουλεμάν» άρχισε να διαδίδει «πληροφορίες» περί πρωτοβουλίας στελεχών του ΚΙΝΑΛ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μισό λεπτό. Γιατί το είπε αυτό ο Μαλέλης; Στην καλύτερη περίπτωση για να ψαρέψει κανέναν πασόκο που θέλει να γυρίσει σπίτι αλλά έχει δυσανεξία στη ΝΔ. Στη χειρότερη, επειδή δεν κατάλαβε τι είπε. Θα έχει βγει η χώρα από προεκλογική περίοδο πρωτοφανούς οξύτητας και η πρόταση από το Κίνημα Αλλαγής θα είναι να πάμε μία γύρα από τα ίδια; Σε εκλογές με απλή αναλογική; Αν ο Μαλέλης (και όχι μόνο ο Μαλέλης) πιστεύει ότι αυτή η κίνηση θα εκτιμηθεί θετικά από το πολιτικό ακροατήριο, τότε κινδυνεύει να θεωρηθεί είτε αφελής, είτε ευρισκόμενος σε ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου. Δεν πιστεύω ότι είναι τίποτε από τα δύο.

Αν στο ΚΙΝΑΛ υιοθετήσουν τις ίσες αποστάσεις (ή πλησιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ), τότε πρέπει να ξεχάσουν τους κεντρώους που θα πάνε κατευθείαν στον Μητσοτάκη, οι περισσότεροι ψηφίζοντας πρώτη φορά Δεξιά. Είναι δύσκολα τα πράγματα για την Φώφη. Δεν μπορεί να γυρίσει προεκλογικό σποτ με τρενάκι και παιδάκι, ούτε έχει, ακόμα, την ισχύ και το μέγεθος του τρίτου πόλου. Τι πρέπει να κάνει; Να ξεφύγει από τα παραδοσιακά κλισέ ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά. Να πει, στα αλήθεια, κάτι καινούργιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News