416
| Reuters/CreativeProtagon

Ο διάβολος της ρωσικής στέπας φοράει Loro Piana

|Reuters/CreativeProtagon

Ο διάβολος της ρωσικής στέπας φοράει Loro Piana

Oσο αποκρουστικός κι αν ήταν ο διάβολος με τις (κατά την παλαιά αγιογραφία) διχαλωτές κατσικίσιες οπλές του, όταν η Λόρεν Γουεϊσμπέργκερ (στο βιβλίο) και ο Ντέιβιντ Φράνκελ (στην ταινία) αποφάσισαν να του φορέσουν Prada, έγινε ανάρπαστος. Best seller το βιβλίο, ρεκόρ εισπράξεων και Oσκαρ η ταινία. Τα πανάκριβα παπούτσια δεν ομόρφυναν ούτε καλυτέρεψαν τον διάβολο, τον έκαναν πάντως περιζήτητο. Μπορεί η διαβολική ψυχή να προκαλεί αποτροπιασμό και τρόμο, η διαβολική περιβολή πάντως μαγεύει. 

Ας μην εκπλησσόμαστε, το λοιπόν, που το μπουφάν ενός άλλου διαβολικού του καιρού μας, του Βλαδίμηρου Πούτιν, μονοπώλησε την παγκόσμια δημοσιότητα εν μέσω πολέμου. Eνας θηλυκός διάβολος της Νέας Υόρκης, με Prada στα πόδια, αποπνέει την ίδια απεχθή ισχύ με έναν αρσενικό διάβολο της ρώσικης στέπας που φορά μπουφάν Loro Piana. Την ισχύ ορέγονται και ονειρεύονται οι αποσυνάγωγοι που δεν την απέκτησαν ποτέ. Κι επειδή, από τα κατάβαθα της κοινωνικής πυραμίδας όπου εγκαταβιούν, δεν μπορούν να τη διαπιστώσουν με άλλον τρόπο, η άψογη γραμμή του παπουτσιού και η υφή του υφάσματος του μπουφάν είναι ο προσφορότερος τρόπος. 

Η αισθητική, βέβαια, είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Μπουφάν με κουκούλα σε πολιτική συγκέντρωση; Μια αηδία, πλην η περιβολή κάθε διαβόλου είναι αυστηρά προσωπική του υπόθεση, δεν μας πέφτει λόγος. Εξάλλου, τι φανταστήκατε; Oτι ο αρχηγός του ενός εκ των δύο παγκόσμιων πόλων (και δη του κακού), θα ντυνόταν από τα καλάθια της Αιόλου για να εμφανιστεί ενώπιον 200.000 αλαλαζόντων οπαδών του; Ελάτε τώρα. 

Τι θαρρείτε πως θα συμβεί αν τύχει και μια σκύλα διευθύντρια περιοδικού μόδας βρεθεί στο έλεος της καθαρίστριάς της; Η μεροκαματιάρα θα υποχρεώσει τη σκύλα να φορέσει τις σαγιονάρες της για να της διδάξει καλοσύνη ή θα φορέσει η ίδια τα Prada για να δει πώς είναι να ‘ναι κανείς κυρίαρχος; Στοιχηματίζω τρεις μισθούς στη δεύτερη εκδοχή. Ή μήπως νομίσατε ότι η εξωφρενική τιμή του μπουφάν (μισθοί δεκαοκτώ μηνών του μέσου ρώσου εργαζόμενου) θα τραβήξει χειρόφρενο στη λατρεία των οπαδών προς το (παραφουσκωμένο με μπότοξ) πρόσωπο του Βλαδίμηρου; Αστείο πράγμα. Η δύναμη και ο πλούτος πάνε μαζί και οι χούλιγκαν λατρεύουν και τα δύο ως πακέτο.

Θυμάμαι την ιστορία παλαιού συναδέλφου που μου είχε διηγηθεί τα καμώματα ενός κραταιού υπουργού του παρελθόντος. ο οποίος πήρε την απαστράπτουσα BMW του και χώθηκε βαθιά μέσα στη λαϊκή αγορά της δυτικής Αθήνας για να χαιρετήσει τους ψηφοφόρους του. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου «μα με την BMW θα πάτε στη φτωχολογιά;» ο πολύπειρος υπουργός απάντησε; «Είσαι ηλίθιος. Αν πάω με κανένα FIATάκι, ξέρεις τι θα πουν; Αυτός δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, εμάς θα βοηθήσει;».  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News