1222
Η Κατερίνα Νοτοπούλου στις δηλώσεις της μετά την αυτοψία στον δρόμο που κατέρρευσε στην Καβάλα | INTIMEnews/ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Με εντολή Νοτοπούλου…

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 12 Νοεμβρίου 2018, 06:44
Η Κατερίνα Νοτοπούλου στις δηλώσεις της μετά την αυτοψία στον δρόμο που κατέρρευσε στην Καβάλα
|INTIMEnews/ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Με εντολή Νοτοπούλου…

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 12 Νοεμβρίου 2018, 06:44

Η κυρία Νοτοπούλου έφερε καινούργιο αέρα στο Μακεδονίας – Θράκης. Νέα σε ηλικία, άπειρη επαγγελματικά και παιδί του κομματικού σωλήνα, προσπαθεί σκληρά να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει κι ότι δεν έχει καμιά σχέση με την προκάτοχό της, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Έχει μια πολύ στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική και πλήρη στήριξη από ψηλότερα. Έχει κατορθώσει να περάσει την νεότητά της και τη γυναικεία της φύση σαν ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω της, ώστε κανείς να μην τολμά να ασκήσει κριτική για να μη θεωρηθεί ότι λειτουργεί με σεξιστικά κίνητρα. Έτσι, περνά απαρατήρητη η ξύλινη γλώσσα της και οι παλαιοκομματικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί στον αγώνα να δείξει πόσο «καινούργια» είναι.

Πρώτο της μέλημα όταν ανέλαβε υφυπουργός ήταν να αφήσει να διαρρεύσει η είδηση ότι η κυρία Κόλλια – Τσαρουχά είχε υπογράψει χρηματοδοτήσεις σε φορείς και συλλόγους ακριβώς την ημέρα του ανασχηματισμού κι ότι εκείνη επρόκειτο να τις μπλοκάρει. Ακολούθως, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα, ώστε να εκθέσει την κυρία Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία στο μεταξύ έγινε υφυπουργός Άμυνας κι έκτοτε δεν έχουμε ξανακούσει νέα της εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Κατερίνα Νοτοπούλου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)υχά

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, η Κατερίνα Νοτοπούλου ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης δέχτηκε να υποστηρίξει πρότασή της για χρηματοδότηση δράσεων νεολαίας, με προϋπολογισμό 210.000 ευρώ. «Το πρόγραμμα -είπε- θα αφορά δράσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, δηλαδή σε Συλλόγους και οργανώσεις πολιτών, κυρίως νέων, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής πολιτικής. Ελπίζουμε πως ο κόσμος της πόλης, κυρίως η νεολαία θα αγκαλιάσει μια τέτοια πρωτοβουλία, και μέσα από workshop και διάφορες παρουσιάσεις που θα γίνουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Θα δοθεί ο χώρος και ένα πρώτο βήμα στους νέους για να φέρουν μια πιο καινοτόμα προσέγγιση στα πράγματα. Αυτό ικανοποιεί και μια δικιά μας ανάγκη να υπάρξει και περισσότερη διαφάνεια στο υπουργείο  Μακεδονίας – Θράκης, αλλά κυρίως μια πιο στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική”».

Πολλές οι πομφόλυγες και βαρύ το καρφί για «περισσότερη διαφάνεια, πιο στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική» στο Μακεδονίας – Θράκης. Η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά πάντως δεν απάντησε. Το θέμα είναι από πότε το Μακεδονίας – Θράκης δίνει επιχορηγήσεις κι από πότε «εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του δράσεις σε Συλλόγους και οργανώσεις πολιτών, κυρίως νέων»; Όταν το Μακεδονίας – Θράκης έγινε εκ νέου υπουργείο (το 2012, μετά την «υποβάθμιση» σε Γενική Γραμματεία που είχε γίνει το 2009 επί Παπανδρέου), δεν υπήρχε καμιά τέτοια αρμοδιότητα, ούτε δυνατότητα. Επί ΣΥΡΙΖΑ, το Μακεδονίας – Θράκης πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών και τώρα μαθαίνουμε ότι μια από τις αρμοδιότητες του Μακεδονίας – Θράκης είναι να δίνει επιχορηγήσεις σε «δράσεις».

Γιατί 210.000 ευρώ κι όχι 220.000 ή 198.000; Αυτό μένει να απαντηθεί, να δούμε τι χρήματα είναι, από ποιον προϋπολογισμό και με ποιο σκεπτικό. Όμως, πριν πάμε εκεί, ας ρίξουμε μια ματιά στον Θερμαϊκό κόλπο. Στις 3 Νοεμβρίου διαβάσαμε αυτό: «Έκτακτοι καθαρισμοί γίνονται, με εντολή του υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), στην επιφάνεια των νερών του Θερμαϊκού κόλπου, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπου το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο του ευτροφισμού, ή φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας. “Με ενημέρωσαν από το υπουργείο να κάνουμε έκτακτους καθαρισμούς, θα έχουμε δύο σκάφη και ένα βυτίο”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αναδόχου εταιρείας (σημ: που έχει αναλάβει τους καθαρισμούς)».

Καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου από το πλοίο «Αλκίππη» (φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Η λεπτομέρεια στην υπόθεση αυτήν είναι ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ΔΕΝ έχει προϋπολογισμό για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται χορηγοί γι αυτόν το σκοπό (δείτε εδώ).  Έτσι, το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έδωσε μεν εντολή για τον καθαρισμό, αλλά θα τα πληρώσει η ΕΥΑΘ, η οποία είναι χορηγός. Κι αν η ΕΥΑΘ δεν έχει λεφτά να το πληρώσει; Ε, προφανώς θα βρεθούν τα ΕΛΠΕ. Κι αν τα ΕΛΠΕ δεν μπορούν; Ε, προφανώς θα βρεθεί η ΔΕΘ. Κι αν η ΔΕΘ δεν μπορεί; Ε, προφανώς θα βρεθεί κάποια άλλη εταιρεία του Δημοσίου, εδώ θα κολλήσουμε; Θα δώσει η Νοτοπούλου μια εντολή και θα τελειώσει η ιστορία, όλοι θα κάτσουν σούζα.

Το ερώτημα, όμως, που γεννάται είναι το εξής: εάν το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης δεν μπορεί να βρει χρήματα για να καθαρίζει τον Θερμαϊκό και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο του ευτροφισμού που απειλεί τη ζωή τον κόλπο κι επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, πώς βρίσκει 210.000 ευρώ για «δράσεις νέων»; Με εντολή Νοτοπούλου;

Βλέπουμε τις φωτογραφίες και από την επίσκεψη της Κατερίνας Νοτοπούλου στην Καβάλα το Σάββατο, στο σημείο όπου κατέρρευσε μια γέφυρα. Η υφυπουργός επιθεωρεί, δείχνει, συσκέπτεται, δίνει εντολές. Στο δελτίο Τύπου για την επίσκεψη που εξέδωσε το γραφείο της διαβάζουμε ότι «έχει επίσης δοθεί εντολή να μεταβεί στην Καβάλα και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων». Να σημειωθεί ότι το εν λόγω Σώμα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κι όχι στο Εσωτερικών, αλλά μικρό το κακό. Με εντολή Νοτοπούλου όλα γίνονται.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κάνοντας αυτοψία στη γέφυρα που έπεσε (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς πλασάρεται η Κατερίνα Νοτοπούλου. Στην πρώτη γραμμή σε οτιδήποτε μπορεί να κάνει καλό στην εικόνα της -αυτήν της νέας δυναμικής γυναίκας που βρίσκει λύσεις και δίνει εντολές- και εξαφανισμένη σε οτιδήποτε μπορεί να μην της είναι χρήσιμο σε προσωπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν εμφανίστηκε σε καμιά από τις συσκέψεις για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στην Αριστοτέλους. Επίσης, δεν εμφανίστηκε στα πιο σημαντικά εγκαίνια που έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Θεσσαλονίκη, σε αυτά για το νέο κτίριο του αεροδρομίου «Μακεδονία». Ούτε εμφανίστηκε ούτε έστειλε εκπρόσωπο, ενώ ούτε κάποιος από το πρωθυπουργικό γραφείο παρουσιάστηκε. Προφανώς, για να μην είναι παρόντες σε μια ιδιωτικοποίηση την οποία πολέμησαν, αυτήν των αεροδρομίων και για να μη συνδεθούν με την παραχώρηση στη Fraport. Έτσι κι αλλιώς, αυτή δεν έγινε «με εντολή Νοτοπούλου».

Πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης: Ο νέος διευθυντής και η πολιτική καριέρα

Για την ιστορία, να σας ενημερώσουμε και για το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει, δεν ακούγεται ποτέ πια, και προετοιμάζει μια δεύτερη πολιτική καριέρα, εκείνη του νυν προϊσταμένου του. Πρόκειται για τον Γιώργο Αγγελόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε από Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να αναλάβει τη θέση του προϊσταμένου στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη θέση δεν συνεπάγεται ασυμβίβαστο με υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, όπως συμβαίνει με τη θέση του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και νυν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αγγελόπουλος (φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας)

Για τον κ. Αγγελόπουλο, το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία, διότι η οικογένειά του ζει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται στην Αθήνα. Από τις 24 Σεπτεμβρίου που ανέλαβε, η μόνη γνωστή δραστηριότητά του με την νέα του ιδιότητα είναι μια συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, περί ανέμων και υδάτων. Πέραν τούτου, ουδέν. Το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης παραμένει «μια κλειστή πόρτα στο Μακεδονίας – Θράκης», όπως μας μεταφέρεται και όλα δείχνουν ότι ο κ. Αγγελόπουλος έχει, πια, όλο το χρόνο και τα μέσα να προετοιμάσει την υποψηφιότητά του για την Α’ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News