944
Οι προσκεκλημένοι ηγέτες του Εμανουέλ Μακρόν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, απόντες οι αργοπορημένοι Τραμπ και Πούτιν | Reuters

Tα βλέμματα Πούτιν-Τραμπ και η έκπληξη των Femen στην Αψίδα του Θριάμβου

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 17:58
Οι προσκεκλημένοι ηγέτες του Εμανουέλ Μακρόν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, απόντες οι αργοπορημένοι Τραμπ και Πούτιν
|Reuters

Tα βλέμματα Πούτιν-Τραμπ και η έκπληξη των Femen στην Αψίδα του Θριάμβου

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 17:58

Ηταν η 11η ώρα, της 11ης ημέρας, του 11ου μήνα του 1918 όταν τα κανόνια σίγησαν και υπεγράφη η ανακωχή που σήμανε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (φωτογραφίες κάτω από τους πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ και τα πρωτοσέλιδα της εποχής στη Γαλλία).

Εκατό χρόνια μετά, 72 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας το παρών στην εντυπωσιακή τελετή μνήμης που ετοίμασε η Γαλλική Προεδρία κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στο σημαιοστολισμένο Παρίσι.

Αν και στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (ως Οθωμανική Αυτοκρατορία) και ουδέτερη στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν / Twitter

Από τις κορυφαίες στιγμές των επετειακών εκδηλώσεων,  η πομπή των ηγετών -ο ένας δίπλα στον άλλον- ανεβαίνοντας τα τελευταία 100 μέτρα της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, μέχρι το υπόστεγο που είχε στηθεί στην Αψίδα για τους προστατεύει από το επίμονο ψιλόβροχο.

Απόντες από τη συμβολική αυτή πορεία των εκατό μέτρων, ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ και το «αντίπαλο δέος» που ακούει στο όνομα Βλαντίμιρ Πούτιν. Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και αυτός της Ρωσίας έφθασαν καθυστερημένοι για να πάρουν τις θέσεις τους στο πόντιουμ.

Thumbs up μεταξύ Πούτιν και Τραμπ υπό το βλέμμα Μέρκελ και Μελάνια / Reuters
To προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ καταφθάνει αργοπορημένο στον χώρο της τελετής / Youtube
Μία εικόνα – χίλιες λέξεις τo χαμόγελο του Τραμπ στη θέα του Βλαντίμιρ Πούτιν / Reuters

Μετά την επιθεώρηση των τιμητικών στρατιωτικών αγημάτων, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε και αυτός με τη σειρά του τη θέση του ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (φωτογραφία κάτω).

Από την τελετή δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όταν τρεις γυμνόστηθες διαδηλώτριες της οργάνωσης Femen παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας και έτρεξαν προς την αυτοκινητοπομπή του Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι.

Με τα συνθήματα «Hypocrisy parade» («παρέλαση υποκρισίας») και «Gangsta party» («γιορτή γκάνγκστερ») γραμμένα στα στήθη τους, δύο από τις γυναίκες πήδηξαν πάνω από τους φράκτες ασφαλείας τη στιγμή που το αυτοκίνητο του Τραμπ περνούσε μπροστά από τον κόσμο.

«Η Γαλλία γιορτάζει την ειρήνη με την τελετή αυτή, όμως οι μισοί από τους προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις συγκρούσεις στον κόσμο», σχολίασε σε δηλώσεις της λίγο μετά στο Γαλλικό Πρακτορείο το μέλος της Femen Κονστάνς Λεφέβρ.

Σε κλίμα κατάνυξης οι ηγέτες του κόσμου έδειξαν να παρακολουθούν τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών στα χαρακώματα, που διάβασαν μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ,  ακόμα και από την Κίνα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μίλησε για επέτειο ειρήνης και όχι στρατιωτικής επικράτησης ή νίκης.

Ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο μάθημα του Μεγάλου Πολέμου: «δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους, (…) ή η ταπείνωση ενός λαού, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν».

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να αναδείξει τον σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό  και κάλεσε τους πάντες να συμβάλουν για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «μέσα από την ειρήνη και τη φιλία. Ενός μέλλοντος όπου ο λόγος του ανθρώπου να είναι δυνατότερος από τη κλαγγή των όπλων».

Η τελετή ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους του «Μπολερό» του Ραβέλ (ο οποίος είχε πολεμήσει στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο) και αφού τελείωσαν οι καταθέσεις στεφάνων οι υψηλοί προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Προεδρικό Μέγαρο.

O oικοδεσπότης Μακρόν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σειρά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της λήξης του Μεγάλου  Πολέμου, είχε το «Φόρουμ για την Ειρήνη» στη Βιλέτ.

Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία ήταν οι πρώτες χώρες που τίμησαν τους 150.000 νεκρούς τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο η Ινδία δεν εμπλεκόταν άμεσα και όμως στρατιώτες μας πολέμησαν παντού μόνον για το μέλλον της ειρήνης», έγραψε στο μήνυμά του στο Twitter ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Η άλλοτε βρετανική αποικία, επιδιώκει μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής της στον συμμαχικό στρατό. Συνολικά 1,3 εκατομμύρια ινδοί στρατιωτικοί είχαν καταταγεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκ των οποίων 74.000 είχαν χάσει τη ζωή τους στο μέτωπο των μαχών.

Στην Αυστραλία η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μνημείο για τον Πόλεμο στην Καμπέρα, όπου ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αναφέρθηκε με σεβασμό στις θυσίες των συμπατριωτών του, ενώ στην Αδελαΐδα αεροπλάνο έριξε χιλιάδες χάρτινες κόκκινες παπαρούνες.

Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών και ακούγονταν παντού οι κόρνες των αυτοκινήτων.

«Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο εθνικό μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.

Περισσότεροι από 100.000 Νεοζηλανδοί, περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας εκείνη την εποχή, υπηρέτησαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πεδίο της μάχης χάθηκαν περισσότεροι από 18.000.

«Καμία οικογένεια, κανένα χωριό της Νέας Ζηλανδίας δεν γλίτωσε από τις συνέπειες του πολέμου», σημείωσε η τελετάρχης Σάρα Ντέιβις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...