642
Το διάσημο μοντέλο Μπέλα Χαντίντ υιοθετεί τη νέα τάση | CreativeProtagon/Instagram

Η ενοχλητική μόδα του underboob μπικίνι

Το διάσημο μοντέλο Μπέλα Χαντίντ υιοθετεί τη νέα τάση
|CreativeProtagon/Instagram

Η ενοχλητική μόδα του underboob μπικίνι

Εκεί έξω υπάρχουν τα πάντα, στην κυριολεξία. Κι όταν λέω εκεί έξω, εννοώ στο θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου. Θα έλεγα ότι εκεί υπάρχουν περισσότερα κι από την αληθινή ζωή. Η οποία, στην τελική, θέτει τα δικά της όρια σε κάποια πράγματα, και κυρίως σε ό, τι αφορά σε τάσεις και μόδες. Όσες δεν την βολεύουν, ξεπερνιούνται, όσες κουμπώνουν πάνω της, μένουν και μπαίνουν κάτω απ’ τον τίτλο του «all time classic».

Κάπως έτσι φαντάζομαι θα εξελιχτεί και η μόδα του underboob μπικίνι, η οποία έκανε ξαφνικά τα στενά μαγιό μας τρέντι. Ούτε καν τα στενά. Θα έλεγα ότι τα εφηβικά μας μαγιό είναι τα πλέον κατάλληλα για ν’ ακολουθήσουμε την τάση, η οποία θέλει το πάνω μέρος του μπικίνι να μην καλύπτει όλο το στήθος, αφήνοντας το περιμετρικά σε κοινή θέα, και με οπτικό αποτέλεσμα που θυμίζει ρολό κρέας σε δίχτυ.

Αν έχεις κρατήσει δηλαδή το μπικίνι που φορούσες στα δεκατρία σου, μια χαρά θα την αναπαράγεις την τάση. Απορώ, βέβαια, γιατί να θες να το κάνεις, αν θες. Και δεν το λέω επειδή η τάση αφήνει εκτεθειμένο λιγάκι στήθος, δεν είμαι η Ελένη Λουκά για να μ’ ενοχλεί κάτι τέτοιο. Το θέμα εδώ δεν είναι το ακάλυπτο γυμνό δέρμα, είναι πολύ πασέ πια να βρίσκεις προκλητική τη σεξουαλικότητα ενός μισό-καλυμμένου, ή και εντελώς ακάλυπτου στήθους, και να τη δείχνεις με το δάχτυλο σαν θεούσα προχωρημένου σταδίου.

Εκείνο που προκαλεί αρνητικά, εμένα τουλάχιστον, είναι οι συνειρμοί που δημιουργεί μια τάση. Συνειρμοί ενοχλητικοί, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδίδουν καταπίεση του γυναικείου σώματος για χάρη μιας επιτηδευμένης σεξουαλικότητας. Η οποία δεν προσφέρει και καμία πρακτικότητα και άνεση, επιπροσθέτως.

Το γυναικείο στήθος πιεσμένο μέσα σε ένα κομμάτι ύφασμα, τρεις φορές μικρότερο από το μέγεθός του. Μόνο στο δικό μου μυαλό κάνει συνειρμούς με αλλοτινές συνήθειες στη γυναικεία ενδυμασία, τις οποίες οι γυναίκες ευτυχώς πέταξαν από πάνω τους; Κάτι στενούς κορσέδες, ας πούμε, που κάποτε έκαναν το ντεκολτέ να μοιάζει με ορθογώνια οριζόντια μαξιλαράκια που ξεπετάγονταν αφύσικα μεταξύ λαιμού και υφάσματος.

Φυσικά, το underboob μπικίνι τελευταία αναπαράγεται σαν τελευταία τάση της μόδας, που πρέπει να υιοθετήσεις στις διακοπές σου. Και κάθε influencer που σέβεται τον εαυτό της, διάσημη ή της διπλανής πόρτας, έχει ποστάρει φωτογραφία με τα στήθη της μέσα σε μαγιό που είναι σα να μπήκε στο πλύσιμο. Σε δήθεν ανέμελες πόζες καλοκαιρινής ευδαιμονίας και ωραιοπάθειας, που σου ψιθυρίζουν: «είμαι πολύ κουλ μέσα στο σέξι, συρρικνωμένο μπικίνι μου». Φαντάζομαι βέβαια ότι μετά τη φωτογράφιση που θα δώσει την πολυπόθητη ινσταγκραμική ανάρτηση, πιθανώς να σκέφτονται: «Με κόβει το αναθεματισμένο!». Και ίσως ψάχνουν το κανονικό μαγιό τους για να βγάλουν τη μισοριξιά από πάνω τους.

Η μόδα κατά καιρούς έχει προτείνει γελοίες τάσεις, που μοιάζουν να τρολάρουν την αισθητική και τη λογική, ιδού ακόμα μία. Το underboob μπικίνι είναι γελοίο. Είμαστε σε μια εποχή που μπορείς να δείξεις όσο στήθος θες, ποιος ο λόγος να το στριμώξεις κιόλας; Ποιός ο λόγος να θυσιάσεις την άνεσή σου, ειδικά στην παραλία; Εκεί είναι που θες να είσαι χαλαρή, χωρίς τέτοιες σκέψεις να τριβελίζουν το μυαλό σου. Δεν θες να σκέφτεσαι ότι το μαγιό σε κόβει ή ότι το στήθος σου μπορεί να δραπετεύσει την ώρα που κάνεις βουτιά, από ένα μπικίνι που ανήκει σε δεκατριάχρονη έφηβη και κάποια τρελή τάση το έβαλε στη ντουλάπα σου.

Βέβαια, για να επιστρέψω στον πρόλογο, όσο κι αν το underboob μπικίνι έχει κατακλύσει τα σόσιαλ μίντια, αμφιβάλλω αν κατακλύζει τελικά και τις παραλίες. Μάλλον θα πάει κι αυτό στα τσακίδια αργά ή γρήγορα, από την αληθινή ζωή. Το ότι όμως μας παρουσιάζεται σαν κάτι φυσιολογικό και υπέροχο, είναι ένα θέμα που σου προκαλεί αμηχανία. Και σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι αν η μόδα δεν τρολάρει μόνο την αισθητική ή τη λογική σου ενίοτε, αλλά και την αξιοπρέπειά σου.

ΥΓ: Μπαίνεις δηλαδή στο μαγαζί και λες: «θέλω ένα μαγιό». «Τι νούμερο;» σε ρωτάει η πωλήτρια. «Medium είμαι, αλλά φέρε μου extra small». Δεν είναι μόνο γελοία τάση, είναι γελοία και στην αγορά της.