649
| CreativeProtagon

Κρίσιμο ερώτημα: Εκλογές, αλλά με ποια απογραφή;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Νοεμβρίου 2022, 09:31
|CreativeProtagon

Κρίσιμο ερώτημα: Εκλογές, αλλά με ποια απογραφή;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 26 Νοεμβρίου 2022, 09:31

Ακόμα και αν υποθέσουμε πως οι εκλογές απέχουν μήνες, μυρίζει πολύ εκλογές: η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται όλο και πιο επιθετική, αν όχι τοξική, ενώ έχουν πυκνώσει οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων αρχηγών στην περιφέρεια. Εκλογές όμως χωρίς ψηφοδέλτια δεν γίνονται και έτσι τα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει να τα ετοιμάζουν – με έναν επιπλέον πονοκέφαλο αυτή τη φορά: τα δεδομένα της Απογραφής του Ελληνικού Πληθυσμού.

Μπορεί για κάποιους να φαίνεται ως «τεχνικό» ζήτημα. Ομως αφορά τον εκλογικό χάρτη της χώρας, τους βουλευτές που θέλουν να επανεκλεγούν και όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν, ενώ παράλληλα μπορεί να καθορίσει τη συνοχή κάθε κόμματος και τις εσωτερικές ισορροπίες του.

Σε όλα τα κομματικά επιτελεία έχουν βγάλει «χαρτί και μολύβι», κάνουν υπολογισμούς για τις έδρες που θα κερδηθούν ή θα χαθούν, ανάλογα μάλιστα με βάση ποια Απογραφή θα γίνουν οι εκλογές: Του 2011 ή την τελευταία που ξεκίνησε πέρσι το φθινόπωρο και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο; Κάποιοι στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη συνδέουν τις τελικές αποφάσεις και την ημερομηνία των εκλογών που θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης και με αυτό.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τέλος του χρόνου όταν στο υπουργείο Εσωτερικών θα έχουν σαφή εικόνα για τον νόμιμο πληθυσμό κάθε περιοχής. Ποιοι δηλαδή παραμένουν εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια και ποιοι έχουν ζητήσει να μεταδημοτεύσουν, να μετεγγραφούν σε άλλον δήμο και άρα να κατανεμηθούν ανάλογα οι έδρες κάθε περιοχής.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης δια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, όπως την διατύπωσε προσφάτως σε συνέντευξή του, στην ΕΡΤ1, είναι σαφής: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με την Απογραφή του 2021». Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος, «εκλογικός νους» στη κυβέρνηση, καθώς ως το 2021 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, σε πρόσφατη ανάρτηση του στα social media εξήγησε αναλυτικά γιατί οι εκλογές θα γίνουν υποχρεωτικά με τη νέα απογραφή, σύμφωνα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, βουλευτές τόσο της ΝΔ που είναι και οι περισσότεροι όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συζητούν συχνά το ενδεχόμενο να αιτηθούν οι εκλογές να γίνουν με τη προηγούμενη απογραφή και η νέα να ισχύσει αμέσως μετά, όπως συνέβη στις διπλές εκλογές του 2012 όταν έγιναν με την απογραφή του 2001 κι όχι του 2011 αφού τα αποτελέσματά της επικυρώθηκαν με το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα, είκοσι μέρες πριν. «Γιατί να μην γίνει το ίδιο και τώρα;» διερωτώνται οι ενδιαφερόμενοι κοινοβουλευτικοί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Α’ Αθηνών, ο Νότιος Τομέας στην Αθήνα και η Αχαΐα θα έχουν μία έδρα λιγότερη (14, 17 και 7 αντίστοιχα) επειδή θα μεταφερθούν στις έδρες Επικρατείας για χάρη της προβλεπόμενης εκλογής τριών βουλευτών από τους απόδημους Ελληνες. Οι υπόλοιπες πιθανές αλλαγές υπολογίζονται σε 8 έως 10 έδρες: μειώνονται από εκλογικές περιφέρειες της περιφέρειας και αυξάνονται σε περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Γιατί όμως τόση φασαρία; Διότι πέρα από την αναστάτωση σε τοπικές κοινωνίες –διεδρικές μπορεί να γίνουν μονοεδρικές, λόγου χάρη–, μία έδρα λιγότερη ή μια έδρα περισσότερη σε μια εκλογική περιφέρεια μπορεί να μεταφράζεται σε έναν «προεδρικό» βουλευτή λιγότερο ή έναν «προεδρικό» βουλευτή περισσότερο –με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τις μετεκλογικές ισορροπίες σε κάθε κόμμα, από τα μεγαλύτερα ως τα μικρότερα, τα οποία θα κληθούν κάποια στιγμή να διαχειριστούν το αποτέλεσμα. Διότι δημιουργεί νέα δεδομένα και για την (επαν)εκλογή ορισμένων υπουργών, ιδίως όσων προέρχονται από περιφέρειες με λίγες έδρες. Σκέφτεστε, ιδίως στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, να βρεθεί υπουργός που δεν εκλέγεται;

Όλα αυτά είναι ένας πονοκέφαλος, αν όχι μια επιπλέον αγωνία. Και πολλοί από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να αγωνιούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει επισήμως τον νόμιμο πληθυσμό σε κάθε περιοχή της χώρας. Μετά θα πρέπει να περιμένουμε και το Προεδρικό Διάταγμα για την κατανομή των εδρών, εφόσον βέβαια οι κάλπες στηθούν με τη νέα απογραφή. Διότι αν οι εκλογές γίνουν ως τις αρχές Φεβρουαρίου, τότε η κατανομή των εδρών θα είναι με την Απογραφή του 2011…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...