632
| Reuters/CreativeProtagon

Το σπάνιο «φεύγω» της Τζασίντα Αρντερν

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Ιανουαρίου 2023, 13:31
|Reuters/CreativeProtagon

Το σπάνιο «φεύγω» της Τζασίντα Αρντερν

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 19 Ιανουαρίου 2023, 13:31

Δεν βλέπεις συχνά γυναίκες πρωθυπουργούς. Δεν βλέπεις συχνά γυναίκες να γίνονται ηγέτες μιας χώρας στα 37 χρόνια τους. Δεν βλέπεις συχνά γυναίκες να φέρνουν παιδιά στον κόσμο ενώ βρίσκονται στην εξουσία, να μετατρέπουν πρωθυπουργικές αίθουσες σε παιδικά δωμάτια και να πηγαίνουν σε γενικές συνελεύσεις του ΟΗΕ με ένα μωρό τριών μηνών στην αγκαλιά.

Γενικά, δεν βλέπεις συχνά γυναίκες όπως η Τζασίντα Αρντερν. Από το 2017 που έγινε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κατάφερε να γκρεμίσει με την παρουσία της στερεότυπα, δίνοντας μια νέα εκδοχή της εξουσίας, την οποία κατάφερε να συνδέσει με τη γυναικεία ενδυνάμωση. Εναν χρόνο μετά την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου, το περιοδικό «Fortune» τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους ανθρώπους «40 κάτω των 40», δηλαδή ως ένα άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή ηλικίας κάτω των σαράντα στον πλανήτη.

Δικαίως η Αρντερν απέκτησε αυτή την επιρροή, την προσοχή την άξιζε και με το παραπάνω. Μας έδωσε ένα role model που χρειαζόμασταν και μας άνοιξε τον ορίζοντα. Οχι ότι ήταν όλα τέλεια στη θητεία της. Οι επικριτές την κατηγόρησαν για λάθος χειρισμούς στην οικονομία και αδυναμία να εφαρμόσει προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αλλά η μεγάλη εικόνα σίγουρα λειτουργεί υπέρ της.

Η Αρντερν εμπλούτισε την πορεία της, ως ηγέτιδα μιας χώρας, με μικρά στιγμιότυπα παραδειγματικής συμπεριφοράς. Εδωσε στο μωρό της, την «πρωθυπουργική μινιατούρα», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούσαν οι κάτοικοι της χώρας της, όνομα από τη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαορί. Ενώ εμφανίστηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για τη σύνοδο των ηγετών της Κοινοπολιτείας, φορώντας τον παραδοσιακό μανδύα της φυλής, για να αποδώσει τιμή στη συνεισφορά των Μαορί στον πολιτισμό της Νέας Ζηλανδίας.

Παρευρέθηκε, μαζί με 20.000 ανθρώπους, στη σιωπηλή συγκέντρωση στο πάρκο Χάγκλεϊ, για να αποτίσει φόρο τιμής στα πενήντα θύματα του ακροδεξιού τρομοκράτη Τάραντ, στο Κράιστσερτς. Πολλές γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία, από σεβασμό στα θύματα και αλληλεγγύη προς τη μουσουλμανική κοινότητα, φόρεσαν τότε μαντίλες και η Αρντερν ήταν μία από αυτές. Ο ίδιος ο ιμάμης του τεμένους, Αλ Νουρ, στην ομιλία του τόνισε τον υποδειγματικό χειρισμό της τραγωδίας από την πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα για τους παγκόσμιους ηγέτες.

Το 2020, όταν επανεξελέγη στην ίδια θέση, η Τζασίντα Αρντερν ήταν η πιο αγαπητή πρωθυπουργός του κόσμου. Στα επιτεύγματά της είχε προστεθεί τότε και ο χειρισμός της πανδημίας. Για την ιστορία, η Νέα Ζηλανδία είχε κλείσει άμεσα τα σύνορά της και επέβαλε αυστηρή καραντίνα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν στη χώρα μόλις 25 θάνατοι και να δηλωθούν λιγότερα από 2.000 κρούσματα. Τον ίδιο χρόνο, η πρωθυπουργός επένδυσε στην προώθηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία της χώρας.

Χωρίς αμφιβολία, η Τζασίντα Αρντερν είναι μια σπάνια περίπτωση πολιτικού. Το αποδεικνύει και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να απομακρυνθεί από την εξουσία, ανακοινώνοντας ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμα τον επόμενο μήνα, έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης. «Για μένα, είναι καιρός», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Απλώς δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια», εξήγησε διευκρινίζοντας ότι ως τις εκλογές θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της στο κοινοβούλιο.

Ποιον άλλο πρωθυπουργό έχουμε ακούσει να δηλώνει ότι φεύγει γιατί νιώθει κουρασμένος; Ποιος άλλος, πολιτικός, γενικά, έχει παραδεχτεί ότι δεν αισθάνεται ικανός να αντεπεξέλθει σε μια επόμενη θητεία; Αντιθέτως, ο κανόνας είναι πολιτικοί που δεν φεύγουν με τίποτα από μπροστά μας, ακόμα και όταν μοιάζουν εξαντλημένοι, ξεζουμισμένοι, άδειοι και ανίκανοι για οτιδήποτε. Ο κανόνας της σύγχρονης εποχής είναι πολιτικοί αποφασισμένοι να κρατήσουν την καρέκλα τους μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

Σίγουρα, η δημοφιλία της Αρντερν και η δημοτικότητα του κόμματος της έχουν πέσει σε σχέση με τα πρώτα χρόνια, αλλά θα ήταν λάθος να μεταφράσουμε την παραίτησή της με βάση τη δυναμική των στατιστικών. Η στάση και η προσωπικότητά της δεν δείχνουν μια πολιτικό που θα εγκατέλειπε για τις μονάδες και το φαίνεσθαι. Δείχνουν έναν άνθρωπο εμποτισμένο στην ειλικρίνεια, έναν άνθρωπο που πραγματικά σέβεται το αξίωμά του και βέβαια, τον λαό της χώρας που εκπροσωπεί.

Η Τζασίντα Αρντερν είπε ένα σπάνιο «φεύγω», όσο σπάνια είναι και η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...