629
Ο Πάπας Φραγκίσκος στο αεροσκάφος που τον μετέφερε | REUTERS/Filippo Monteforte/Pool

Ποιος φταίει για τη… σιωπή του Πάπα;

Γιούλα Ράπτη 16 Απριλίου 2016, 21:43
Ο Πάπας Φραγκίσκος στο αεροσκάφος που τον μετέφερε
|REUTERS/Filippo Monteforte/Pool

Ποιος φταίει για τη… σιωπή του Πάπα;

Γιούλα Ράπτη Γιούλα Ράπτη 16 Απριλίου 2016, 21:43

«Αυτός ο Πάπας είναι διαφορετικός»! Ηταν ένα από τα σχόλια που ακουγόταν όλο και περισσότερο από τότε που ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίσθηκε στο Βατικανό, φέρνοντας από την πρώτη στιγμή άλλον αέρα. Γι’ αυτό και θέλαμε να τον ακούμε. Ηταν διαφορετικός ο λόγος του. Τολμούσε να μιλήσει για θέματα που ήταν ταμπού, που οι Ιεράρχες δεν τα αγγίζουν. Ναι, ακόμη και για το σεξ!

Αν και υπάρχει κάτι ακόμη πιο ρηξικέλευθο: αυτός ο Πάπας γελάει, κάνει αστεία, παίζει με τους ανθρώπους σαν παιδί – και το γέλιο είναι επικηρυγμένο από τις θρησκείες, αφού συνιστά απελευθέρωση από τον φόβο, με τον οποίο όλες οι Εκκλησίες και τα δόγματα έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Τα εκατομμύρια followers στο Twitter του Pope Francis ξέρουν ότι ο Potnifex ενθουσιάζεται και αναδημοσιεύει τα γκράφιτι με τον ίδιο ως σούπερ ήρωα, που έδωσαν ένα ολόκληρο κίνημα, με τίτλο Pope Art. Η αίσθηση του καλού χιούμορ περιλαμβάνει πάντα τον αυτοσαρκασμό.

Ναι, θέλαμε και να τον δούμε και να τον ακούσουμε αυτόν τον Πάπα στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης και στη Λέσβο του κύματος των προσφύγων, σ’ αυτή την ιστορική, όπως ονομάστηκε, συνάντηση των τριών Ιεραρχών στο νησί που συμβόλισε έναν τόπο τραγωδίας. Οι κάμερες, διεθνώς, ήταν στραμμένες στο hot spot της Λέσβου. Και από πιο πριν, στα αεροδρόμια, στην άφιξη, στην υποδοχή. Γνωρίζαμε, βέβαια, ότι θα υποστούμε κάτι σαν overdose, αλλά χαλάλι· μας συμβαίνει συχνά και μάλιστα χωρίς αυτού του είδους τα ιστορικά γεγονότα.

Φυσικά, live κάλυπτε το μεγάλο γεγονός η ΕΡΤ, με τον πολύπειρο -ως πολεμικό ανταποκριτή και μόνιμο κάτοικο Μέσης Ανατολής για χρόνια- Πάνο Χαρίτο να μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα από τη Λέσβο. Και βρισκόμαστε στην αίθουσα του αεροδρομίου, ακούμε τον Πρωθυπουργό να τον υποδέχεται και τη στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος θα κάνει την πρώτη του δήλωση, δεν έχουμε ήχο… Εχουμε όμως εικόνα στην αρχή βουβή και μετά έξω από την αίθουσα: το αεροσκάφος, το αεροδρόμιο, γενικά πλάνα! Στα δημοσιογραφικά γραφεία είμαστε με το ένα χέρι στο πληκτρολόγιο και με το άλλο στο τηλεκοντρόλ. Σιωπή… Κι αμέσως σίγουροι ότι η ΕΡΤ έκανε πάλι το θαύμα της. Την κατάλληλη… ιστορική στιγμή!

Αποδεικνύει όμως και η ΕΡΤ ότι πιάνει αμέσως την καχυποψία όλων μας στον αέρα και διευκρινίζει on air ότι εκείνη έχει την ευθύνη της κάλυψης μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και το Βατικανό για τους εσωτερικούς – προφανώς για λόγους ασφαλείας. Αλλωστε, τον ακούσαμε στη συνέχεια τον Πάπα και είχε πολλά να πει και ο Φραγκίσκος δεν ανήκει στο είδος των θρησκευτικών ηγετών που σωπαίνουν – ούτε από την άλλη μπορεί και να γίνει ο «αίρων» τις αμαρτίες του Βατικανού, που είναι και πολλές.

Τώρα, όταν λέμε ότι όλοι περιμέναμε να δούμε ή να ακούσουμε τον Πάπα, υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις, κάποιες θλιβερές, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Να, για παράδειγμα, ο γνωστός μας Αμβρόσιος, όχι μόνο δεν ήθελε να τον δει, αλλά θεωρεί την παρουσία του στην Ελλάδα «πισώπλατη μαχαιριά στην πατρίδα». Και «ιστορική», χαρακτηρίζει όχι την επίσκεψη αλλά «τη στροφή του κ. Φραγκίσκου που άνοιξε και επισήμως τις πόρτες της Εκκλησίας σε όσους είναι αμαρτωλοί αλλά δεν μετανόησαν» και που προέτρεψε τους ιερείς σε όλο τον κόσμο «να αποδέχονται τους ομοφυλοφίλους, τους διαζευγμένους πιστούς και όσους ζουν σε παράτυπες καταστάσεις».

Ετσι είναι, σε μια οικουμενική προσευχή για τους εξαθλιωμένους αυτού του κόσμου, θα ακούσεις πάντα και μια βλαστήμια, για να μην ξεχνάς πώς είναι πραγματικά ο «όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος». Αυτός που σου απαγορεύει όχι να γελάσεις, αλλά ούτε καν να χαμογελάσεις.

ΥΓ : Συγχαρητήρια στην ΕΡΤ για την 4ωρη κάλυψη ενός τέτοιου μεγάλου γεγονότος. Την επόμενη φορά, όμως, ας μην αλληλοσυγχαίρονται στον αέρα κι ας μην θεωρούν είδηση προς μετάδοση τα «εκατοντάδες συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο» που έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Ας σκεφτούν πόσο περίεργο θα φαινόταν κάτι αντίστοιχο από το BBC, το CNN ή οποιοδήποτε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο – κι ας φαίνεται υπερβολική η σύγκριση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...