498
|

Πανελλήνιες με τον σταυρό στο χέρι

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 7 Ιουνίου 2018, 13:25

Πανελλήνιες με τον σταυρό στο χέρι

Κοσμάς Βίδος Κοσμάς Βίδος 7 Ιουνίου 2018, 13:25

«Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλωρίνης για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, θα πραγματοποιηθούν οι εξής ακολουθίες: Την Πέμπτη 7 Ιουνίου (παραμονή των εξετάσεων) Ιερά Παράκληση ώρα 7:00 μ.μ. και Ιερά Αγρυπνία ώρα 9:00 μ.μ, προς τιμή της αγίας μάρτυρος Καλλιόπης, που εορτάζει την επομένη 8 του μηνός και είναι αφιερωμένη στους διαγωνιζόμενους υποψηφίους. Παρακαλούμε τους υποψηφίους να παρευρεθούν στην Ιερά Παράκληση μαζί με τους γονείς τους, κάνοντας χρήση του τελευταίου όπλου ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Με την προσευχή θα ζητήσουν βοήθεια και φωτισμό από τον Θεό για να γράψουν καλά στις εξετάσεις. Στην Ιερά Αγρυπνία, παρακαλούμε να προσέλθουν οι χριστιανοί της πόλεως, να αγρυπνήσουν και να προσευχηθούν για τους υποψηφίους, να τύχουν την ενίσχυση του Παναγάθου Θεού».

Δεν είναι μόνο αυτό. Εδώ και εβδομάδες έχει γεμίσει το Διαδίκτυο με καλέσματα σε παρακλήσεις υπέρ επιτυχίας στις γραπτές εξετάσεις. Η Εκκλησία χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να προσκαλέσει τα παιδιά και τους γονείς τους στον Μεσαίωνα. Και όταν λέω Μεσαίωνα δεν αναφέρομαι βεβαίως στην πίστη (μια προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας) και στη διαδικασία της προσευχής, αλλά στο μήνυμα που στέλνει με τέτοιες πρωτοβουλίες: παρακαλέστε τον Θεό για να γράψετε καλά. Μήπως θα ήταν καλύτερο να έστρωναν κάτω τον πισινό τους και να διάβαζαν;

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναφέρεται, είναι η αλήθεια, και στον παράγοντα μελέτη, που όμως από μόνος του δεν φτάνει. «Φίλε Μαθητή – Φίλη Μαθήτρια», διαβάζουμε στη δική της διαδικτυακή ανακοίνωση: «Σίγουρα τις ημέρες αυτές θα αισθάνεσαι περισσότερη πίεση στο Σχολείο λόγω των εξετάσεών σου. Να διαβάσεις, να προετοιμαστείς και να προσπαθήσεις να επιτύχεις! Μη στηριχθείς μόνο στις δικές σου δυνάμεις! Κάλεσε Συμπαραστάτη σου και Βοηθό Τον Θεό. Η Εκκλησία που προσεύχεται και φροντίζει για όλα της τα παιδιά προσεύχεται και για σένα που δίνεις εξετάσεις. Γι’ αυτό, σε καλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Γκύζη όπου θα ψαλεί ειδική παράκληση για τους Μαθητές και Σπουδαστές. Ο Θεός συμπαραστάτης στον αγώνα μας, θα μας βοηθήσει και αυτήν τη φορά! Θα σε περιμένουμε!».

Και για όσους δεν προφτάσουν να πάνε, έχουμε και manual για κατ’ οίκον δεήσεις, αφού στις εκκλησιαστικές ιστοσελίδες δημοσιεύονται προσευχές για τις εξετάσεις καθώς και «ευχές για το κομποσκοίνι»: «Λαλήσαι εις τα ώτα, μαθητών και νέων, τα ακριβή και τα άριστα Παναγνέ, κατά την ώραν αιτούμεν,των εξετάσεων. Πάνσοφε Χριστέ μου Ιησού, η πηγή της όντως σοφίας, φώτισον δεόμεθα, ταίς ενεργείαις σου, όπως έχωσιν άπαντες, εν τη εξετάσει, νούν οξύν και γρήγορον, εις το συγγράψασθε, πάσας τας ορθάς αποκρίσεις,εν ταίς ερωτήσεσι Σώτερ, ταίς υποκειμέναις αυτοίς πάντοτε».

Θα μου πείτε, αυτό που στα δικά σου μάτια φαντάζει ως καπηλεία της αγωνίας των μαθητών και των οικογενειών τους, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι Θεία φώτιση, έστω μια διαδικασία υποστηρικτική. Ομως, για όνομα, όσο και αν πιστεύουμε, είναι δυνατόν να πιστεύουμε και πως η επιτυχία στις εξετάσεις μπορεί να είναι θέμα θείας φώτισης; Οσο για τα «διαβασμένα» – αγιασμένα στυλό που διαβάζω πως μοιράστηκαν σε ορισμένες εκκλησίες, τι άλλο είναι αν όχι η απόδειξη ενός ανίερου εμπορίου ελπίδας που όχι μόνο δεν τιμά την Εκκλησία αλλά και προσβάλλει κάθε άνθρωπο που πιστεύει;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News