357
Οι νεοναζί του Σάρλοτσβιλ εμπνεύστηκαν από τους χρυσαυγίτες. Τα αποτελέσματα γνωστά... | REUTERS/Joshua Roberts

Από το Σάρλοτσβιλ στον Κορυδαλλό

Λευτέρης Παπαγιαννάκης Λευτέρης Παπαγιαννάκης 7 Σεπτεμβρίου 2017, 11:12
Οι νεοναζί του Σάρλοτσβιλ εμπνεύστηκαν από τους χρυσαυγίτες. Τα αποτελέσματα γνωστά...
|REUTERS/Joshua Roberts

Από το Σάρλοτσβιλ στον Κορυδαλλό

Λευτέρης Παπαγιαννάκης Λευτέρης Παπαγιαννάκης 7 Σεπτεμβρίου 2017, 11:12

Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται μετά τη διακοπή και μπαίνει στην τελική της φάση. Το ερώτημα είναι τι έχει αλλάξει.

Σίγουρα όχι ο τόπος διεξαγωγής της δίκης καθώς για τον Σεπτέμβριο οι περισσότερες δικάσιμοι θα γίνουν στον Κορυδαλλό. Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης παραμένουν δύσκολες καθώς δεν λειτουργούν τα μικρόφωνα στην αίθουσα στις φυλακές, ενώ και από άποψη δημοσιότητας το ενδιαφέρον παραμένει μικρό.

Αυτό που άλλαξε έχει να κάνει όχι άμεσα με τη δίκη, αλλά με την αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη για το φαινόμενο του ναζισμού και προφανώς του φασισμού και του ρατσισμού.

Τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και στην Ελλάδα και έκπληκτοι (sic) μάθαμε ότι οι αμερικάνοι ναζί και οι υπέρμαχοι της λευκής ανωτερότητας «εμπνεύστηκαν» τη δράση τους από τη Χρυσή Αυγή. Κανονική εξαγωγή τεχνογνωσίας δηλαδή. Αυτή η σχέση έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, μάλιστα πριν κάποιους μήνες ένας από τους βασικούς διοργανωτές των «εκδηλώσεων» στο Σάρλοτσβιλ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Πλέον οι λόγοι είναι προφανείς.

Φυσικά οι ναζί στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησαν μόνο την τεχνογνωσία που πήραν από την Χρυσή Αυγή, αλλά ένα από τα μέλη τους χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο ως όπλο με αποτέλεσμα τη δολοφονία της Χεδερ Χαιερ.

Τι σχέση έχουν τα γεγονότα στις ΗΠΑ και η δολοφονία της Χάιερ με τη δίκη που διεξάγεται από τον Απρίλιο του 2015 στην Ελλάδα;

Στην ίδια τη δίκη δεν θα παίξουν ρόλο, από την άποψη της διαδικασίας, είναι όμως μια αφορμή για την αφύπνιση της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος μας, το οποίο δυστυχώς δείχνει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της δίκης ως ένα αναγκαίο κακό.

Οι ναζί δολοφονούν τους αντιπάλους τους και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και βίαιος μέχρι θανάτου.

Η επανέναρξη της δίκης και η τελική αυτή ευθεία, πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την συντεταγμένη, θεσμική, κοινωνική και πολιτική συσπείρωση απέναντι σε έναν αντίπαλο, ο οποίος δεν διστάζει να σκοτώσει για να επικρατήσει. Η χρυσή αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και ο στόχος της είναι η κατάλυση του πολιτεύματος. Τόσο απλά.


* Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News