363
Η αφίσα της Φώφης Γεννηματά σε έναν τοίχο στη Χαρ. Τρικούπη. Και τώρα; | Aris Oikonomou/SOOC

Carmina Burana για τη Φώφη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Νοεμβρίου 2017, 21:36
Η αφίσα της Φώφης Γεννηματά σε έναν τοίχο στη Χαρ. Τρικούπη. Και τώρα;
|Aris Oikonomou/SOOC

Carmina Burana για τη Φώφη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 19 Νοεμβρίου 2017, 21:36

Δεν χρειαζόταν η καταμέτρηση για να σου πει ότι η Φώφη Γεννηματά θα κερδίσει την εκλογική μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα. Ακόμα και αν δεν το πίστευες πριν την αναμέτρηση, στο έλεγαν τα δημογραφικά των ανθρώπων που έβλεπες μπροστά σου. Και έχω την αίσθηση ότι αν ζητούσαν και την άποψή τους για το όνομα του νέου φορέα, θα την έδιναν χωρίς περιστροφές: ΠΑΣΟΚ ή, το πολύ, Νέο ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας δείχνει ότι έκαναν λάθος εκείνοι που εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρξει μετεξέλιξη αυτού του χώρου χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, όπως έδειξαν τα πράγματα, ο χώρος δύναται να υπάρξει και χωρίς αυτούς. Και τώρα η Φώφη μπορεί να πάρει τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Κώστα Λαλιώτη να το γιορτάσουν.

Ναι, είναι φυσικά μία σπουδαία νίκη της Φώφης Γεννηματά, αλλά δείχνει και σαν σημάδι επιστροφής του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις στάχτες του. Αυτό εξηγείται εύκολα, αρκεί να μην το προσεγγίσεις με στενά πολιτικά κριτήρια. Η αντίδραση του εκλογικού σώματος είναι και ψυχολογική: μεγάλες ηλικίες, με έντονη μνήμη από τις «καλές ημέρες» και εξαπατημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούν το ΠΑΣΟΚ πίσω μόνο και μόνο ως αντίδραση για εκείνους που, με έπαρση και αλαζονεία, είπαν ότι το παλιό πέθανε, χωρίς να κομίζουν κάτι πειστικό στη θέση του. Δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, εκτός και αν έχουν βάση οι προσδοκίες για θετική μετεκλογική σύγκλιση των δύο χώρων. Κοινώς στο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι η Φώφη θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους, πιστεύουν όμως ότι μετά τις εκλογές δεν θα ψηφίσει κατάργηση της απλής αναλογικής.

Οσον αφορά τα πρόσωπα τα πράγματα κάπου ξεκαθαρίζουν και κάπου αλλού θολώνουν. Η Φώφη Γεννηματά είναι πλέον αδιαμφισβήτητη στην ηγεσία της παράταξης. Δέχθηκε το παιχνίδι και το κέρδισε. Μένει βέβαια να δούμε και τι κόμμα θα φτιάξει. Αυτή τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα να το ράψει στα μέτρα της. Όμως αν το κάνει, θα είναι πιο εύκολο να το χάσει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι, ασφαλώς, ο δεύτερος πόλος. Εχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα ζητήσει ο ίδιος και πώς θα τον μεταχειριστεί η Φώφη. Και οι δύο έχουν κοινό συμφέρον να διαλύσουν τα σύννεφα στις σχέσεις τους. Η Γεννηματά θα του θυμίσει ότι μπορεί να περιμένει. Είναι ο επόμενος και μόλις 38 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News