510
. | CreativeProtagon

Απορρίφθηκε η αγωγή Καμμένου κατά Protagon-Πετρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 18:20
.
|CreativeProtagon

Απορρίφθηκε η αγωγή Καμμένου κατά Protagon-Πετρουλάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 18:20

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών  απέρριψε με την  2384/2017 απόφασή του την αγωγή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμένου κατά του Protagon και του Ανδρέα Πετρουλάκη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το σκεπτικό των δικαστών. Ο υπουργός είχε ασκήσει αγωγή κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon, για το άρθρο με τίτλο «Πάνος Καμμένος: Εχουν αρχίσει να του μοιάζουν».  Σημειώνεται ότι αγωγή είχε κατατεθεί και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς ο Πάνος Καμμένος θεωρούσε, εντελώς εσφαλμένα, ότι ο επικεφαλής του Ποταμίου διατηρούσε, ακόμα, σχέση με το Protagon.

Το άρθρο ασκούσε κριτική στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον εναγκαλισμό του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Εγραφε ο Ανδρέας Πετρουλάκης για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας:

«Είναι βγαλμένος από την ίδια μήτρα της έξαλλης εθνολαϊκίστικης ακροδεξιάς με κάπως πιο εμπλουτισμένο ρεπερτόριο με αεροψεκασμούς, υδατάνθρακες και οπερετικές αλληλοδωροδοκίες σε μοντάζ Λαζόπουλου. Επιπλέον, ο ίδιος ο αρχηγός, παρά το φλογερό ταμπεραμέντο του δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις οff shore εταιρείες και το αδήλωτο κότερο που του καταλογίζουν. Θα περίμενε λοιπόν εύλογα κανείς, όλοι οι αριστεροί δημοσιολόγοι να υποδέχονταν με την ίδια φρίκη τη συμμετοχή του κόμματος των ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση, και μάλιστα της πρώτη φορά Αριστεράς, όπως είχε συμβεί και με το ΛΑΟΣ. Αμ δε. Άκρα του τάφου σιωπή. Όσο ακούγαμε τρία χρόνια για τον διορισμό του κ. Βορίδη από τον Παπαδόπουλο, άλλο τόσο δεν ακούσαμε τώρα για τους λόγους και τα βιβλία που έγραφε ο Γεωργαλάς για τον κ. Καμμένο. Ούτε καν από εκείνους τους πιστούς στον Ανδρέα παλιούς Πασόκους, τώρα ΣΥΡΙΖΑ – λησμόνησαν ότι του είχε αφιερώσει το πρώτο του βιβλίο δείχνοντάς τον ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη».

Η αγωγή Καμμένου, ο οποίος αρχικώς ζητούσε να του καταβληθούν, σε περίπτωση που θα γινόταν δεκτή,  δύο… εκατομμύρια ευρώ (!)  για να μειώσει τελικώς το διεκδικούμενο ποσόν σε 100.000 ευρώ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ευλόγως θεωρήθηκε προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, ενέργεια κατά της ελευθερίας της έκφρασης και πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που διεξήχθη προ πέντε μηνών, μάρτυρας της πλευράς Καμμένου ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας. Μάρτυρας της πλευράς Protagon/Πετρουλάκη, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος. Ο ενάγων υποστήριξε ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθεί σχέδιο «της διαπλοκής και των Ευρωπαίων», ώστε οι ΑΝΕΛ να αντικατασταθούν από Το Ποτάμι στη θέση του κυβερνητικού εταίρου. Ο Μιχάλης Σταθόπουλος, μάρτυρας των εναγομένων, αφού υπενθύμισε αποφάσεις και νομολογία ελληνικών δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είπε ότι, κατά την άποψη του, οι αναφορές Πετρουλάκη είναι αξιολογικές, εμπεριέχουν τον σαρκασμό του γελοιογράφου και, εν τέλει, συνάδουν με το δημόσιο ύφος του Πάνου Καμμένου.

Το σκεπτικό της απορριπτικής (χωρίς αστερίσκους) απόφασης αναμένεται να γίνει σύντομα γνωστό.

Σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος περιελήφθη λόγω εμμονής από τον κ. Καμμένο στην αγωγή -είχε από καιρό εκχωρήσει τις μετοχές του Protagon στα υπόλοιπα μέλη της ιδρυτικής συντακτικής ομάδας- τόνισε ότι «οι πολιτικές μάχες δίνονται στη Βουλή και τον Τύπο και όχι στα δικαστήρια». Και πρόσθεσε: «Ηχηρό ράπισμα στην αμετροέπεια του κ. Καμμένου και στην αλαζονεία της εξουσίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News