542
Ο Αλέξης Τσίπρας σε στιγμή προβληματισμού μετά την ομιλία του στο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη | Nikos Libertas / SOOC

Μέτρα το 2019 και το 2020… εκλογές το 2018

Ο Αλέξης Τσίπρας σε στιγμή προβληματισμού μετά την ομιλία του στο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη
|Nikos Libertas / SOOC

Μέτρα το 2019 και το 2020… εκλογές το 2018

Η απόφαση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσε κάποια σημαντικά δεδομένα στην υπόθεση της αξιολόγησης, αλλά και του χρονικού ορίζοντα που επεκτείνεται στο κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν… δηλαδή στο Χίλτον. Η οικονομία όμως, ενδέχεται να επιστρέψει ακόμα πιο πίσω, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα κυμανθούν από 2,2 έως 3,1 δισ. ευρώ μόνο το 2017 εάν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει, οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφωθούν τελικά σε επίπεδα 1%-1,5% αντί 2,7% που προβλέπει για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, το 1% κυρίως από συντάξεις από το 2019 και το 1% από κυρίως από φορολογικά (αφορολόγητο), το 2020. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου 170 δισ., επομένως το 1% σημαίνει ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις κατά 1,7 δισ. ευρώ συνολικά, εκτός αν ο υπολογισμός γίνει με βάση το ΑΕΠ του 2018 που αναμένεται να είναι υψηλότερο, άρα το ποσό περικοπών θα φτάσει ή και ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Το αναγκαστικό πλεόνασμα, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, παραμένει 3,5% για αρκετό διάστημα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την εύρεση δημοσιονομικού χώρου για την ενεργοποίηση των αντίμετρων για τα οποία ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι: «Θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα», ενώ φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα και λιτότητα διάρκειας τουλάχιστον μιας δεκαετίας ακόμα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο πολιτικός ορίζοντας επηρεάζεται πλέον άρδην από τα χρονικά ορόσημα του Eurogroup, και κυρίως το 2019. Τα χρονικά ορόσημα είναι δεδομένα:

  1. Μέτρα που εκτείνονται πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης για τις συντάξεις κ.λ.π. από το 2019 και υπό αίρεση τα αντίμετρα.
  2. Λήξη 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Ο δρόμος για πρόωρες εκλογές 

Η εκτίμηση είναι ότι η χώρα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αν ολοκληρωθεί ομαλά και η τρίτη αξιολόγηση του φθινοπώρου η Ελλάδα θα πρέπει να δοκιμάσει την έξοδό της στις αγορές εν όψει της λήξης του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018. Όσο ο τουρισμός προσθέτει καύσιμα στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα μπορεί να κερδίζει χρόνο. Εδώ να σημειώσουμε ότι τυχόν γεωπολιτική αναταραχή στη Συρία θα επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή μας και θα οδηγήσει σε αύξηση την τιμή του πετρελαίου με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Οι εκλογές για να έχουν κάποιο νόημα για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνουν μέσα από ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας που θα περιορίζει τη ζημιά, που αποδέχθηκε και ο κ. Τσακαλώτος, και θα μεγιστοποιεί τα πιθανά οφέλη.

Μία ανεπαίσθητη στιγμή που θα ισορροπεί μεταξύ της λήθης και της μνήμης των πολιτών για τα δύσκολα που έχουν συμβεί. Εκεί που το λυκαυγές θυμίζει λυκόφως.

Τέτοια ευκαιρία μπορεί να δοθεί κατά την εκτίμηση μας πριν από την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων και πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι άλλα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα δεν προβλέπονται εφεξής και ότι η Ελλάδα μπορεί το καλοκαίρι του 2018 να μην χρειαστεί ξανά Μνημόνιο…

Το βλέμμα πλέον περνά στην πολιτική διαχείριση.


* Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι διευθυντής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News