778
Αυτοί θα αποφασίσουν για τον εκλογικό νόμο; | Fotis Plegas G. / SOOC

Εκλογικός νόμος της Χρυσής Αυγής

Αυτοί θα αποφασίσουν για τον εκλογικό νόμο;
|Fotis Plegas G. / SOOC

Εκλογικός νόμος της Χρυσής Αυγής

Για να αλλάξει και να ισχύσει άμεσα ο εκλογικός νόμος χρειάζονται 200 βουλευτές. Αρα ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας τετραγωνίσει τον κύκλο υπάρχει κώλυμα.

Ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να πείσει το εσωκομματικό του ακροατήριο ότι είναι «απλή αναλογική» η λιγότερο… ενισχυμένη που (θα) προτείνει, ακόμη και αν από την άλλη πειστούν να αποδεχτούν την πρότασή του τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων, πάλι υπάρχει κώλυμα.

Από τη Νέα Δημοκρατία το ξεκαθάρισαν. Συζητούν μόνο την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, τίποτε άλλο, και σίγουρα όχι τον περιορισμό του μπόνους για το πρώτο κόμμα – λογικό, ελπίζουν να είναι πρώτοι και να εκμεταλλευτούν τη χορηγία 50 εδρών που προβλέπει ο, παράλογος εδώ που τα λέμε, εκλογικός νόμος. Ολα τα άλλα είναι για τη ΝΔ «προσχηματικά», «τακτικισμοί του Τσίπρα», «σκοπιμότητες» κλπ.

Το ΚΚΕ είναι επίσης ξεκάθαρο. Δεν ψηφίζουν τίποτε άλλο πλην της ανόθευτης απλής αναλογικής, που σημαίνει by default ότι δεν θέλουν ούτε το μπόνους (έστω και περιορισμένο), ούτε το αναγκαίο και για εθνικούς λόγους όριο του 3%.

Αρα βγάλε τους 90 βουλευτές της ΝΔ (75) και του ΚΚΕ (15) από τον προς ψήφιση εκλογικό νόμο.

Υπάρχει μια δεξαμενή 210 βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν τα όσα θα προτείνει ο κ. Τσίπρας.

Εδώ φαίνεται να υπάρχει πεδίο συναίνεσης. Από το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαροι, θέλουν να παραμείνει το κατώτατο όριο του 3% για να μπεις στη Βουλή και να μειωθεί το μπόνους σε 20-30 έδρες.

Στο Ποτάμι τα έχουν πει εδώ και καιρό από τον Δεκέμβριο ότι θέλουν ένα γερμανικό μοντέλο, αλλά όπως είπε πρόσφατα ο Σταύρος Θεοδωράκης αυτά είναι δύσκολα να εφαρμοστούν άμεσα και έτσι δεν θα έλεγε όχι σε ένα μειωμένο μπόνους 20 εδρών για το πρώτο κόμμα εφόσον πιάσει 40% και από εκεί να μειώνεται μία έδρα για κάθε 2% λιγότερο. Είναι δε υπέρ του ορίου του 3%.

Η Ενωση Κεντρώων επίσης δηλώνει υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου με διατήρηση του ορίου του 3%. Ο Βασίλης Λεβέντης θέλει και κατάργηση του μπόνους αλλά το ότι το συζητάει, σημαίνει ότι μπορεί και να πει το «ναι».

Οσο για τον Πάνο Καμμένο αυτός έχει πει «ναι» σε πολύ χειρότερα, σε εκλογικό νόμο που θα φέρει την υπογραφή του φίλου του θα πει «όχι»; Ακόμα και αν θα ήλπιζε σε ένα χαμηλότερο όριο για να είναι βέβαιος ότι θα μπει και αυτή τη φορά – όταν αυτή θα έρθει – στη Βουλή, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι με τον Αλέξη μέχρι τέλους.

Σύνολο; 192, μαζί με τον ανεξάρτητο Στάθη Παναγούλη, 191 χωρίς. Κάτι λείπει.

Και αυτό που λείπει είναι η Χρυσή Αυγή και οι βουλευτές της.

Πολλά νομοσχέδια έχουν περάσει στη Βουλή και με τις ψήφους των υποδίκων βουλευτών της οργάνωσης. Αλλά κανένα τόσο σημαντικό.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι τη Χρυσή Αυγή τη συμφέρει ο προτεινόμενος νέος νόμος, αφού θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική της δύναμη χάρη στη μείωση του μπόνους του πρώτου κόμματος.

Νόμος που θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες μπορεί να ψηφιστεί μόνο χάρη στους 18 χρυσαυγίτες. Θα είναι ένας νόμος που θα ορίσει το πώς θα προκύψουν οι κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια. Και θα φέρει το στίγμα της υπογραφής μιας εγκληματικής οργάνωσης, όπως τουλάχιστον η Χρυσή Αυγή φέρεται να είναι στη δικογραφία της σχετικής δίκης.

Εδώ δεν υπάρχει θέμα αν είναι νόμιμο. Είναι. Και αν θέλετε, είναι και μια απόδειξη πολιτικού ρεαλισμού να ψηφιστεί μια σημαντική αλλαγή, τώρα που υπάρχει η ευκαιρία να μειωθεί το πράγματι σκανδαλώδες μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ομως εδώ υπάρχει θέμα ηθικής: Αν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων, ακόμα και αυτοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα πιστεύουν ότι ψηφίζουν απλή αναλογική αλλά αυτή θα είναι με πιπίνι, αντέχουν να δουν την ψήφο τους να προσμετράται δίπλα σε αυτήν του Κασιδιάρη, του Μίχου και των άλλων πρωτοπαλίκαρων του Μιχαλολιάκου, του ανθρώπου που ανέλαβε ευθαρσώς την πολιτική ευθύνη για μια δολοφονία.

Μια απόφαση για τη λειτουργία του πολιτεύματος, δεν μπορεί να υπογράφεται από ανθρώπους που το αρνούνται. Θα πρέπει τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου να βρουν μια άλλη λύση. Και ίσως εδώ να ανοίγει μια καθυστερημένη συζήτηση για το πώς αυτό το τόξο (δεν) έχει αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή. Θα πρέπει ενδεχομένως να προσδιορίσουν επιτέλους τον εαυτό τους ως ένα απέναντι στους χρυσαυγίτες: να είναι οι 282 απέναντι στους 18. Και αυτοί οι 282, υπό αυτόν τον περιορισμό, να αναζητούν τις συναινέσεις και τις λύσεις.

Διότι με τα όσα τραγελαφικά έγιναν το τελευταίο 18μηνο στη διακυβέρνηση της χώρας, ξεχάσαμε ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος.

ΥΓ. Το σενάριο ότι ο κ. Τσίπρας, παρά το σόου των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα περάσει τελικά εκλογικό νόμο της αρεσκείας του με απλή κυβερνητική πλειοψηφία, για να προκαλέσει επιπλοκές στις μεθεπόμενες κάλπες – που θα προκύψουν μέσα από ένα σενάριο 2012 – δεν ακυρώνει το πρόβλημα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...