364
|

Το στερεότυπο που βολεύει

Το στερεότυπο που βολεύει

Έμεινα άλαλη βλέποντας τη διαφήμιση γνωστού -απ' τα γνωστότερα- σουπερμάρκετ, όπου τον ρόλο κάποιων υπαλλήλων, ανδρών και γυναικών, μα περισσότερο γυναικών, τις υποδυόταν γνωστός καλλιτέχνης, μουσικός και ηθοποιός.

Αδιαφόρησα για την προχειρότητα του θέματος αλλά δεν μπόρεσα να μη σταθώ και μάλιστα απογοητευμένη στην αρχή, στο κακέκτυπο και στερεότυπο που καλά κρατεί από την εποχή του Παράβα έως σήμερα.

Πουλάει η καρικατούρα. Βολεύει. Σε ποιον απευθύνονται τέτοιου είδους διαφημίσεις; Πιστεύετε σε ανθρώπους που έχουν ξύσει λίγο το μυαλό τους μπας και βγει φρέσκο άρωμα; Μπααα… Στα στερεότυπα τα ίδια απευθύνεται και ξέρει πως θα κερδίσει. Επίσης, σε πολύ δημοφιλές σίριαλ, έκτακτη εμφάνιση έκανε  διάσημος ηθοποιός, υποδυόμενος την τρανς με… μουστάκι. Θεωρώντας το ως κωμωδία στην υπερβολή του, δεν ασχολήθηκα.

Οι παλιές ταινίες με τον Παράβα και αργότερα κάποιους άλλους άντρες που υποδύονταν τις γυναίκες, έφερναν γέλιο -και φέρνουν- σε ανθρώπους που δεν έχουν πρωτίστως τη διάθεση και δευτερευόντως την ικανότητα να κατανοήσουν πόσο κακό προκαλεί αυτό σε μια μερίδα συνανθρώπων τους.

Όταν, δε, διαδραματίζεται όλη αυτή η παρωδία σε ένα σουπερμάρκετ -από τα μεγαλύτερα, επαναλαμβάνω- καταλαβαίνει κανείς πως όντως ακολουθεί τη στενοκεφαλιά και τον ρατσισμό πολλών μυαλών.
Οποιοδήποτε παιδί ρωτήσει τον πατέρα του «γιατί είναι άντρας ντυμένος γυναίκα πίσω απ' το ταμείο, μπαμπά;», τι θα απαντήσει ο μπαμπάς;

«Αγαπούλα μου, έτσι ειναι οι τραβεστί. Για να γελάμε. Γι' αυτό έβαλαν άντρα ηθοποιό. ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ». Δεν υπάρχουν γυναίκες ηθοποιοί να κάνουν τις γεροντοκόρες; Άλλη ρατσιστική εμβολή από το πουθενά,  για τις γυναίκες που δεν θέλησαν ή δεν είχαν την τύχη να παντρευτούν. Στο ράφι παρακαλώ, το υποννοούμενο!

Πώς να μην επιτεθούν, προχθές βράδυ, σε δύο τρανς σε μαγαζί, ο ιδιοκτήτης και 5 μπράβοι; Από πού έχουν προσλαμβάνουσες για «τον πούστη με τα γένια» που φοράει περούκα και φουστάνια; Να το πάμε στο ασυνείδητο; Μια χαρά βολεύει και εκεί. Στο νοσοκομείο η μία κοπέλα. Και όποιος σκεφτεί ότι τα στερεότυπα δεν έχουν σχέση με τη βία βολεύεται στο κουκούλι του. Τα κουκούλια όμως ειναι ευαίσθητα. Εξαϋλώνονται.

Και μια τελευταία σκέψη. Γιατί, άραγε, δεν βάζουν σε διαφημίσεις γυναίκες σε ρόλους αντρών; Δεν έχει γέλιο; Μάλλον όχι. Βλέπουμε ξεκάθαρα πλέον πόσο α λα κάρτ είναι οι ευαισθησίες, είτε από ομίλους, είτε από ανθρώπους που ποιούν ήθος και ενστερνίζονται κάποιες από αυτές, κατά το δοκούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News