557
|

Μπ. Αμπτάν: Η Ν.Δ. και ο νεοναζισμός

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 17 Δεκεμβρίου 2012, 07:33

Μπ. Αμπτάν: Η Ν.Δ. και ο νεοναζισμός

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 17 Δεκεμβρίου 2012, 07:33

Μου μίλησε στα αγγλικά με μια αθεράπευτη γαλλική προφορά. Ωστόσο οι λέξεις ρατσισμός, νέο-ναζισμός, δημοκρατία ήταν απόλυτες στο νόημά τους. Το μεσημέρι του Σάββατου ήταν μαζί με πλήθος κόσμου -ξένων και ελλήνων- μπροστά στην βουλή και διαδήλωνε κατά του ρατσισμού στην Ελλάδα. Την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος(EGAM), Μπέντζαμιν Αμπτέν(Benjamin Abten) δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα για τον ελληνικό ρατσισμό αλλά το σίγουρο είναι ότι θα εμπνεύσει και θα προκαλέσει με τις θέσεις του.

– Αιτία του ρατσισμού στην Ελλάδα είναι η οικονομική κρίση;
Οι αιτίες του ρατσισμού είναι πολλές και η κρίση είναι μία από αυτές. Αυτή είναι μια από τις εξηγήσεις αλλά όχι η μοναδική.

– Τι προτείνετε εσείς μέσα από την διαμαρτυρία σας;
Η λύση που προτείνουν οι ακροδεξιοί είναι πάντα η ίδια: διακρίσεις, βία και δολοφονίες. Εμείς όμως προτείνουμε ένα σχέδιο που αυτή τη στιγμή λείπει, δηλαδή περισσότερη δημοκρατία και ισότητα.
Υπάρχουν νεοναζιστικά κόμματα στα οποία οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να αντιπαραταχθούν. Εμείς θέλουμε μέσω της διαμαρτυρίας να προτείνουμε κινητοποίηση και αντίσταση ώστε να σπάσουμε τον δυναμισμό του νεοναζισμού και να δείξουμε ότι και οι δημοκράτες παλεύουνε για την δημοκρατία.

– Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα προκαλεί ξενοφοβικά αισθήματα;
Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους μετανάστες ώστε να διατηρεί υψηλό το επίπεδο της κοινωνικής ασφάλειας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Από την άλλη μεριά οι πολιτικοί είναι ενάντιοι στην μετανάστευση. Με τον αριθμό των μεταναστών να γίνεται μη διαχειρίσιμος για την Ελλάδα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να δεχτεί μετανάστες. Πάντως θεωρείται νίκη της άκρας δεξιάς η αύξηση του ρατσισμού.

– Στείλατε ένα γράμμα στον πρωθυπουργό σχετικά με την διαγραφή της εκλογής της βουλευτού της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια, από την επιτροπή για την Ισότητα και τον Αγώνα κατά των Διακρίσεων. Η Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει στον αγώνα σας;
Η διαμαρτυρία ήταν αυστηρά Ευρωπαική. Περισσότερες από 20 χώρες συμμετείχαν και θα μείνουν για λίγες μέρες. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη από πολλούς τομείς της κοινωνίας όπως πνευματικοί, καλλιτέχνες, εργάτες, συνδικαλιστές και διάφοροι ακτιβιστές. Θέλαμε και είχαμε την υποστήριξη των σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και αυτά τα κόμματα πήραν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νεοναζισμό. Η Νέα Δημοκρατία δεν αγκάλιασε την προσπάθεια μας αυτή και με τη στάση της υποστηρίζει ντε φάκτο το νέο-ναζισμό. Βέβαια θα συναντήσω τον πρωθυπουργό την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου  και θα του προτείνω να πάρει εκείνα τα δημοκρατικά μέτρα που θα θέσουν εκτός πλαισίου το νέο-ναζισμό.

– ..του οποίου το μέλλον ποιο λέτε να είναι;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη ένα φασιστικό ρεύμα όπως και στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας καθώς δεν πρέπει να αφήνουμε τους φασίστες να πράττουν όπως πράττουν. Εμείς θα παλέψουμε ως δημοκράτες και λέμε στους Έλληνες ότι υπάρχει ελπίδα και ότι η Ελλάδα από κακό παράδειγμα που θεωρείται θα αποτελέσει το καλό παράδειγμα.

– Τα  πολιτικά κόμματα είναι υπεύθυνα για τον ελληνικό ρατσισμό;
Οι νόμοι στην Ευρώπη αλλάζουν αλλά η Ευρώπη δεν είναι τόσο κυρίαρχη όσο άλλοτε. Ο ναζισμός είναι ευθύνη της Ευρώπης διότι δεν έδωσε προσοχή όταν έπρεπε και όταν τελικά πήρε κάποιες αποφάσεις αυτές ήταν είτε αμφιλεγόμενες είτε ντε φάκτο υποστήριξη στο ναζισμό. Αυτή είναι σήμερα και η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι λέμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα να δράσουν -με δημοκρατικό τρόπο πάντα- και να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στον ρατσισμό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News