Βρέθηκε σαρκοφάγος που αποδίδεται στον Αγιο Νικόλαο
Βρέθηκε σαρκοφάγος που αποδίδεται στον Αγιο Νικόλαο
Ο θρύλος λέει ότι ο Αγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Μύρα της Αρχαίας Λυκίας, στην περιοχή της Μαρμαρίδας. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά τη μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Οταν επέστρεψε στην πατρίδα του, χειροτονήθηκε ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Οταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.
Από τη θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων, ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Για εμάς αποτελεί τον προστάτη των ναυτικών αλλά για τους Δυτικούς είναι ο… Santa Claus, ο δικός τους Αϊ-Βασίλης, αφού οι ορθόδοξοι χριστιανοί επέλεξαν τον Μέγα Βασίλειο ως εκείνον που φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα.
Οταν πέθανε, το 343, ο Αγιος Νικόλαος ενταφιάστηκε στην εκκλησία των Μύρων και τον 11ο αιώνα τα οστά του μεταφέρθηκαν από Ιταλούς, ναυτικούς ή εμπόρους, στο Μπάρι της νότιας Ιταλίας, όπου εξακολουθούν να εκτίθενται. Αλλά οι Τούρκοι υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι στο Μπάρι έχουν τον λάθος άνθρωπο.
Στην εκκλησία όπου εικάζεται ότι έχει ενταφιαστεί, στη μικρή πόλη Ντέμρε, συρρέουν μόνιμα χιλιάδες πιστοί για να προσευχηθούν. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το online περιοδικό Archaeology News η ανακάλυψη μιας σαρκοφάγου σε ένα κτίσμα που αποτελεί προέκταση της εκκλησίας στο Ντέμρε, την καθιστά υποψήφια να είναι αυτή στην οποία ενταφιάστηκε ο Αγιος Νικόλαος.
Με μήκος περίπου δύο μέτρα και θαμμένη σε βάθος 1,5 έως 2 μέτρα, η σαρκοφάγος διαθέτει ένα υπερυψωμένο καπάκι και μια δίρριχτη οροφή σύμφωνα με το στυλ ταφής της περιοχής.
«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι να βρούμε μια επιγραφή στη σαρκοφάγο. Αυτό θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της ταφής και θα μας επέτρεπε να προσδιορίσουμε την ακριβή περίοδο από την οποία χρονολογείται» ανέφερε ο δρ Εμπρού Φατμά Φιντίκ, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος «Legacy for the Future Project» που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και το Πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal.
Ενώ μόνο το καπάκι της σαρκοφάγου έχει αποκαλυφθεί πλήρως μέχρι στιγμής, οι περαιτέρω ανασκαφές αναμένεται να δώσουν πιο οριστικά στοιχεία τους επόμενους μήνες.
Η τρέχουσα ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1989, με την τελευταία αυτή φάση να ξεκινά πριν από δύο χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν όχι μόνο τη σαρκοφάγο αλλά και θραύσματα από πήλινα αντικείμενα και οστά ζώων, υποδεικνύοντας ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ιστορικά ως τόπος ταφής. «Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, που πιστεύεται ότι στεγάζει τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτή είναι πράγματι η ιερή περιοχή που αναζητούσαμε» σημείωσε ο Δρ. Φιντίκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
