240
Ο Νικήτας Βενιζέλος εκφωνεί προεκλογικό λόγο στα Χανιά το 1974 | Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Πέθανε πλήρης ημερών ο παλαιός κοινοβουλευτικός Νικήτας Βενιζέλος

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 19:18
Ο Νικήτας Βενιζέλος εκφωνεί προεκλογικό λόγο στα Χανιά το 1974
|Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Πέθανε πλήρης ημερών ο παλαιός κοινοβουλευτικός Νικήτας Βενιζέλος

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 19:18

Απεβίωσε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου σε ηλικία 90 ετών ο παλαιός κοινοβουλευτικός Νικήτας Βενιζέλος, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930. Πατέρας του ήταν ο Κυριάκος Βενιζέλος, πρωτότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Νικήτας Βενιζέλος εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών και Χανίων με την Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Επί δικτατορίας των «απριλιανών» είχε εγκατασταθεί στο εξωτερικό και άσκησε αντιδικτατορική δραστηριότητα για την οποία, αργότερα, ετιμήθη από το ελληνικό κράτος δι’ απονομής παρασήμου.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει οκτώ τέκνα.

Δήλωση Μητσοτάκη

Με την είδηση του θανάτου του Νικήτα Βενιζέλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηε προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Ο θάνατος του Νικήτα Βενιζέλου μάς γεμίζει θλίψη. Εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, τίμησε το όνομά του με τη δημόσια παρουσία του. Αγωνίστηκε σθεναρά κατά της δικτατορίας, υποστήριξε με θέρμη τις φιλελεύθερες ιδέες, πολιτεύθηκε με μετριοπάθεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Από πλευράς του και με την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορηθείς τον θάνατο του Νικήτα Βενιζέλου, δήλωσε: «Ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε συνεπής εργάτης του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

»Στη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση, ενώ με προσωπικά του έξοδα βοήθησε οικονομικά το πλήρωμα του Αντιτορπιλικού ‘Βέλος’ το οποίο κατά το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 στασίασε και διέφευγε στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτόν, του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της δικτατορίας.

»Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικώς, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...