583
|

Από startupers για startupers

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 26 Σεπτεμβρίου 2019, 15:47

Από startupers για startupers

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 26 Σεπτεμβρίου 2019, 15:47

Ο 30αρης μηχανικός Χρήστος Νικολούδης συνδυάζει στο πρόσωπο του αρκετές διαφορετικές αλλά σε κάθε περίπτωση αλληλοσυμπληρούμενες ιδιότητες. Ένας νέος επιστήμονας ερευνητής (μια ζωή στα εργαστήρια του ΕΜΠ) που επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στο πεδίο της ανοικτής επιχειρηματικότητας ως  startuper διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά ενός συνειδητοποιημένου ακτιβιστή.

Ο ίδιος μπήκε μπροστά το 2018 για να πετύχει ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα – να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια ανοικτή πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης με τη μορφή ενός δημόσιου forum από startupers και για startupers. Για το σκοπό αυτό ο Νικολούδης έβαλε μπροστά μια startup που ο ίδιος ίδρυσε και είναι επικεφαλής. Το όνομα της, Mantis. Η εταιρεία τη στιγμή της ανάληψης του εγχειρήματος – μια από τις αποφοίτους του προγράμματος egg της Eurobank- δεν ήταν καθόλου άγνωστη στην αγορά.

Ο Χρήστος Νικολούδης είναι ο επικεφαλής  διοργανωτής του startup forum πού θα γίνει στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στις 23 και 24 Οκτωμβρίου

Με λίγα λόγια, το εγχείρημα ήδη από την πρώτη φορά πέτυχε. Βρήκε ανταπόκριση από το κοινό των startupers αλλά και χορηγούς που έσπευσαν να στηρίξουν αυτό το μικρό «φανάρι» που άναψε σε μια εμβληματική πόλη του Θριάσιου Πεδίου, την Ελευσίνα. Η επιλογή του τόπου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο Χρήστος είναι ένα παιδί του πολύπαθου Θριασίου. Ο ίδιος είδε συγγενικά του πρόσωπα στη μεγάλη καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας να υποφέρουν μέσα στη λάσπη και τα χαλάσματα… Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: « Το 2017 και το 2018 οι Δήμοι του Θριασίου Πεδίου είχαν ζήσει δύο μεγάλες πλημμύρες και μία καταστροφική πυρκαγιά». Έτσι, η διοργάνωση του StartupNow Forum ήταν μια απάντηση με αισιόδοξο μήνυμα.

Το αποτύπωμά του Forum στο τέλος κρίθηκε επιτυχημένο:

  • Υπήρχαν 650 συμμετέχοντες, 140 νεοφυείς επιχειρήσεις, πάνω από 50 επενδυτές και δομές υποστήριξης και δεκάδες επιχειρήσεις.
  • 6 στις 10 startups έκλεισαν κάποια συμφωνία (ανθρώπινο δυναμικό, συνεργασία, επένδυση, πώληση)
  • Έγιναν 580 B2B συναντήσεις μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα
  • Έγιναν5 B2G πωλήσεις από startups σε Δήμους που συμμετείχαν

Ο Χρήστος επιμένει να διευκρινίζει: «Η φιλοσοφία του ήταν συγκεκριμένη, στο επίκεντρο βρίσκονταν οι ανάγκες των νέων επιχειρηματιών. Όλα τα πανελ είχαν συντονιστή έναν startuper ή δημοσιογράφο ενώ οι επιτροπές διαγωνισμών αποτελούταν μόνο από startupers. Όλο το Forum είχε διοργανωθεί από μια startup στο ξεκίνημά της».

Το 2018 όμως υπήρχε ακόμα ένας λόγος για τη δημιουργία του StartupNow Forum. Η Mantis Business Innovation ήθελε να δοκιμάσει live μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα σύνδεσης νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτών το πρωτοεμφανιζόμενο εκείνη την περίοδο startupnow gate. Όπως κάθε startup, το δοκίμασε, κατέληξε ότι δεν ταίριαζε στο επιχειρηματικό της μοντέλο και προχώρησε στην νέα πλατφόρμα Mantis IMS.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά τουλάχιστον ως προς τον τόπο. Το StartupNow Forum 2019 μετακινείται από την Ελευσίνα στην Τεχνόπολη στις 23 με 24 Οκτωβρίου. Το Forum, επιστρέφει αναβαθμισμένο προσφέροντας μέσα σε δύο μέρες όλα τα απαραίτητα εργαλεία στους συμμετέχοντες για να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες ή επιχειρηματικές συνεργασίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πολυσυνέδριο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας που συνδέει startups, νέους επιχειρηματίες, επενδυτές, καθιερωμένες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και δομές υποστήριξης του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Το Forum φιλοξενεί επιπλέον αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις όπως το GreenTech Symposium – ένα διαφορετικό επιστημονικό συνέδριο υπό την επιστημονική επιμέλεια της Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΜΠ, που έχει ως στόχο να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας. Κατά τη διάρκειά του, θα παρουσιαστούν οι καινοτομίες Ελλήνων ερευνητών και των ελληνικών startups στους τομείς Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Έξυπνων Πόλεων, Νέων Προηγμένων Υλικών και Συστημάτων Ευφυούς Ελέγχου.

Περισσότερα για το StartupNow Forum στη διεύθυνση: https://www.startupnowforum.gr/

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...