191
O πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες | REUTERS

Πρόσωπο-έκπληξη στην ομάδα Πιερρακάκη για την ψηφιακή μεταρρύθμιση

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 13:09
O πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες
|REUTERS

Πρόσωπο-έκπληξη στην ομάδα Πιερρακάκη για την ψηφιακή μεταρρύθμιση

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 13:09

Σύμβουλος του υπουργού  Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκου Πιερρακάκη, ανέλαβε επισήμως ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες, επί των ημερών του οποίου συντελέστηκε το λεγόμενο ψηφιακό θαύμα στη χώρα τη Βαλτικής.

Ο πρώην εσθονός πρόεδρος, μαζί με άλλες προσωπικότητες ανάλογου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετέχει στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, τη σύσταση της οποίας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Πιερρακάκης.

Ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τη δεκαετία του 1990,  ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες υπήρξε ο τέταρτος πρόεδρος της Εσθονίας (2006-2016), την περίοδο της ψηφιακής επανάστασης στη χώρα.

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 26 Δεκεμβρίου του 1953 από γονείς εσθονούς πρόσφυγες . Μεγάλωσε στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Νιου Τζέρσεϊ.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο RadioFreeEurope και υπηρέτησε επί σειρά ετών ως πρεσβευτής στο Μεξικό, στον Καναδά και στις ΗΠΑ (1993). Το 1996 έγινε υπουργός Εξωτερικών και διατήρησε το αξίωμα μέχρι την παραίτησή του, το 1998. Την ίδια χρονιά εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος του Λαού και δημιούργησε συμμαχία με τους Μετριοπαθείς.

Το 1999 έγινε ξανά υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2002, οπότε και διαλύθηκε ο λεγόμενος «Τριπλός συνασπισμός». Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Εσθονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...