540
Ο πρωθυπουργός στην ολομέλεια της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μητσοτάκης: Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 20:18
Ο πρωθυπουργός στην ολομέλεια της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Μητσοτάκης: Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 20:18

Στο ριζοσπαστικό μοντέλο της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον Πρωθυπουργό, ενώ υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης που προσδοκά να διαμορφώσει η κυβέρνησή του: Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας, η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και τέλος να σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη την δημόσια ζωή:

1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

2ον. Η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται

3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.

4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου!

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε, τονίζοντας πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.

«Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο.

«Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108.

Όπως είπε οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο Πρωθυπουργός μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

«Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουν και την εξουσία. Ούτε σε εκείνους που τοποθετήσουν κομματικούς γενικούς γραμματείς. Έκαναν μάλιστα φωτογραφικούς διαγωνισμούς για να τους διορίσουν δήθεν αξιοκρατικά. Τώρα θα επιλέγονται πρόσωπα από την δημόσια διοίκηση μέσω ΑΣΕΠ. Σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές», είπε.

Και συνέχισε: «Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων» και τόνισε ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

«Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ.

Σημείωσε επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.

«Το νομοσχέδιο απαντά και στις παθογένειες του υπερτροφικού κράτους. Μεταφέρει εξουσίες στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Για να ξαναγίνει η διοίκηση αυθεντικά δημόσια και το κράτος να συνέλθει στην συνείδηση των πολιτών. Η καθήλωση σημαίνει οπισθοδρόμηση και αυτό το ξέρουν οι πολίτες. Πολλές παθογένειες οξύνθηκαν και κακοφόρμισαν. Έχουμε τον χρόνο να κερδίσουμε το στοίχημα. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα είναι ο αναγκαίος συντονισμός μια τα κατάλληλα εργαλεία δράσης ώστε το σχέδιο να καρποφορήσει», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...