478
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στην Οζάκα της Ιαπωνίας τον περασμένο Ιούνιο κατά τη σύνοδο των G20  | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 16:33
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στην Οζάκα της Ιαπωνίας τον περασμένο Ιούνιο κατά τη σύνοδο των G20 
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 16:33

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λέει το κύριο άρθρο του Guardian, επικεντρώνοντας στην απόφανση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι η κινεζική ηγεσία «χειραγωγεί το γουάν» αλλά και στην απάντηση του Πεκίνου (μέσω κεντρικής τράπεζας) περί «αυθαίρετης, μονομερούς και υπέρ του προστατευτισμού» στάσης των ΗΠΑ, η οποία «θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Το βρετανικό Μέσο θεωρεί ότι «τα γεγονότα κινήθηκαν με ανησυχητικό ρυθμό» από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη δρομολόγηση νέων δασμολογήσεων στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ – ο προσεχής Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της εφαρμογής τους. Το προεδρικό τουίτ, λέει ο Guardian, είναι η απόδειξη ότι η αμερικανική πλευρά θα αυξήσει την ένταση.

Tον φόβο ότι η κλιμάκωση μπορεί να αποβεί καταστρεπτική για όλους έδειξαν και οι «προβλέψιμες» κατά τους Βρετανούς ανακλαστικές αντιδράσεις των αγορών: οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν και οι επενδυτές στράφηκαν στις κατά παράδοση ασφαλείς αξίες, δηλαδή στον χρυσό και στο ελβετικό φράγκο. «Οι αγορές δεν έχουν πάντα δίκιο», γράφουν, «αλλά αυτή τη φορά έχουν». Η θέση του Guardian είναι «ότι ένας εμπορικός και νομισματικός πόλεμος είναι προ των πυλών», παρ’ ότι «και οι δύο χώρες θα υποστούν ζημιές σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα». Οι επιπτώσεις του πολέμου αυτού θα είναι συν τω χρόνω συντριπτικές: «Θα καταστραφεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, θα κλείσουν εργοστάσια, θα αυξηθεί η ανεργία».

Το βρετανικό Μέσο θεωρεί ότι η κινεζική οικονομία, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση της τριακονταετίας, δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ για τερματισμό της πειρατείας όσον αφορά τα βιομηχανικά αμερικανικά πνευματικά δικαιώματα και συμφέροντα. Ηδη οι Κινέζοι επέτρεψαν την υποτίμηση του νομίσματός τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αμερικανικοί δασμοί μπορεί να «απαντηθούν» με ανταγωνιστικότερες εξαγωγές κινεζικών προϊόντων. Από το Πεκίνο ανακοινώθηκαν και αντίμετρα που αφορούν το πάγωμα των εισαγωγών αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου.

Ο αμερικανός πρόεδρος –«κρίνοντας από τα τουίτ του», όπως ειρωνεύονται οι Βρετανοί- φαίνεται να πιστεύει ότι η Κίνα πληρώνει το μάρμαρο των δασμών, ενώ στην πραγματικότητα το πληρώνουν οι αμερικανοί πολίτες που αγοράζουν ακριβότερα (και από τον Σεπτέμβριο ακόμη πιο ακριβά).

Σε πολιτικό επίπεδο οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο διότι πιστεύουν ότι ο εμπορικός πόλεμος θα τους βλάψει τον επόμενο χρόνο, που είναι ένα εκλογικό έτος για τις ΗΠΑ. «Οι συνομιλίες μεταξύ των δύπ λευρών σε επίπεδο εξιωματούχων ίσως ανοίξουν τον δρόμο για έναν αμοιβαία αξιοπρεπή συμβιβασμό που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να σώσουν το πρόσωπο. Ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να ει υπόψη του τον πανικό στη Wall Street και να αποφασίσει ότι έφθασε η ώρα για ένα deal».

Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως φαίνεται ότι θα εξελιχθούν, νικήτρια από τον εμπορικό πόλεμο θα είναι η αμερικανική πλευρά – θα είναι «ο ορισμός της φράσης πύρρειος νίκη» κλείνει το άρθρο του ο Guardian .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...